Adenovirus

Adenovirus – uzrok, simptomi i liječenje

Roditelji i djeca Simptomi

Adenovirus je vrsta virusa koji može uzrokovati različite infekcije u ljudi, uglavnom u dišnim putevima, očima, crijevima i mokraćnom sustavu. Adenovirusi su vrlo česti i mogu se prenositi s osobe na osobu, putem kontaminiranih predmeta ili vode, ili putem zraka. Adenovirusi mogu zaraziti ljude u bilo kojoj dobi, ali su češći kod djece i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

Koji su simptomi adenovirusne infekcije?

Simptomi adenovirusne infekcije ovise o tome koji dio tijela je zahvaćen. Najčešći simptomi su:

 • Groznica – povišena tjelesna temperatura koja može biti viša od 39°C i trajati duže od 5 dana. Groznica je znak da se tijelo bori protiv virusa i može biti popraćena zimicom, znojenjem i glavoboljom.
 • Kašalj – nadražaj dišnih puteva koji uzrokuje iskašljavanje sluzi ili sekreta. Kašalj može biti suh ili produktivan, ovisno o tome koliko je sluzi u plućima. Kašalj može biti i znak bronhitisa, upale pluća ili astme.
 • Curenje nosa – pojačano lučenje sluzi iz nosa koje otežava disanje. Sluz može biti bistra, žuta ili zelena, ovisno o tome je li došlo do bakterijske superinfekcije. Curenje nosa je čest simptom prehlade i alergija.
 • Grlobolja – bol i peckanje u grlu koje se pogoršava pri gutanju. Grlobolja je uzrokovana upalom sluznice ždrijela i krajnika (tonzila). Može biti slična gnojnoj angini, ali se razlikuje po tome što nema gnojnog eksudata na krajnicima.
 • Upala grla – crvenilo i oticanje sluznice ždrijela koje se može proširiti na krajnike, nepce i jezik. Upala grla je često popraćena bolom, peckanjem i otežanim gutanjem.
 • Crvene, svrbežne ili suzne oči – iritacija i upala sluznice oka (konjunktive) koja uzrokuje crvenilo, svrbež, peckanje i suzenje očiju. Ovo stanje se naziva konjunktivitis ili rozo oko i može biti jednostrano ili dvostrano.
 • Upala pluća – infekcija plućnog tkiva koja uzrokuje poteškoće s disanjem, bol u prsima, kašalj s ispljuvkom, groznicu i zimicu. Upala pluća može biti komplikacija adenovirusne infekcije ili posljedica bakterijske superinfekcije.
 • Bronhitis – upala bronha, glavnih dišnih cijevi koje vode do pluća. Bronhitis uzrokuje kašalj s ispljuvkom, piskanje u prsima, otežano disanje i groznicu. Bronhitis može biti akutan ili kroničan.
 • Astma – kronična upalna bolesti dišnih puteva koja uzrokuje sužavanje bronha i otežano disanje. Astma se može pogoršati zbog adenovirusne infekcije ili alergije na virus. Simptomi astme uključuju kašalj, piskanje u prsima, stezanje u prsima i napade gušenja.
 • Gastroenteritis (želučana gripa) – upala sluznice želuca i crijeva koja uzrokuje proljev, bol u trbuhu, mučninu i povraćanje. Gastroenteritis se obično prenosi fekalno-oralnim putem ili konzumacijom kontaminirane hrane ili vode.
 • Proljev – učestalo i tekuće pražnjenje crijeva koje može biti popraćeno bolom, grčevima i nadutošću u trbuhu. Proljev je čest simptom gastroenteritisa i može dovesti do dehidracije i gubitka elektrolita.
 • Bol u trbuhu – neugodan osjećaj u području trbuha koji može biti uzrokovan upalom, grčevima, nadražajem ili infekcijom. Bol u trbuhu može biti oštra, tup, grčevita ili probadajuća.
 • Mučnina i povraćanje – osjećaj nelagode i potrebe za izbacivanjem sadržaja želuca kroz usta. Mučnina i povraćanje su česti simptomi gastroenteritisa i mogu biti uzrokovani virusom, bakterijom, hranom, lijekovima ili drugim faktorima .
 • Cistitis (upala mjehura) – infekcija mokraćnog mjehura koja uzrokuje bol, peckanje i učestalo mokrenje. Cistitis se obično javlja kod žena zbog kraće uretre i može biti uzrokovan bakterijama, virusima ili drugim uzročnicima.
 • Hemoragijski cistitis (krvarenje iz mjehura) – komplikacija cistitisa koja uzrokuje krv u mokraći, bol i otežano mokrenje. Hemoragijski cistitis se može javiti kod djece ili odraslih koji su imali adenovirusnu infekciju ili su primali kemoterapiju.

Simptomi se obično javljaju 2 do 14 dana nakon izlaganja virusu i mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Većina ljudi se oporavi bez komplikacija, ali neki mogu razviti ozbiljnije probleme kao što su:

Encefalitis (upala mozga) – infekcija mozga koja uzrokuje glavobolju, vrtoglavicu, konfuziju, halucinacije, konvulzije i gubitak svijesti. Encefalitis može biti uzrokovan adenovirusom ili drugim virusima i može dovesti do trajnog oštećenja mozga ili smrti.
Meningitis (upala moždanih ovojnica) – infekcija tankih membrana koje okružuju mozak i leđnu moždinu. Meningitis uzrokuje jaku glavobolju, vratnu krutost, groznicu, mučninu, povraćanje i osjetljivost na svjetlo. Meningitis može biti uzrokovan adenovirusom ili drugim mikroorganizmima i može dovesti do trajnih neuroloških posljedica ili smrti.
Miokarditis (upala srčanog mišića) – infekcija srca koja uzrokuje bol u prsima, otežano disanje, palpitacije, aritmije i zatajenje srca. Miokarditis može biti uzrokovan adenovirusom ili drugim virusima i može dovesti do trajnog oštećenja srca ili smrti.
Perikarditis (upala srčane ovojnice) – infekcija tankog sloja tkiva koji okružuje srce. Perikarditis uzrokuje bol u prsima, otežano disanje, groznicu i zvučni fenomen trenja perikarda. Perikarditis može biti uzrokovan adenovirusom ili drugim uzročnicima i može dovesti do nakupljanja tekućine u perikardijalnoj šupljini (perikardijalni izljev) ili zadebljanja perikarda (konstriktivni perikarditis) koji ometaju rad srca.
Hepatitis (upala jetre) – infekcija jetre koja uzrokuje žuticu, tamnu mokraću, svijetlu stolicu, gubitak apetita, mučninu, povraćanje i bol u desnom gornjem dijelu trbuha. Hepatitis može biti uzrokovan adenovirusom ili drugim virusima i može dovesti do oštećenja jetre ili zatajenja jetre .
Artritis (upala zglobova) – infekcija zglobova koja uzrokuje bol, oticanje, crvenilo i ograničenje pokreta. Artritis može biti uzrokovan adenovirusom ili drugim mikroorganizmima i može zahvatiti jedan ili više zglobova, osobito koljena, gležnjeve, ručne zglobove i laktove.

Kako se dijagnosticira adenovirusna infekcija?

Adenovirusna infekcija se može dijagnosticirati na temelju kliničke slike i laboratorijskih testova. Liječnik će vas pregledati i pitati o vašim simptomima, kontaktima i putovanjima. Laboratorijski testovi mogu uključivati:

 • Bris nosa, grla, oka ili rektuma za detekciju virusa ili njegovog genetskog materijala (PCR). PCR je metoda koja omogućuje brzu i preciznu identifikaciju virusa na temelju njegove DNK ili RNK.
 • Uzorak krvi za detekciju antitijela na virus (serologija). Serologija je metoda koja mjeri količinu i vrstu antitijela koja se stvaraju kao odgovor na virusnu infekciju. Antitijela su proteini koje proizvodi imunološki sustav a koji prepoznaju i neutraliziraju strane mikroorganizme.
 • Uzorak urina za detekciju virusa ili njegovog genetskog materijala (PCR) ili krvi (hemoragijski cistitis). Hemoragijski cistitis je komplikacija adenovirusne infekcije koja uzrokuje krvarenje iz mjehura.
 • Rendgenska snimka prsa za detekciju upale pluća. Upala pluća je infekcija plućnog tkiva koja može biti uzrokovana adenovirusom ili drugim mikroorganizmima. Rendgenska snimka prsa je slikovna metoda koja prikazuje stanje pluća i prsnog koša.
 • CT ili MRI mozga za detekciju encefalitisa ili meningitisa. Encefalitis je upala mozga, a meningitis je upala moždanih ovojnica, koje mogu biti uzrokovane adenovirusom ili drugim virusima. CT i MRI su slikovne metode koje prikazuju detaljnu strukturu mozga i njegovih funkcija.

Kako se liječi adenovirusna infekcija?

Većina adenovirusnih infekcija ne zahtijeva poseban tretman i prolazi sama od sebe uz odmor, hidraciju i simptomatsku terapiju. Simptomatska terapija može uključivati:

 • Antipiretici (lijekovi za snižavanje temperature) kao što su paracetamol ili ibuprofen. Ovi lijekovi mogu pomoći u ublažavanju groznice, glavobolje i bolova u mišićima.
 • Antitusici (lijekovi za smirivanje kašlja) kao što su sirupi ili pastile. Ovi lijekovi mogu pomoći u smanjenju nadražaja i iskašljavanja sluzi iz dišnih puteva.
 • Dekongestivi (lijekovi za smanjenje otoka sluznice) kao što su kapi ili sprejevi za nos. Ovi lijekovi mogu pomoći u otvaranju začepljenog nosa i olakšanju disanja.
 • Antihistaminici (lijekovi za smanjenje alergijske reakcije) kao što su tablete ili kapi za oči. Ovi lijekovi mogu pomoći u smanjenju crvenila, svrbeža i suzenja očiju koje uzrokuje konjunktivitis.
 • Antibiotici se ne koriste za liječenje adenovirusnih infekcija, jer su neučinkoviti protiv virusa. Međutim, mogu se propisati ako postoji bakterijska superinfekcija, kao što je upala sinusa, uha ili pluća.

U nekim slučajevima, adenovirusna infekcija može zahtijevati bolničko liječenje, osobito ako je zahvaćen mozak, srce, jetra ili bubrezi. U bolnici se može primijeniti:

 • Intravenska tekućina i elektroliti za nadoknadu gubitka tekućine i sprječavanje dehidracije. Dehidracija je stanje kada tijelo nema dovoljno vode i minerala za normalno funkcioniranje.
 • Respirator za poboljšanje disanja i opskrbe kisikom. Respirator je uređaj koji pomaže u disanju osobi koja ima poteškoće s disanjem.
 • Antivirusni lijekovi kao što je cidofovir za suzbijanje replikacije virusa. Cidofovir je lijek koji spriječava umnožavanje virusa tako što ometa njihovu DNK.
 • Imunoglobulini (koncentrirana antitijela) za pojačanje imunološkog odgovora. Imunoglobulini su lijekovi koji sadrže antitijela koja prepoznaju i uništavaju strane mikroorganizme.
 • Steroidi za smanjenje upale i otoka. Steroidi su lijekovi koji smanjuju imunološku reakciju i ublažavaju simptome upale.
 • Transfuzija krvi. Transfuzija je postupak kojim se daje krv ili njeni sastojci osobi koja ima nisku razinu crvenih krvnih stanica ili trombocita.

Kako se može spriječiti adenovirusna infekcija?

Adenovirusna infekcija se može spriječiti primjenom sljedećih mjera:

 • Pranje ruku često i temeljito sapunom i vodom, osobito prije jela, nakon kihanja, kašljanja ili puhanja nosa, nakon korištenja toaleta ili mijenjanja pelena, i nakon dodirivanja javnih površina.
 • Izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta kao što su čaše, pribor za jelo, ručnici, četkice za zube ili šminka.
 • Izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju simptome adenovirusne infekcije, kao što su poljupci, zagrljaji ili rukovanja.
 • Pokrivanje usta i nosa maramicom ili laktom pri kihanju ili kašljanju i bacanje maramice u smeće.
 • Čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju kao što su kvake, prekidači, tipkovnice ili daljinski upravljači.
 • Izbjegavanje plivanja u bazenima koji nisu dobro održavani ili klorirani, nošenje naočala za plivanje ili kontaktnih leća pri plivanju u bazenima ili jezerima.
 • Cijepljenje protiv adenovirusa ako ste u rizičnoj skupini, kao što su vojni regruti ili osobe s transplantiranim organima. Cjepivo se daje oralno (kroz usta) i štiti od dva tipa adenovirusa (tip 4 i tip 7) koji uzrokuju respiratorne infekcije.

Ovaj članak je namijenjen samo u informativne svrhe i ne predstavlja zamjenu za pravi liječnički savjet ili pregled. Ako imate bilo kakvih simptoma ili sumnjate na adenovirusnu infekciju, obratite se svom liječniku ili zdravstvenoj ustanovi. Samo kvalificirani zdravstveni radnik može postaviti točnu dijagnozu i propisati odgovarajući tretman.

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan i informativan. Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara, slobodno mi se obratite u komentarima ispod.

Reference:
Adenovirus – About | CDC (2021)
https://www.cdc.gov/adenovirus/index.html

Adenovirus Infections | Children’s Hospital of Philadelphia (2021)
https://www.chop.edu/conditions-diseases/adenovirus-infections

Adenovirus consumer health information – Paediatric Unit FMC (2017)
https://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/5a7fefbd-d84e-42e6-bfba-c57935d3d08f/Adenovirus+consumer+health+information+-+Paediatric+Unit+FMC.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-5a7fefbd-d84e-42e6-bfba-c57935d3d08f-oAzn09c

Adenovirus Infections – Infectious Diseases – MSD Manual Professional Edition (2021)
https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/respiratory-viruses/adenovirus-infections

Adenovirus | Cleveland Clinic (2021)
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23022-adenovirus

Adenovirus Infections | Boston Children’s Hospital (2021)
https://www.childrenshospital.org/conditions/adenovirus-infections

Adenovirus Infection | Virginia Department of Health (2021)
https://www.vdh.virginia.gov/epidemiology/epidemiology-fact-sheets/adenovirus-infection/

Adenovirus Overview – Verywell Health (2021)
https://www.verywellhealth.com/adenovirus-overview-5075434

Adenovirus Infections: Symptoms, Causes, and Treatment – WebMD (2021)
https://www.webmd.com/children/adenovirus-infections

Slika je napravljena pomoći AI.

1 razmišljanje na “Adenovirus – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *