Apsces (čir) kože

Apsces (čir) kože – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Apsces kože (abscessus lat. ili narodni naziv -“čir”) se često pojavljuje kao natečena, gnojem ispunjena kvržica ispod površine kože ili može izgledati više kao otvorena rana na koži.

Apscesi su često crveni i bolni. Recimo da je baš čir odličan primer kožnog apscesa.

Apscesi unutar tijela obično nisu vidljivi i teže ih je ustanoviti. Oni se mogu razvijati unutar organa, kao što su pluća, mozak ili u prostorima između organa, uzrokujući pri tom i bol. Ali o njima ćemo u nekom drugom članku.

Uzrok apscesa

Apsces je nakupina gnoja koja obično nastaje uslijed bakterijske infekcije.

Kada bakterije napadnu zdravo tkivo, infekcija se širi tim područjem. Neke stanice odumru i raspadnu se, ostavljajući prostore u kojima se nakupljaju tekućina i inficirane stanice. Bijele krvne stanice, branitelji tijela od infekcije, kreću se prema tim prostorima i nakon što progutaju bakterije, ugibaju. Propale bijele krvne stanice se nakupljaju kao gnoj, gusta tvar koja ispunja to područje. Kako se gnoj nakuplja, zdravo se tkivo potiskuje na stranu. Tkivo konačno raste oko apscesa i omeđuje ga, taj proces predstavlja pokušaj tijela da spriječi daljnje napredovanje infekcije. Ako neki apsces pukne prema unutra, infekcija se može širiti ili unutar tijela ili ispod površine kože, ovisno o smještaju apscesa.

Bakterijska infekcija može dovesti do apscesa na nekoliko načina, npr. ubodna rana zbog prljave igle može potisnuti bakterije ispod kože. Bakterije se mogu širiti iz neke infekcije drugdje u tijelu. Bakterije koje normalno žive na tijelu, ali ne uzrokuju štetu, mogu katkada uzrokovati apsces. Vjerojatnost da će nastati apsces se povećava ako je inficirano područje prljavo ili je u njemu strano tijelo, ako područje bakterijske navale ima slabu snadbjevanje krvlju, kao kod dijabetesa, ili ako je imunološki sistem osobe oštećen, kao što se događa kod AIDS-a.

Simptomi i dijagnoza apscesa

Simptomi ovise o sijelu (lokalizaciji) apscesa i o tomu ometa li apsces funkciju nekog organa ili živca. Simptomi mogu uključiti bol, osjetljivost, toplinu, otok, crvenilo i povišenu temperaturu. Apsces koji nastaje tik ispod kože obično se prikazuje kao vidljiva izbočina. Kada je neki apsces zreo i spreman da pukne, u sredini pobijeli jer okolna koža postane tanjom. Liječnik takve apscese lako prepozna.

Ako imate kožni apsces, možete imati simptome kao što su:

  • Glatka oteklina pod kožom, otvorena rana ili upaljeno područje na koži
  • Gnoj na zahvaćenom dijelu koji će biti bijel, žut ili zelen i može imati neugodan miris
  • Bol, toplina i crvenilo na zahvaćenom području
  • Općenito se osjećate loše (groznica, zimica, bol).

Kožni apscesi mogu se pojaviti bilo gdje na vašem tijelu. Međutim, koža oko anusa je jedno od najčešćih područja gdje se pojavljuju.

Liječenje apscesa

Često apsces zacijeli bez puknuća (rupture) i ispražnjavanja (drenaže) svog sadržaja. Ponekad apsces nestaje polako, a da ne pukne, postepeno kako tijelo uništava infekciju i upija (apsorbira) propalo tkivo. Takav apsces može ostaviti tvrdu izbočinu.

Apsces se može probušiti i iscijediti da se olakša bol i ubrza izlječenje. Da bi se veliki apsces ispraznio doktor mora sondom probiti zidove apscesa i istisnuti gnoj. Kada se iscijede (isprazne), veliki apscesi ostavljaju veliki prazni prostor (mrtvi prostor) koji doktor može privremeno ispuniti gazom. Katkada je potrebno stavljanje privremenih umjetnih drenova (obično tanke plastične cijevi).

Kako apsces nema snadbjevanje krvlju, antibiotici obično ne pomažu. Nakon što se neki apsces iscijedi, za sprječavanje recidiva propisuju se antibiotici. Antibiotici se uzimaju i kada apsces širi infekciju u druge dijelove tijela. Laboratorijska analiza bakterija iz gnoja pomaže doktoru odabrati najdjelotvorniji antibiotik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *