Anđelika

Anđelika – ljekovitost

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Anđelika (angelika) svoje ime ne duguje izgledu: premda je lijepa, robusna i visoka biljka, nego djelovanju. To je snažna aromatična dvogodišnja biljka visoka do dva metra. Prizemni listovi su dvostruko do trostruko perasti, s jajasto suličastim, pilastim odsječcima. Peteljka lista je okrugla i šuplja. Stabljika je snažna, uspravna, uzdužno žljebasta, crveno-ljubičasto nahukana, razgranana u gornjem dijelu. Žućkasti ili zelenkasti cvjetovi skupljeni su u kuglaste sastavljene štice sa 20 do 40 zraka. Plodovi su plosnati, široko ovalni, sa širokim suhokožičastim rubom, a dugi su pet do osam milimetara.

Anđelika – uzgoj i berba

Anđeliku je moguće kultivirati na dubokom i vlažnom tlu u hladu, najbolje blizu vode. Može podnijeti različite vremenske uvijete pa čak i zimski mraz, ali ne podnosi sušu. Anđelika se može razviti i ispod stabala koji pružaju hlad. Insekti najčešće ne napadaju anđeliku u vrtu, osim malih mušica.

Najčešće procvjeta nakon dvije godine, nakon čega ili uvene ili nastavi rasti još 1-2 godine. Listovi se skupljaju prije cvata.
Može se brati krajem lipnja ili početkom srpnja tako da se odreže do korijena.
Prilikom branja divlje anđelike je važno znati razliku između anđelike i biljke kukuta koja je iznimno otrovna.
Preporučeno je korijen iskopati prve godine na jesen kada postoji najmanja šansa da postane pljesniv ili da ga pojedu crvi.

Korijen je najljekovitiji dio biljke, dobar za probavu jer ima gorak okus, koji s eteričnim uljima stimulira probavni sustav i potiče apetit. Preporučuje se i za oporavak od anoreksije i malaksalosti. Koristi se i kod reume, bolesti jetre i žuči, kao i menstrualnih tegoba.

Ljekoviti sadržaj

Korijen sadrži do 1 % eteričnog ulja, 6 % smole, vosak, gorke tvari, organske kiseline, angelika kiselinu, pektin, šečer. U plodu ima 0,5 % eteričnog ulja, oko 16 % masnog ulja kumarina, felandrena.

Korijen angelike koristio se u srednjem vijeku kao jako protuotrovno sredstvo.

Anđelika potiče izlučivanje sluzi iz dišnih organa

Sadrži ulja koja djeluju protuupalno i suzbijaju infekcije, pa pomaže kod bronhitisa i upale pluća. S druge strane, spoj osthol sprječava zgrušavanje krvi, zbog čega se preporučuje za liječenje tromboze. Esencijalno ulje korijena anđelike sadrži rijetke sastojke, kao što su monoterpeni, felandreni, kumarine- arhangelicin, umbeliferonu i bergapten. Kumarini biljku čine blagim sedativom i učvršćuju san, a smanjuju napetosti.

Anđelika još može pomoći kod:

  • prehlade,
  • grlobolje i groznice,
  • te kod glavobolje i menstrualnih problema.

Ponekad se koristi za želučane tegobe kako bi potaknula probavu i pospješila apetit.

Dobra je za osobe s visokim krvnim tlakom zato što pospješuje cirkulaciju krvi. Doprinosi imunitetu i pomaže detoksifikaciji tijela.

Ekstrakt, tinktura, eterično ulje

U terapeutske svrhe koristi se kao tekući ekstrakt, tinktura, eterično ulje ili osušeni korijen za čaj. Dnevno se uzima 1,5 do 3 g ekstrakta, a tinktura u dvije do tri doze od 20 kapi razblaženih u malo vode, neposredno prije ili poslije obroka.

Što se tiče eteričnog ulja, Nijemci kao dobri poznavaoci narodne medicine, savjetuju da se dnevno dva, tri puta uzme tri ili najviše četiri kapi. Čaj se pravi od jedne žlice suhog korijena, koji se kuha deset minuta u 2 dl vode i pije dva puta dnevno, svježe napravljen, neposredno prije ili poslije obroka.

Nuspojave

Zbog sadržaja furanokumarina, anđelika uzrokuje fotoosjetljivost te se preporučuje izbjegavati izlazak na sunce nakon lokalne primjene, a neki autori sugeriraju i izbjegavanje sunca nakon oralne primjene. A. koreana interferira s jetrenim metabolizmom heksobarbitona, a A. sinensis interferira s varfarinom.

Kontraindikacije

Upotrebu korijena anđelike treba izbjegavati u trudnoći i laktaciji jer djeluje kao emenagog, abortiv i utječe na menstrualni ciklus (ako se radi o količinama koje su veće od onih uzetih u hrani). Prije uzimanja savjetovati se s liječnikom ukoliko uzimate heksobarbiton, varfarin ili druge lijekove koji imaju isto ili suprotno djelovanje kao anđelika.

Anđelika biljka – čaj

Vrući čaj od anđelike pomaže kod prehlade, grlobolje i groznice, a može pridonijeti ublažavanju tegoba s migrenama.
Čaj se može raditi od sušenih ili svježih listova te od korijena. Preporučuje se piti jednu šalicu nakon obroka 3 puta dnevno.

Anđelika čaj – priprema

Ako pripremate čaj od korijena potrebna vam je jedna čajna žlica osušenog korijena anđelike na 1.5 dl vode.
Čaj je potrebno prokuhati 10 do 15 minuta, pustiti da odstoji i procijediti. U smjesi s majčinom dušicom može pomoći pri liječenju bronhitisa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *