Ashwagandha

Ashwagandba (ašvaganda) prah

Savjeti o prehrani

Ashwagandha (ašvaganda) je jedna od najmoćnijih biljaka za ozdravljenje, a koristi se već dugi niz godina. U prijevodu, Ashwagandha znači “miris konja” što znači da biljka daje odlučnost i snagu pastuha, a u tradicionalnoj medicini se propisuje ljudima za jačanje imunološkog sustava nakon bolesti.

Ashwagandhi se često daje nadimak “indijski ginseng” zbog svojih svojstava za pomlađivanje, iako botanički, ginseng i Ashwagandha su nepovezani. Ashwagandha pripada obitelji rajčica, punašnog je grma s ovalnim listovima i žutim cvjetovima, a nosi crveni plod veličine grožđice.

Porijeklom je iz Indije, sjeverne Afrike i Bliskog istoka, a danas se uzgaja u raznim drugim zemljama uključujući i SAD. Ashwagandha se za vrijeme Aleksandra Velikog koristila kao vino za terapeutske svrhe.

Tada su je Aleksandar veliki i njegova vojska pili kako bi povećali energiju i snagu te se izliječili od mnogih bolesti. Ashwagandha je jedna od najznačajnijih biljaka Ayurvede.

U Indiji se ova biljka već tisućama godina koristi kao tonik za pomlađivanje organizma te kao afrodizijak.

Utjecaj na organizam i zdravlje

Ashwagandha sadrži mnoge korisne ljekovite kemikalije, uključujući laktone, alkaloide, koline, masne kiseline, aminokiseline i razne šećere. Dok lišće i plod imaju značajna terapeutska svojstva, korijen ashwagandha biljke se najčešće koristi u zapadnim zemljama.

Protiv stresa

Ayurvedski liječnici propisuju Ashwagandhu za jačanje iscrpljenog živčanog sustava, koji pokazuje znakove emocionalne nestabilnosti, uzbuđenja i stresa.

U reviji Phytomedicine prosinca 2000. godine je bio objavljen članak o eksperimentalnoj studiji pod vodstvom indijskog liječnika S. K. Bhattacharya. Utvrdio je, da korijen Ashwagandhe može ispraviti štetu uzrokovanu stresom i s vremenom smanjuje osjećaj stresa.

Ashwagandha je vjerojatno vodeća među biljkama, koja može pomoći pojedincu u ovom našem stresnom društvu.

Pojačava seksualnu želju i izdržljivost

Istraživanje indijskih znanstvenika objavljeno u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine iz 2013. godine otkrilo je da ekstrakt korijena ashwagandabe može značajno povećati broj spermija, njihov volumen i pokretljivost. Ova biljka potiče zdravu proizvodnju testosterona te poboljšava cijelokupno zdravlje organizma.

Ashwagandha i štitnjača

U Ayurvedi se Ashwagandha tradicionalno koristi kao adaptogen, što u slučaju zdravstvenih problema sa štitnjačom znači da ima pozitivan učinak na lučenje hormona u oba smjera. Ako štitnjača primjerice proizvodi previše hormona, ashwagandha inhibira njihovo formiranje.

Ako štitnjača proizvodi premalo hormona, Ashwagandha potiče njihovo stvaranje. Nedavna istraživanja pokazala su kako ashwagandha stimulira proizvodnju hormona štitnjače.

Međutim, treba biti oprezan jer kod pretjerane proizvodnje hormona, Ashwagandha može samo pogoršati situaciju. Ako imate problema s radom štitnjače, najprije se o konzumaciji Ashwagandhe konzultirajte s liječnikom odnosno stručnjakom.

Oblikovanje mišića

Ashwagandha se u ayurvedi smatra kao bilje za pomlađivanje i oblikovanje.

Propisuje se djeci sa niskom tjelesnom težinom, slabašnim ljudima i onima, koji se oporavljaju. 2000. godine je članak u reviji »Alternative Medicine Review» pokazao učinak ubrzavanja rasta i pomlađivanja.

Kada je korijen Ashwagandhe u prahu sa mlijekom 60 dana konzumirala grupa zdrave djece. Dio kontrolne grupa je sa mlijekom dobivala placebo, a dio Ashwagandhu. Na kraju eksperimenta je dio grupe koja je konzumirala Ashwagandhu uočen porast tjelesne težine i povećanje razine rasta stanica. Zbog svoje mogućnosti izgradnje mišića, osobito anaboličke, je korisna sportašima za povećanje mišićne mase, oblikovanja mišića i povećanja izdržljivosti.

Ashwagandha ostalo djelovanje:

 • štiti imunološki sustav,
 • poboljšava učenje, pamćenje i vrijeme reakcije,
 • smanjuje tjeskobu i depresiju,
 • pomaže u borbi protiv degenerativnih oboljenja moždanih stanica,
 • stabilizira razinu šećera u krvi,
 • pomaže u smanjivanju kolesterola,
 • pomaže u procesu zacjeljivanja rana,
 • ima pozitivan utjecaj na sprječavanje razvoja malarije,
 • pomaže protiv zatvora,
 • štiti želudac i crijeva od nastanka raznih bolesti,
 • pomaže u borbi protiv dijabetesa,
 • koristi se za suzbijanje nesanice i kroničnog umora,
 • može se koristiti za detoksikaciju organizma,
 • pomaže u liječenju stanja poput astme i bronhitisa.

Ashwagandha – doziranje i upotreba

Naše tijelo svakodnevno treba esencijalne vitamine, minerale i druge hranjive tvari za održavanje. Ashwagandha se obično konzumira u obliku kapsula.

Preporučena doza je od 600 do 1000 mg dva puta dnevno, a za ljude koje pate od nesanice i tjeskobe preporučljiva je Ashwagandha u prahu koja se umiješa u šalicu vrućeg mlijeka prije spavanja.

Važno je napomenuti da se Ashwagandha ne preporučuje trudnicama. Posavjetujte se s liječnikom prije korištenja Ashwagandhe. Ashwagandhu možete dodavati u smoothieje, sokove i vodu.

Ashwagandha nuspojave

Ashwagandha je izvrstan saveznik u borbi protiv mnogih bolesti i stanja, a posebno kod osoba koje se oporavljaju od dugotrajnog liječenja. Veće doze Ashwagandhe mogu uzrokovati probavne smetnje. Bitno je još jednom napomenuti kako se Ashwagandha ne preporučuje trudnicama.

Neka istraživanja navode kako Ashwagandha u velikim količinama može uzrokovati hipertireozu odnosno ubrzan rad štitnjače.

Ashwagandha i antidepresivi također su nešto na što posebno treba obratiti pažnju. Ashwagandhu nemojte konzumirati ako pijete antidepresive budući da može doći do pojačanog djelovanja, a samim time i neugodnih nuspojava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *