Abrazija (erozija) rožnice

Abrazija (erozija) rožnice – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Rožnica je prozirni, prednji dio oka koji pokriva šarenicu i zjenicu. Bogato je inervirana senzibilnim živčanim vlaknima te je osjetljiva na dodir, što izaziva nevoljni refleks zatvaranja oka. Rožnica nema krvnih žila te se kisikom i hranjivim tvarima opskrbljuje iz suza s vanjske strane i očne vodice s unutarnje strane oka.

Abrazija (erozija) rožnice najčešća je vrsta traume oka. To je naziv za površinsko oštećenje epitela rožnice koje nastaje traumatski, a najčešće nastaje noktom, papirom, grančicom, kontaktnom lećom itd.
Većina ozljeda oka su lakša.

Što uzrokuje abraziju rožnice?

Čestice su čest uzrok ogrebotina rožnice. Čestice se mogu raspršiti eksplozijama, vjetrom ili radom s alatima (npr. brušenjem, udaranjem čekićem ili bušenjem). Kontaktne leće su čest uzrok ogrebotina rožnice. Neodgovarajuće leće, nošenje leća kada su oči suhe, leće koje su nepotpuno očišćene i koje imaju čestice pričvršćene na njih, leće koje su predugo ostavljene na očima, leće koje su neprikladno ostavljene tijekom sna te naglo i nepravilno vađenje leća može rezultirati ogrebotinama na površini očiju. Drugi uobičajeni izvori ogrebotina su:

 • Grane stabala ili padajuće krhotine
 • Nokti
 • Četke za kosu
 • Sredstva za nanošenje šminke

Većina ogrebotina rožnice zacjeljuje bez razvoja infekcija (kao što je konjunktivitis i čirevi rožnice), ali one koje se odnose na kontaktne leće ili one onečišćene tlom ili biljnim tvarima (na primjer, ozljeda uzrokovana granom stabla) vjerojatnije je da će se razviti infekcija.

Koji su znakovi i simptomi abrazije rožnice?

Znakovi i simptomi abrazije rožnice mogu biti:

 • Bol u očima (osobito kada trepnete)
 • Osjećaj da vam je nešto u oku (kao pijesak u očima)
 • Oči vam suze
 • Zamagljen vid
 • Crvene oči
 • Osjetljivost na svjetlost (fotofobija)
 • Otečene oči ili kapci

Kako se dijagnosticira abrazija rožnice?

Za dijagnosticiranje abrazije rožnice i pregled oka, liječnik će vam dati kapi za opuštanje očnih mišića i širenje zjenice. Također će vam dati fluoresceinske kapi za naglašavanje nesavršenosti na površini rožnice.

Također, možete dobiti anestetik za rožnicu kako biste privremeno ublažili bol. Zatim će liječnik pažljivo pregledati oko kako bi provjerio ima li ogrebotina i stranih tijela.

Liječenje abrazije rožnice

Liječenje se sastoji od primjene antibiotskih kapi i masti da bi se prevenirala bakterijska superinfekcija te cikloplegija (širenje zjenica) kojom se smanjuje bol. Ponekad se oko zatvori povojem ili se stavi meka terapeutska leća u oko.

Mogu se koristiti i sredstva za podmazivanje očne površine (umjetne suze i/ili gelovi). Erozija rožnice najčešće zacijeli tijekom nekoliko sati ili dana bez stvaranja ožiljka ili drugih komplikacija.

Ponekad, ukoliko epitel ne zaraste pravilno, erozije se mogu ponavljati (recidivirajuće erozije). Recidivirajuće erozije nastaju spontano, na istom mjestu na rožnici gdje je nastala prethodna ozljeda.

Pacijenti to ponekad opisuju kao pojavu ničim izazvane oštre boli u oku, obično ujutro prilikom prvog otvaranja očiju. Mogu se javljati više puta godišnje ili čak mjesečno, tada je potrebno učiniti prednju stromalnu punkciju koja će gotovo sigurno riješiti pacijenta neizvjesnosti od recidiva.

Abrazija rožnice – prva pomoć

U slučaju abrazije rožnice, odmah potražite liječničku pomoć. Ako se ne liječi, abrazija bi se mogla inficirati i rezultirati ranom poznatom kao čir na rožnici. U međuvremenu odmah poduzmite ove korake:

 • Isperite oko čistom vodom ili fiziološkom otopinom. Ispiranje oka može isprati strano tijelo.
 • Trepnite nekoliko puta. Ovo može ukloniti male čestice.
 • Povucite “gornji kapak” preko “donjeg kapka“. To može uzrokovati suzenje oka, što može pomoći u ispiranju čestice. Ili može uzrokovati da trepavice vašeg donjeg kapka počiste predmet ispod gornjeg kapka.

Koristite sljedeće upute kako biste izbjegli pogoršanje ozljede:

 • Ne pokušavajte ukloniti predmet koji vam je upao u oko ili zbog kojeg vam je oko teško zatvoriti
 • Ne trljajte oko nakon ozljede
 • Ne dirajte oko vatom, pincetom ili drugim instrumentima
 • Ako koristite kontaktne leće, nemojte ih nositi dok vam oko zacjeljuje

Reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532960/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14423-corneal-abrasion#symptoms-and-causes
https://www.dioptrija.hr/bolesti-oka/erozija-roznice-ostecenje-roznice-oka
https://www.hemed.hr/Default.aspx?sid=19256
https://www.healthline.com/health/corneal-abrasion
https://www.webmd.com/eye-health/corneal-abrasions
https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-corneal-abrasion/basics/art-20056659

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/person-eye-865711/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *