Anemija srpastih stanica

Anemija srpastih stanica – uzrok, simptomi, dijagnoza i liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Bolest srpastih stanica je nasljedni poremećaj krvi koji utječe na oblik i funkciju crvenih krvnih stanica, koje prenose kisik po tijelu. Osobe s ovom bolešću imaju abnormalan oblik hemoglobina, proteina koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama. Umjesto da budu okrugle i glatke, crvene krvne stanice postaju krute i savijene u obliku srpa. Ovaj oblik otežava prolazak crvenih krvnih stanica kroz krvne žile, što može uzrokovati začepljenje, upalu, bol i oštećenje organa. Bolest srpastih stanica je najčešća među ljudima afričkog, mediteranskog, bliskoistočnog i azijskog podrijetla.

Bolest srpastih stanica je doživotno stanje koje zahtijeva redovitu medicinsku skrb i praćenje. Nema univerzalnog lijeka za ovu bolest, ali postoje tretmani koji mogu ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života pacijenata. Neki od tretmana uključuju transfuzije krvi, lijekove protiv bolova, hidroksiureu, antibiotike, cijepljenja i transplantaciju koštane srži.

Bolest srpastih stanica je ozbiljan i složen zdravstveni problem koji utječe na mnoge aspekte života osoba koje je imaju. Osim fizičkih komplikacija, bolest može uzrokovati i emocionalne, socijalne i ekonomske poteškoće. Stoga je važno pružiti podršku i edukaciju pacijentima i njihovim obiteljima, kao i promicati istraživanje i prevenciju ove bolesti.

Što je uzrok anemije srpastih stanica?

Uzroci bolesti srpastih stanica su genetski. Bolest se javlja kada osoba naslijedi dvije abnormalne kopije gena za beta globin (HBB), koji je dio hemoglobina, proteina koji prenosi kisik u crvenim krvnim stanicama. Jednu kopiju gena dobiva od majke, a drugu od oca. Ako osoba naslijedi samo jednu abnormalnu kopiju gena, ona ima osobinu srpastih stanica, što znači da je nositelj bolesti, ali nema simptome.

Abnormalna kopija gena za beta globin uzrokuje da se hemoglobin mijenja pod određenim uvjetima, kao što su niska razina kisika, dehidracija, infekcije ili stres. Hemoglobin se tada skuplja u duge lance koji mijenjaju oblik i čvrstoću crvenih krvnih stanica. Umjesto da budu okrugle i elastične, crvene krvne stanice postaju krute i savijene u obliku srpa ili polumjeseca

Ove srpaste stanice imaju kraći životni vijek od normalnih crvenih krvnih stanica, što dovodi do anemije, odnosno nedostatka crvenih krvnih stanica. Također, ove stanice se lako lijepe jedna za drugu i za zidove krvnih žila, što ometa protok krvi i uzrokuje bol, upalu i oštećenje organa.

Bolest srpastih stanica je najčešća među ljudima afričkog, mediteranskog, bliskoistočnog i azijskog podrijetla, jer se smatra da je osobina srpastih stanica pružala zaštitu od malarije, koja je česta u tim područjima.

Koji su simptomi anemije srpastih stanica?

Simptomi anemije srpastih stanica se obično javljaju u ranom djetinjstvu, već oko 6 mjeseci starosti. Simptomi mogu varirati u intenzitetu i učestalosti, ovisno o tipu i težini bolesti. Neki od najčešćih simptoma su:

 • Anemija: zbog brzog razaranja crvenih krvnih stanica, tijelo ne može proizvesti dovoljno novih. Ovo uzrokuje nizak nivo hemoglobina.
  Anemija može dovesti do umora, slabosti, blijede kože i noktiju, vrtoglavice i glavobolje.
 • Bol: zbog začepljenja krvnih žila srpastim stanicama, krv ne može doći do različitih dijelova tijela. Što može uzrokovati bol u kostima, zglobovima, prsima, trbuhu, leđima, rukama ili nogama. Bol može biti akutna ili kronična, a može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati ili dana.
 • Infekcije: zbog oštećenja slezene, organa koji filtrira krv i pomaže u borbi protiv infekcija, osobe s anemijom srpastih stanica su podložnije bakterijskim i virusnim infekcijama. Najčešće su infekcije pluća, kostiju, urinarnog trakta, meninga i kože.
 • Oticanje ruku i nogu: zbog začepljenja krvnih žila u rukama i nogama, može doći do upale i oticanja. Ovo se naziva sindrom šaka-stopalo i obično se javlja kod beba i male djece.
 • Problemi s vidom: zbog začepljenja krvnih žila u očima, može doći do oštećenja mrežnice, sloja tkiva koji pretvara svjetlost u nervne signale. Ovo može uzrokovati zamagljen vid, gubitak vida, krvarenje u oku ili odvajanje mrežnice.

Ovo su samo neki od mogućih simptoma anemije srpastih stanica. Postoje i druge komplikacije koje mogu nastati zbog ove bolesti, kao što su oštećenje bubrega, jetre, srca, pluća, mozga, koštane srži i kože. Zato je važno redovito pratiti stanje i liječiti simptome na vrijeme.

Kako se anemija srpastih stanica dijagnosticira?

Dijagnoza anemije srpastih stanica je postupak kojim se utvrđuje prisutnost i tip ove nasljedne bolesti krvi. Dijagnoza se može postaviti na temelju sljedećih metoda:

 • Detaljna anamneza pacijenta: liječnik će pitati o simptomima, obiteljskoj povijesti, etničkoj pripadnosti i mogućim faktorima rizika za anemiju srpastih stanica. Također će pregledati pacijenta i tražiti znakove anemije, infekcije, oticanja i boli.
 • Krvni testovi: liječnik će uzeti uzorak krvi i provesti različite analize, kao što su:
  • Broj crvenih krvnih stanica (RBC): mjeri količinu crvenih krvnih stanica u krvi. Osobe s anemijom srpastih stanica obično imaju nisku razinu RBC-a, što uzrokuje anemiju.
  • Broj retikulocita: mjeri količinu nezrelih crvenih krvnih stanica u krvi. Osobe s anemijom srpastih stanica obično imaju visoku razinu retikulocita, što ukazuje na ubrzano razaranje RBC-a.
  • Bilirubin i laktat dehidrogenaza (LDH): mjere količinu produkata razgradnje RBC-a u krvi. Osobe s anemijom srpastih stanica obično imaju povišene razine bilirubina i LDH-a, što ukazuje na hemolizu (razaranje RBC-a).
  • Fetalni hemoglobin (HbF): mjeri količinu hemoglobina koji se normalno nalazi u fetusu i novorođenčadi. Osobe s anemijom srpastih stanica obično imaju povišenu razinu HbF-a, što može ublažiti simptome bolesti.
 • Hemoglobin elektroforeza: ovo je specifičan test koji razdvaja različite vrste hemoglobina u krvi pomoću električnog polja. Ovaj test može otkriti prisutnost i količinu abnormalnog hemoglobina S, koji uzrokuje anemiju srpastih stanica. Također može otkriti druge vrste abnormalnog hemoglobina, kao što su C, D, E i beta-talasemija, koji mogu utjecati na težinu i tip bolesti.
 • Genetsko testiranje: ovo je test koji analizira DNK iz uzorka krvi ili drugog tkiva. Ovaj test može potvrditi prisutnost i vrstu mutacije koja uzrokuje anemiju srpastih stanica. Također može otkriti nositelje osobine srpastih stanica, koji imaju samo jednu kopiju mutiranog gena i ne pokazuju simptome bolesti. Genetsko testiranje se može koristiti za prenatalnu dijagnozu, probir novorođenčadi, savjetovanje o riziku i istraživanje.

Ovo su glavne metode dijagnoze anemije srpastih stanica. Dijagnoza je važna za pravilno liječenje i praćenje bolesti, kao i za prevenciju i edukaciju o mogućim komplikacijama.

Kako se liječi anemija srpastih stanica?

Liječenje anemije srpastih stanica je složen i dugotrajan proces koji zahtijeva multidisciplinarni pristup i individualizaciju terapije. Cilj liječenja je ublažiti simptome, spriječiti komplikacije, poboljšati kvalitetu života i produžiti očekivano trajanje života pacijenata. Liječenje se može podijeliti na sljedeće kategorije:

 • Liječenje boli: bol je jedan od najčešćih i najtežih simptoma anemije srpastih stanica. Bol se može javiti zbog začepljenja krvnih žila srpastim stanicama, što uzrokuje smanjenje protoka krvi i kisika u različitim organima i tkivima. Bol se može liječiti različitim lijekovima, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), opioidi, antidepresivi i antikonvulzivi. Također se mogu koristiti i druge metode, kao što su toplina, masaža, akupunktura, relaksacija i meditacija.
 • Liječenje anemije: anemija je stanje u kojem je nizak nivo hemoglobina, proteina koji prenosi kisik u crvenim krvnim stanicama. Anemija može uzrokovati umor, slabost, blijedu kožu, vrtoglavicu i glavobolju. Anemija se može liječiti lijekovima koji stimuliraju proizvodnju crvenih krvnih stanica, kao što je hidroksiurea, ili transfuzijom krvi, koja povećava količinu normalnih crvenih krvnih stanica u cirkulaciji.
 • Liječenje infekcija: infekcije su česte i opasne komplikacije anemije srpastih stanica. Infekcije mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima ili gljivicama, a mogu zahvatiti različite organe, kao što su pluća, kosti, urinarni trakt, meningi i koža. Infekcije se mogu liječiti antibioticima, antivirusnim ili antigljivičnim lijekovima, ovisno o uzročniku. Također se mogu primijeniti i preventivne mjere, kao što su cijepljenje, higijena, izbjegavanje izloženosti infektivnim agensima i redovito praćenje stanja.
 • Liječenje komplikacija: anemija srpastih stanica može dovesti do brojnih komplikacija koje mogu ugroziti život i funkciju različitih organa i sustava. Neke od mogućih komplikacija su: oštećenje bubrega, jetre, srca, pluća, mozga, koštane srži i kože, čirevi na koži, problemi s vidom, prijapizam, žučni kamenci, sindrom srca i grudnog koša, sindrom šaka-stopalo, sekvestracija slezene i odgođeni rast. Liječenje komplikacija ovisi o njihovoj vrsti i težini, a može uključivati lijekove, kirurške zahvate, fizikalnu terapiju, psihološku podršku i druge intervencije.
 • Liječenje uzroka: jedino trajno liječenje anemije srpastih stanica je transplantacija koštane srži, koja zamjenjuje bolesnu koštanu srž zdravom koštanom srži od podudarnog donora. Transplantacija koštane srži može izliječiti bolest i spriječiti daljnje komplikacije. Međutim, ovaj postupak je vrlo rizičan i ima mnoge nuspojave, kao što su odbacivanje presatka, infekcije, krvarenja i sterilitet. Također je ograničen dostupnošću podudarnih donora i visokim troškovima.

Ovo su glavne metode liječenja anemije srpastih stanica. Liječenje se mora prilagoditi svakom pacijentu, uzimajući u obzir njegove potrebe, želje i ciljeve. Liječenje zahtijeva i suradnju pacijenta, njegove obitelji i zdravstvenog tima. Liječenje može poboljšati kvalitetu života i produžiti očekivano trajanje života pacijenata, ali ne može u potpunosti izliječiti bolest.

Prirodno liječenje anemije srpastih stanica

Prirodno liječenje anemije srpastih stanica je skup metoda i mjera koje se mogu primijeniti uz konvencionalnu terapiju, kako bi se ublažili simptomi, spriječile komplikacije i poboljšalo opće stanje pacijenata. Prirodno liječenje se temelji na pravilnoj prehrani, biljnim lijekovima, dodacima prehrani, hidrataciji, vježbanju i drugim alternativnim praksama. Prirodno liječenje ne može izliječiti anemiju srpastih stanica, ali može pomoći u održavanju kvalitete života i smanjenju potrebe za lijekovima i transfuzijama. Prirodno liječenje anemije srpastih stanica uključuje sljedeće aspekte:

 • Pravilna prehrana: prehrana je važan faktor u liječenju anemije srpastih stanica, jer može utjecati na razinu hemoglobina, imunitet, protok krvi i zdravlje organa. Prehrana treba biti bogata željezom, folatom, vitaminom B12, vitaminom C, cinkom i drugim esencijalnim nutrijentima koji pomažu u proizvodnji i funkciji crvenih krvnih stanica. Također treba biti bogata antioksidansima, koji štite stanice od oksidativnog stresa i upale. Prehrana treba biti raznovrsna i uravnotežena, s naglaskom na svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, ribu, jaja, meso i mliječne proizvode. Treba izbjegavati hranu koja može pogoršati simptome, kao što su alkohol, kofein, pržena i masna hrana, slatkiši, gazirana pića i aditivi.
 • Biljni lijekovi: biljni lijekovi su prirodni proizvodi koji se koriste za liječenje različitih bolesti i stanja. Biljni lijekovi mogu imati različite učinke, kao što su protuupalni, antiseptički, analgetski, imunostimulirajući, antianemični i drugi. Biljni lijekovi se mogu koristiti u obliku čajeva, tinktura, sirupa, kapsula, masti i drugih preparata. Neke od biljaka koje se mogu koristiti za liječenje anemije srpastih stanica su: kopriva, kadulja, majčina dušica, metvica, đumbir, kurkuma, cimet, bosiljak, ehinacea, ginko, ginseng i drugi. Međutim, treba biti oprezan s korištenjem biljnih lijekova, jer mogu imati nuspojave i interakcije s drugim lijekovima. Treba se savjetovati s liječnikom prije korištenja biljnih lijekova i pratiti njegove upute.
 • Dodaci prehrani: dodaci prehrani su proizvodi koji sadrže koncentrirane količine određenih nutrijenata ili tvari koje mogu imati korisne učinke na zdravlje. Dodaci prehrani se mogu koristiti za nadopunu prehrane, kada nije moguće zadovoljiti potrebe organizma samo hranom. Dodaci prehrani mogu pomoći u liječenju anemije srpastih stanica, jer mogu poboljšati razinu hemoglobina, imunitet, protok krvi i zdravlje organa. Neki od dodataka prehrani koji se mogu koristiti za liječenje anemije srpastih stanica su: željezo, folna kiselina, vitamin B12, vitamin C, cink, magnezij, omega-3 masne kiseline, koenzim Q10, L-arginin, L-karnitin i drugi. Međutim, treba biti oprezan s korištenjem dodataka prehrani, jer mogu imati nuspojave i interakcije s drugim lijekovima. Treba se savjetovati s liječnikom prije korištenja dodataka prehrani i pratiti njegove upute.
 • Hidratacija: hidratacija je proces održavanja ravnoteže tekućine u tijelu. Hidratacija je važna za liječenje anemije srpastih stanica, jer može spriječiti dehidraciju, koja može pogoršati simptome i komplikacije. Dehidracija može uzrokovati zgušnjavanje krvi, što može povećati rizik od začepljenja krvnih žila srpastim stanicama. Dehidracija može također uzrokovati gubitak elektrolita, što može poremetiti ravnotežu kiselina i baza u tijelu. Hidratacija se može postići pijenjem dovoljno vode i drugih zdravih tekućina, kao što su biljni čajevi, voćni sokovi, juhe i drugi. Treba izbjegavati tekućine koje mogu dehidrirati, kao što su alkohol, kofein, gazirana pića i drugi.
 • Vježbanje: vježbanje je fizička aktivnost koja poboljšava zdravlje i kondiciju tijela. Vježbanje je korisno za liječenje anemije srpastih stanica, jer može poboljšati cirkulaciju krvi, oksigenaciju tkiva, imunitet, raspoloženje i kvalitetu života. Vježbanje može također pomoći u prevenciji i liječenju komplikacija, kao što su oštećenje srca, pluća, bubrega, jetre i drugih organa. Vježbanje treba biti umjereno i prilagođeno sposobnostima i potrebama svakog pacijenta. Treba izbjegavati pretjerano i intenzivno vježbanje, koje može izazvati bol, upalu, dehidraciju i druge probleme. Treba se savjetovati s liječnikom prije početka vježbanja i pratiti njegove upute.
 • Druge alternativne prakse: druge alternativne prakse su metode i tehnike koje se koriste za liječenje različitih bolesti i stanja, a koje nisu dio konvencionalne medicine. Druge alternativne prakse mogu pomoći u liječenju anemije srpastih stanica, jer mogu ublažiti bol, stres, anksioznost, depresiju i druge negativne emocije koje mogu pogoršati simptome i komplikacije. Neki od primjera drugih alternativnih praksi su: akupunktura, akupresura, aromaterapija, homeopatija, hipnoterapija, meditacija, joga, tai chi, qi gong i drugi. Međutim, treba biti oprezan s korištenjem drugih alternativnih praksi, jer mogu imati nuspojave i interakcije s drugim lijekovima. Treba se savjetovati s liječnikom prije njihova korištenja.

Prehrana kod anemije srpastih stanica

Prehrana kod anemije srpastih stanica je važan dio liječenja i prevencije komplikacija ove bolesti. Anemija srpastih stanica je nasljedni poremećaj krvi koji uzrokuje da crvene krvne stanice budu abnormalnog oblika i funkcije. Ove stanice se lako lome i začepljuju krvne žile, što dovodi do bolova, infekcija, oštećenja organa i anemije.

Nema posebne dijete za anemiju srpastih stanica, ali neke prehrambene navike mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvalitete života. Općenito, preporučuje se uravnotežena i raznovrsna prehrana koja sadrži dovoljno proteina, željeza, folata, vitamina C i drugih hranjivih tvari koje podržavaju stvaranje i zdravlje crvenih krvnih stanica.

Neki od primjera namirnica koje su korisne za anemiju srpastih stanica su:

 • Željezo: željezo je mineral koji je potreban za proizvodnju hemoglobina, proteina koji prenosi kisik u crvenim krvnim stanicama. Osobe s anemijom srpastih stanica često imaju nedostatak željeza zbog povećanog gubitka krvi i smanjene apsorpcije željeza. Stoga je važno unositi dovoljno željeza iz hrane ili dodataka. Namirnice bogate željezom uključuju crveno meso, jetru, jaja, ribu, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, zeleno lisnato povrće i žitarice obogaćene željezom.
 • Folat: folat je vitamin B koji je također bitan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Nedostatak folata može dovesti do megaloblastične anemije, koja se očituje kao velike i nezrele crvene krvne stanice. Osobe s anemijom srpastih stanica imaju povećanu potrebu za folatom zbog ubrzanog razaranja crvenih krvnih stanica. Namirnice bogate folatom uključuju grah, leću, soju, avokado, brokulu, šparoge, cvjetaču, citrusno voće i žitarice obogaćene folatom.
 • Vitamin C: vitamin C je antioksidans koji pomaže u zaštiti crvenih krvnih stanica od oksidativnog stresa, koji može uzrokovati njihovo oštećenje i srpasti oblik. Vitamin C također povećava apsorpciju željeza iz biljnih izvora, što je korisno za prevenciju nedostatka željeza. Namirnice bogate vitaminom C uključuju papriku, kupus, kelj, rajčicu, jagode, kivi, naranče, grejp i limun.

Osim toga, prehrana kod anemije srpastih stanica treba sadržavati dovoljno tekućine, jer dehidracija može pogoršati stanje crvenih krvnih stanica i povećati rizik od začepljenja krvnih žila. Preporučuje se piti najmanje osam čaša vode dnevno, kao i druge zdrave napitke poput biljnih čajeva, voćnih sokova i mlijeka. Treba izbjegavati alkohol, kofein i gazirana pića, jer mogu dehidrirati tijelo i smanjiti protok krvi.

Također, treba ograničiti unos soli, šećera i zasićenih masti, jer mogu povećati krvni tlak, upalu i oksidativni stres, što može negativno utjecati na zdravlje crvenih krvnih stanica i krvnih žila. Umjesto toga, treba davati prednost nezasićenim mastima iz ribe, maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i sjemenki, koje imaju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Na kraju, prehrana kod anemije srpastih stanica treba biti prilagođena individualnim potrebama i preferencijama svakog pacijenta, uzimajući u obzir njegovo stanje, simptome, lijekove i druge čimbenike. Preporučuje se konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije početka bilo kakve promjene u prehrani ili uzimanja dodataka.

Reference:
Mayo Clinic (2020) Sickle cell anemia.:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sickle-cell-anemia/symptoms-causes/syc-20355876

National Heart, Lung, and Blood Institute (n.d.) Sickle Cell Disease.:
https://www.nhlbi.nih.gov/health/sickle-cell-disease

Johns Hopkins Medicine (n.d.) Sickle Cell Disease.:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sickle-cell-disease

Cleveland Clinic (2019) Sickle Cell Anemia.:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4579-sickle-cell-anemia

Cleveland Clinic (2019) Sickle Cell Disease.:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12100-sickle-cell-disease

Medical News Today (2017) What is sickle cell disease?:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/315801

Healthline Sickle Cell Anemia.:
https://www.healthline.com/health/sickle-cell-anemia

MedicineNet Sickle Cell Disease.:
https://www.medicinenet.com/sickle_cell/article.htm

WebMD What Is Sickle Cell Disease?:
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-sickle-cell-disease

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *