Angiodisplazija

Angiodisplazija – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Angiodisplazija je abnormalnost krvnih žila u gastrointestinalnom (GI) traktu i krvarenje iz istih. GI trakt uključuje usta, jednjak, tanko i debelo crijevo, želudac i anus. Ovo stanje uzrokuje natečene ili proširene krvne žile, kao i stvaranje lezija koje krvare u debelom crijevu i želucu.

Vrsta angiodisplazije ovisi o mjestu proširenja krvne žile. Liječnik može klasificirati vaš slučaj kao angiodisplaziju debelog crijeva (proširenje krvnih žila u debelom crijevu) ili angiodisplaziju želuca (proširenje krvnih žila u želucu). Osim toga, ovo stanje može se podijeliti u sljedeće kategorije na temelju lokacije:

 • angiodisplazija debelog crijeva i želuca
 • angiodisplazija želuca i crijeva
 • angiodisplazija cekuma
 • angiodisplazija dvanaesnika i tankog crijeva

Uzroci i čimbenici rizika za angiodisplaziju

Uzrok angiodisplazije nije poznat. Ali normalni grčevi koji se javljaju u GI traktu mogu biti odgovorni za proširenje krvnih žila. Ovo povećanje dovodi do razvoja malih putova između vene i arterije, koji mogu propuštati krv da curi. Osim toga, slabljenje krvnih žila povezano sa starenjem također može uzrokovati angiodisplaziju. Ovo bi moglo objasniti zašto je to stanje češće kod starijih ljudi.

Ostali čimbenici rizika za angiodisplaziju uključuju povijest bolesti srca, kao što je aortna stenoza, kao i uzimanje antikoagulansa ili lijekova za razrjeđivanje krvi.

Simptomi angiodisplazije

Angiodisplazija se može pojaviti bez boli i proći neotkrivena, ili možete imati suptilne simptome. Anemija je jedan od simptoma ovog stanja jer uzrokuje lezije i krvarenje u GI traktu.

Anemija je kada vam je broj crvenih krvnih zrnaca manji od normalnog. To može uzrokovati smanjenje protoka kisika kroz tijelo i izazvati niz simptoma. Uz angiodisplaziju možete doživjeti bilo što od sljedećeg:

 • otežano disanje
 • umor
 • slabost
 • blijeda koža
 • lakomislenost
 • vrtoglavica
 • ubrzan rad srca

Angiodisplazija također može uzrokovati krvarenje iz rektuma. Gubitak krvi može varirati od blagog do ozbiljnog, a krv može izgledati svijetlo crvena ili crna i katranastog izgleda.

Rektalno krvarenje također može biti znak raka debelog crijeva i drugih poremećaja GI trakta.

Kako se dijagnosticira angiodisplazija?

Ako imate simptome angiodisplazije, liječnik može naručiti niz testova za provjeru abnormalnosti i krvarenja u vašem gastrointestinalnom traktu. To može uključivati:

 • Gornja endoskopija. Na ovom pregledu liječnik pregledava sluznicu vašeg jednjaka i želuca umetanjem cijevi s pričvršćenom kamerom niz vaše grlo i u želudac.
 • Pregled stolice. Liječnik vas može zatražiti uzorak stolice kako bi vidio ima li tragova krvi.
 • Kompletna krvna slika (KKS). Ovaj pregled krvi procjenjuje vaš broj crvenih krvnih stanica. Rezultati mogu potvrditi ili isključiti anemiju.
 • Kolonoskopija. Ovaj postupak uključuje umetanje cijevi s pričvršćenom kamerom u vaš anus kako bi se pregledala vaša crijeva. Liječnik može pregledati sluznicu vašeg debelog crijeva i provjeriti ima li krvarenja i drugih abnormalnosti.
 • Angiogram. Ovaj rendgenski snimak stvara slike vaših krvnih žila i pomaže u prepoznavanju mjesta krvarenja. Vaš liječnik može preporučiti angiogram ako kolonoskopija ne otkrije nikakve lezije, ali ipak sumnja na aktivno krvarenje.

Mogućnosti liječenja angiodisplazije

Ponekad se krvarenje uzrokovano angiodisplazijom zaustavi samo od sebe bez medicinske intervencije. Ali možda ćete trebati liječenje za kontrolu krvarenja i preokrenuti anemiju.

Liječenje ovisi o težini stanja i imate li anemiju. Ako nemate anemiju, liječnik može odgoditi liječenje stanja dok ne počnete imati simptome. Liječenje može uključivati:

 • Angiografija. U ovom postupku liječnik koristi tanku plastičnu cjevčicu za dodavanje lijeka u krvnu žilu koja krvari. Ovaj lijek zatvara krvnu žilu i zaustavlja krvarenje.
 • Kauteriziranje. Nakon što liječnik identificira mjesto krvarenja, može upotrijebiti kauterizaciju kako bi zatvorio dio vene i zaustavio krvarenje. Ovaj se postupak može izvesti pomoću endoskopa, savitljive cijevi koja prolazi kroz vaša usta u želudac i gornji dio tankog crijeva.
 • Kirurgija. Ako imate jako krvarenje iz debelog crijeva, operacija može biti jedina opcija za zaustavljanje krvarenja. U tom slučaju liječnik može ukloniti desnu stranu debelog crijeva.

Liječnik također može propisati ili preporučiti dodatke željeza bez recepta u slučajevima anemije. Željezo može potaknuti proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Komplikacije kod angiodisplazije

Važno je da ne zanemarite znakove angiodisplazije. Obratite se svom liječniku ako osjetite neobičan umor, slabost, vrtoglavicu ili rektalno krvarenje. Ako se ne liječi, angiodisplazija može uzrokovati ozbiljan gubitak krvi. A u slučajevima ekstremne anemije, možda ćete trebati transfuziju krvi.

Izgledi za angiodisplaziju

Izgledi za angiodisplaziju su dobri kada se s liječenjem uspješno kontrolira krvarenje. Nakon što krvarenje prestane, anemija može nestati sama od sebe, a tada možete povratiti energiju. Imajte na umu da čak i uz liječenje, u budućnosti možete ponovno doživjeti krvarenje.

Reference:
https://www.healthline.com/health/angiodysplasia

Slika preuzeta sa https://colorectalsurgeonssydney.com.au/angiodysplasia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *