Ananas

Ananas kao lijek

Savjeti o prehrani

Ananas je trajna zeljasta biljka koja naraste i do metar u visinu, a u širinu i do 80 cm. U sredini se razvijaju i do par kilograma teški plodovi sa posebnom površinom koja podsjeća na ljusku, nepravilnog je oblika i hrapave kore. Meso ananasa je jako sočno i žute boje, posebnog mirisa i okusa. I njegov naziv potiče od riječi „anana“ što znači odlično voće. U svom sastavu ananas ima oko 12 % ugljikohidrata, gotovo nikako masti i manje od 1 % proteina. Jako je dobar izvor mangana i bakra, a od vitamina je prisutno jako puno vitamina C (oko 37 mg/100g), zatim 1,4 g dijetalnih vlakana i 34 mg betakarotena.

Još jedan pozitivan učinak konzumiranja ananasa je i antioksidantno djelovanje koje zahvaljuje sastojcima flavonoida i fenolne kiseline.

Ono što ga čini posebnim je bromelin, posebna grupa enzima koji djeluju proteolitički, tj. razgrađuju proteine, te time pomažu probavu. Istraživanja su također potvrdila da djeluje protuupalno i smanjuje otok akutnih bolesti sinusa, upale grla, gihta itd. Da bi se ova osobina što bolje iskoristila treba ga jesti između obroka. Međutim, važno je naglasiti da je bromelin prisutan samo u svježem ananasu, dok se termičkom obradom, npr. konzerviranjem ovaj enzim razgrađuje.

Koristi se za:

  • terapiju bolesti urinarnog trakta uz antibiotike,
  • olakšanje boli kod sportskih ozljeda,
  • nedostatno lučenje želučanog soka,
  • olakšanje probave.

Istraživanje britanskih znanstvenika, objavljeno još 2010. godine u časopisu Cancer Letters, je pokazalo da bromelain može zaustaviti rast stanica tumora poput tumora dojke, debelog crijeva i kože.

Protiv celulita, upala i bora

Podiže stanje bjelančevina u čitavom tijelu, rasterećuje gušteraču, uklanja vodu iz tijela i edeme, pomaže kod smetnji u crijevima i proljeva, uklanja staračke pjege, djelotvoran je kod artritisa, ublažava otekline, pojavu modrica i bola, ubrzava iscjeljenje povreda zglobova i tetiva. Njegov glutamin liječi čireve.

Bromelin je veoma efikasan u lokaliziranju upala praćenih otokom, a smanjuje i ožiljke. Pošto jača kolagen u tkivu zahvaćenom celulitom, samim tim se popravlja drenaža i olakšava probava proteina. Zato se preporučuje kao pomoć u kurama mršavljenja, ali i za eliminiranja celulita i bora.

Smatra se da ovaj enzim razgrađuje proteine u krvi, pa na taj način smanjuje upale koje izazivaju bol. Istovremeno štiti zglobove od slobodnih radikala. Nažalost, ananas ima mnogo šećera pa bi ga dijabetičari trebali izbjegavati.

Lijek za staračke pjege

Ananas se koristi za hiperpigmentacije uzrokovane starenjem, jer može izblijediti ili potpuno eliminira staračke pjege. Ovaj učinak se postiže tako što se vata natopi iscijeđenim sokom od ananasa i drži se preko pjega koje se najčešće pojavljuju na šakama.

Kako djeluje sok od ananasa

Svježe iscijeđen sok ananasa je, također, izuzetno zdrav, jer pomaže kod groznice i visoke temperature i jača imuni sistem. Pored toga, snižava visok krvni tlak, otčepljuje krvne žile. Djeluje kao diuretik jer eliminira višak vode iz organizma. Čuva kosti od osteoporoze i lomova, pa bi ga trebalo često piti. Riječ je, naravno, o svježe iscijeđenom soku ananasa, dok kupovne treba izbjegavati zbog velike količine dodatog šećera.

Ananas – nuspojave

Iako je konzumacija generalno sigurna, ne preporučuje se veća konzumacija ovog slatkog voća. Zbog toga što sadrži enzim bromelain koji razgrađuje proteine te vitamin C, previše ananasa može uzrokovati:

  • trnce u ustima,
  • mučninu i povraćanje,
  • proljev,
  • žgaravicu,
  • bol u trbuhu.

Konzumacija nezrelih ananasa ili soka od nezrelog ananasa je veoma opasna te može dovesti do težih oblika proljeva i povraćanja.

Kako da izaberete dobar ananas?

Kada kupujete ananas gledajte da bude čvrst, sa zelenim uspravnim listovima. Kucnite prstima po njemu. Sočan ananas stvaraće zvuk kao da je pun vode.

Najukusniji je kada se poslužuje na sobnoj temperaturi. Iako će vas više osvježiti ukoliko ga servirate odmah po vađenju iz frižidera, na hladnijoj temperaturi gubi okus. Ukoliko ga ipak čuvate u frižideru, držite ga na najvišoj polici jer je tu temperatura najviša.

Osim u ishrani, ananas se koristi i kao dodatak u kozmetici. Pročišćava kožu i pomaže u uklanjanju celulita. Zar ovo nije sasvim dovoljno razloga da odete do najbliže prodavnice i kupite ovu zdravu, osvježavajuću voćku?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *