Anorgazmija

Anorgazmija – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Anorgazmija je djelomični ili potpuni izostanak orgazma tijekom seksa ili seksualne stimulacije. Daleko je češća kod žena nego kod muškaraca. Zapravo, kod žena je do te mjere uobičajena da je tek nedavno počela biti promatrana kao problem koji treba riješavati, a ne kao normalno stanje polovice svjetske ženske populacije.

Razlikuju se dvije vrste anorgazmije

Primarna, najčešća, anorgazmija predstavlja potpuno odsustvo orgazma ikada u životu. Ovo stanje se skoro nikad ne javlja kod muškaraca, osim u izuzetnim slučajevima bolesti ili fizičke traume. Prema nekim statistikama, 5-10% žena u Americi nikada nije doživjela orgazam.

Sekundarna anorgazmija predstavlja rijetko ili teško postizanje stanja orgazma. Može biti situacijska (npr. kada osoba ne može postići orgazam tijekom seksualnog čina sa partnerom, ali može prilikom masturbacije) ili se može potpuno nasumice javljati, uvjetujući seksualnu frustraciju i nezadovoljstvo osobnim seksualnim životom. Sekundarna anorgazmija je mnogo češća kod žena (procjenjuje se da je ima 46% ženske populacije), dok se kod muškaraca znatno rjeđe javlja.

Ovdje ćemo pričati o ženskoj anorgazmiji i njenim mogućim uzrocima.
Razni faktori mogu izazvati anorgazmiju. Neki od tih faktora su fizički i zdravstveni, dok su drugi psihološke prirode, a vjeruje se da kulturno-sociološka pozadina ima značajan utjecaj.

Uzrok anorgazmije

Što se tiče fizičkih uzroka, činjenica jest da različite vrste zdravstvenog stanja (kronične bolesti, ozljede i fizičke traume) kao i primjena određenih vrsta lijekova (antidepresivi) mogu utjecati na smanjenu seksualnu želju i doživljavanje orgazma.

Psihološki faktori koji mogu utjecati na ove smetnje su razni, a neki od njih su anksioznost, nezadovoljstvo sobom, stid, odnos s partnerom, seksualna trauma…

Kultura u kojoj odrastamo također može imati utjecaja na anorgazmiju. Ukoliko smo primjerice dobivali poruke seks je grijeh, da je masturbacija štetna za nas, a pri tome je izostala i edukacija uz paraleno usađivanje straha od seksualnih odnosa, nije neobično da se sve to nepovoljno odrazi na seksualno zadovoljstvo i postizanje orgazma.

Upravo zbog različitih razloga koji mogu ležati u pozadini anorgazmije, najvažnije je da se prvo otkrije uzrok a tek potom radi na njemu. Rješenje zasigurno postoji, stoga je najbitnije obratiti se stručnjaku za pomoć kako bi uspješno radili na otklanjanju smetnji.

Koji su simptomi anorgazmije?

Orgazam predstavlja intenzivan fizički doživljaj, praćen kontrakcijama mišića karličnog dna. Svaki orgazam je različit, čak i kod iste osobe, čak i tijekom istog odnosa, sa istim partnerom i ne treba se zabrinjavati ako nisu uvijek isti.

Problem nemogućnosti dostizanja orgazma može biti različit i različito se manifestirati – od toga da se nikada tijekom intimnog odnosa nije došlo do orgazma, ili da se nekad dolazilo ali više ne, pa do toga da se dolazi ali samo u određenim situacijama – s određenim partnerom, tijekom oralnog seksa ili samo tijekom masturbacije.

Kada posjetiti liječnika?

Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate pitanja o orgazmu ili nedoumica o sposobnosti za postizanje orgazma. Liječnik može preporučiti strategije za smanjenje tjeskobe i povećanje zadovoljstva.

Tretmani i lijekovi

Hormonska terapija ne jamči izlječenje anorgazmije. No, nekima može pomoći.

Liječenje temeljnog problema

Ako zdravstveno stanje ometa vašu sposobnost da postignete orgazam, liječenje temeljnog uzroka može riješiti vaš problem. Promjena lijekova može eliminirati vaše simptome.

Estrogenska terapija

Sustavna terapija estrogenom može imati pozitivan učinak na moždane funkcije i čimbenike raspoloženja koji utječu na seksualni odgovor. Lokalna estrogenska terapija u obliku vaginalne kreme ili sporo oslobađajućih čepića, ili prstena koji je umetnut u vaginu, može povećati protok krvi u vaginu. U nekim slučajevima, liječnik može propisati kombinaciju estrogena i progesterona.

Testosteronska terapija

Muški hormoni, poput testosterona, imaju važnu ulogu u ženskoj spolnoj funkciji, iako je testosteron kod žena znatno niži. Međutim, terapija testosteronom može uzrokovati negativne nuspojave, uključujući i akne, pojačanu dlakavost, promjene raspoloženja ili osobnosti.

Samopomoć

Za većinu žena, liječenje je više od lijekova. Važno je riješiti pitanja oko odnosa i svakodnevnih stresova. Razumijevanje tijela i pokušaj različitih vrsta seksualne stimulacije također može pomoći.

Bolje shvatite svoje tijelo

Razumijevanje vlastite anatomije i onog što volite može dovesti do boljeg seksualnog zadovoljstva. Uzmite malo vremena da istražite svoje tijelo. Masturbacija ili korištenje vibratora mogu pomoći da otkrijete što vam najviše odgovara i onda možete to podijeliti sa svojim partnerom.

Povećanje seksualne stimulacije

Mnoge žene koje nikada nisu doživjele orgazam nemaju učinkovitu seksualnu stimulaciju. Većina žena treba izravnu ili neizravnu stimulaciju klitorisa, kako bi postigla orgazam, ali sve žene to ne shvaćaju. Mijenjanje seksualnih položaja može povećati stimulaciju klitorisa za vrijeme seksa. Korištenje vibratora tijekom seksa također može pomoći potaknuti orgazam.

Savjetovanje

Sukobi i nesuglasice u vezi mogu umanjiti sposobnost za postizanje orgazma. Savjetnik vam može pomoći da riješite probleme s partnerom.

Seksualna terapija

Seksualni terapeuti su specijalizirani za liječenje seksualnih problema. Terapija često uključuje spolni odgoj, razvijanje komunikacijskih vještina i vježbe koje vi i partner možete pokušati kod kuće.

Ako imate poteškoća s postizanjem orgazma, to može biti frustrirajuće za vas i partnera. Osim toga, koncentriranje na postizanje vrhunca može pogoršati probleme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *