Alga dulse

Alga dulse kao lijek

Savjeti o prehrani

Dulse je vrsta morske alge koja prvenstveno raste na obalama sjevernog Pacifika i Atlantika, uključujući Island, Kanadu i djelove Velike Britanije poput Irske gdje se stoljećima koristi kao ljekovita hrana.

Dulse dolazi od lišća sličnih listovima crvene morske alge vrste Palmaria palmata koja je zapravo više ljubičasta nego crvene boje.

Često se govori da je jedna od glavnih prednosti morske alge njezin visok sadržaj minerala i joda.
To je zato što su morske alge višestanične biljke koje mogu apsorbirati veliki broj hranjivih tvari kojima obiluju čiste hladne oceanske vode. Nemaju korijenje kao biljke. Umjesto toga, njihovi veliki debeli listovi djeluju kao posude za hranjenje i potom koncentriraju veliku količinu minerala.

Čak ako ju usporedimo i s mnogim povrćem uzgojenim u tlu koje je obično bogato mineralima, morske alge poput dulse pobjeđuju u toj trci.

Nudi oblik minerala koji se mogu lako apsorbirati i iskoristiti, dulse se sastoji od pristojnih količina magnezija i kalcija koji podržavaju kosti, kao i željeza te optimalne ravnoteže natrija i kalija.

Kada se dulse uspoređuje s ekvivalentnom količinom kelja i raštike, podaci o prehrani pokazuju značajnu razliku.

Na primjer, izmjereno je da 100 grama cijelog lista dulse alge sadrži oko 310 mg magnezija i 370 mg kalcija. U prosjeku kelj sadrži oko 34 mg magnezija i 135 mg kalcija.

Konzumiranje morskih algi poput dulse može poslužiti za veći unos minerala i štititi od potencijalnih nedostataka.

Dulse – zdravstvene prednosti

Zdravlje štitnjače

Dulse je iznimno bogata jodom, u porciji od 30 g osigurava 110 posto RDI. Zbog stalnog iscrpljivanja tla, morsko je bilje odavno prestiglo kopneno povrće u udjelu joda.

Jod je od ključne važnosti za štitnjaču; sastavni je dio hormona štitnjače (T3 i T4) koji se koriste u svakoj stanici tijela za regulaciju metabolizma i težine kontroliranjem sagorijevanja masti za energiju i toplinu. Ovi hormoni su izravno odgovorni za kontrolu tjelesne “bazne metaboličke stope” koja utječe na učinkovitost i djelotvornost mnogih tjelesnih organskih sustava i redovitih procesa uključujući apsorpciju i biosintezu hrane u iskoristivu energiju. Jod je doslovno “hrana za štitnjaču”.

Jod također istiskuje opasne “halogenide” kao što su; fluorid, bromid i klor u štitnjači. Antioksidans je, potiče pravilnu ravnotežu hormona, štiti od zračenja i ubija bakterije i gljivice.

Kada je štitnjača ugrožena, simptomi mogu uključivati ​​neobjašnjivi gubitak kilograma ili debljanje, umor, gubitak kose i suhu kožu.

Uklanja teške metale i zračenje

Dulse iz Atlantskog oceana fantastična je namirnica koja pomaže u uklanjanju toksičnih teških metala, radijacije, pesticida i drugih toksina iz tijela. Atlantic dulse jedna je od pet ključnih namirnica u medicinskoj detoksikaciji srednje teških metala.

Ova morska alga veže se na živu, olovo, aluminij, bakar, kadmij i nikal. Atlantska dulse ulazi u duboka, skrivena mjesta probavnog trakta i crijeva, tražeći živu, vežući se za nju i ne otpuštajući je dok ne napusti tijelo.

Dulse je ključni dio za detoksikaciju srednje teških metala jer se može zadržati u našem debelom crijevu, čekajući drugu hranu koja je usput pokupila teške metale, osiguravajući da svi teški metali koji su stigli do debelog crijeva napuste tijelo.

Jod u Atlantskoj dulse može biti od velike pomoći za jačanje imunološkog sustava. Također je antiseptik za štitnjaču, djelujući zajedno s cinkom na zaustavljanje virusne infekcije u štitnjači, smanjujući pritom tireoiditis (upalu štitnjače). Morsko bilje kao što je dulse također pomaže u zaštiti štitnjače od zračenja, pomaže u uklanjanju zračenja iz štitnjače i može biti korisna prevencija raka.

Atlantska dulse također poboljšava proizvodnju žuči u jetri i može pomoći u zaštiti od patogena.

Dulse sadrži polisaharide

Sve morske alge jedan su od najkoncentriranijih izvora dugolančanih šećera koji se nazivaju polisaharidi. Ako ste ikada ubrali svježe morske alge, možda ste primijetili sluzav biofilm na svojim rukama. Ovo je dio polisaharidnog elementa koji je poznat po svojim umirujućim, protuupalnim i zacjeljujućim svojstvima.

Dulse je klasificirana kao crvena morska alga poznata po svojim glavnim sulfatiranim polisaharidima galaktanima, agaru i karagenanu, ali i ostalima kao što su floridski škrob, celuloza, ksilan i manan. Neki od ovih spojeva sastavni su dio dijetalnih topivih vlakana koja su potpora prebiotičkoj crijevnoj mikrobioti.

Sulfatni posaharidi u crvenim morskim algama, kao što je dulse, također su cijenjeni zbog svojih potencijalnih dobrobiti za jačanje imunološkog sustava i jedan su od razloga zašto su dodaci prehrani s “crvenim morskim algama” (često temeljeni na dulse) postali nedavni trend s nekim zanimljivim rezultatima istraživanja.

Za zdravlje očiju

Samo jedna porcija od 7 grama dulse osigurava oko 40 posto vitamina A. Vitamin A koji se nalazi u dulse je u obliku beta karotena, spoja za koji se pokazalo da značajno smanjuje rizik od katarakte i makularne degeneracije.

Antioksidans topiv u mastima, vitamin A također pomaže u zaštiti površine oka (rožnice) i sastavni je dio rodopsina – proteina u oku koji poboljšava vid u uvjetima slabog osvjetljenja. Jedan od prvih simptoma nedostatka ovog važnog vitamina je “noćno sljepilo” ili niktalopija. Nadalje, vitamin A održava cjelovitost stanica sluznice, uključujući i one očiju.

Dulse također sadrži lutein i zeaksantin, za koje se zna da su dobri za zdrav vid, smanjujući oštećenje slobodnih radikala na stanicama očiju.

Zdravlje probave

Dulse je bogata vlaknima, uglavnom topivim vlaknima. Omekšava stolicu, veže se za tvari poput kolesterola i šećera, čime se sprječava ili usporava njihova apsorpcija u krv. Topiva vlakna također mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i zaštititi od bolesti srca.

Zdrave kostiju i zubi

Dulse je bogata magnezijem i kalcijem, mineralima koji su neophodni za cjelovitost strukture kostiju i jake, zdrave zube.

Kalcij je dio hidroksiapatita, mineralnog kompleksa koji čini kosti i zube čvrstima i održava gustoću kostiju. Otprilike polovica tjelesnog magnezija pohranjena je u kostima gdje djeluje kao kofaktor s kalcijem i vitaminom D za održavanje i jačanje strukture kostiju i zuba. Zubi mogu formirati tvrdu caklinu od kalcija samo ako je dostupan magnezij.

Dulse je također bogata proteinima i osigurava sve esencijalne aminokiseline. Ove aminokiseline rade s kalcijem, magnezijem i vitaminima D i K za stvaranje jakih i zdravih kostiju.

Mjere opreza

Ako imate problema sa štitnjačom, najbolje je potražiti savjet liječnika prije nego što dodate dulse u svoju prehranu.
Ne konzumirajte morske alge ako ste alergični na ribu ili školjke.
Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije konzumiranja dulse morske alge ako ste trudni, dojite, uzimate propisane lijekove ili ako imate neko ozbiljnije zdravstveno stanje.

Reference:
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/palmaria-palmata
https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/dulse
https://www.superfoodevolution.com/dulse-seaweed.html

Slika preuzeta sa https://www.britannica.com/science/dulse

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *