Atletsko stopalo

Atletsko stopalo – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Nedovoljna higijena, cjelodnevno nošenje zatvorene obuće i pojačano znojenje mogu dovesti do razvoja učestale gljivične infekcije stopala koju poznamo pod nazivom atletsko stopalo. Kako zaražene osobe mogu predstavljati izvor infekcije, vrlo je važno obratiti pažnju na pravilno liječenje i adekvatnu prevenciju.

Atletsko stopalo (tinea pedis) je gljivična infekcija koja se obično prvo pojavljuje između prstiju nogu i to najčešće između četvrtog i petog prsta. Atletsko stopalo se najčešće javlja kod osoba čija se stopala jako znoje, primjerice kod sportaša ili osoba koje provode mnogo vremena u radnoj obući. Radi se o manje više bezopasnom stanju koje uzrokuje gljivica tineja.

Uzrok

Atletsko stopalo češće je kod muškaraca, a gljivice se pojavljuju zbog vlažnih nogu, odnosno čarapa u cipelama ili tenisicama. Gljivice koje uzrokuju atletsko stopalo su Epidermophyton floccosum, Trichophyton rubrum sensu stricto i Trichophyton interdigitale.

Osim toga i preuske cipele pogoduju razvoju gljivica. Gljivice se vrlo lako šire s osobe na osobu i to preko ručnika, nošenja tuđe obuće ili kontaktom sa zaraženom površinom. Atletsko stopalo se također može dobiti i hodanjem bosih nogu po podu javnih bazena, sauna, tuševa i slično.

Simptomi atletskog stopala

U većini slučajeva bolest se manifestira suhom i perutavom kožom uz svrbež i osjećaj pečenja. Ljuskice koje otpadaju s kože sadrže infektivne gljivične elemente i smatraju se glavnim izvor zaraze.

Bolest se javlja u tri oblika:

  • mokasinsi tip – promjene zahvaćaju tabane
  • interdigitalni tip – promjene zahvaćaju područje među prstima
  • upalni tip – pojava mjehurića i izražena maceracija zahvaćenih dijelova stopala

U težim oblicima infekcije mogu nastati pukotine na koži kroz koje se otkriva potkožno tkivo. U tim slučajevima javlja se izrazita bol i povećava mogućnost razvoja sekundarne infekcija. Ukoliko se atletsko stopalo ne započne liječiti na vrijeme, infekcija se širi s jednog prsta na drugi tako da promjene često zahvate cijelo stopalo.

Dijagnoza atletskog stopala

Navedeni simptomi atletskog stopala vrlo su izraziti, odnosno vrlo je lako da ćete i sami moći uočiti i osjetiti promjene na stopalima. Također, ako se stopala iznova izlažu uvjetima poput vlažnosti, topline i dugotrajnog bivanja u znojnim čarapama i obući, dolazi do bržeg širenja same infekcije.

Dijagnozu postavlja liječnik, na temelju kliničke slike, te mikrobiološke – mikološke obrade tzv. nativnog preparata i kulture. Nativni preparat predstavlja mikroskopiranje strugotina kože, roževine, nakon odgovarajuće pripreme, i njime instant otkrivamo ima li u uzorku elemenata gljive, odnosno radi li se, ili ne, o gljivičnoj infekciji. Uzgoj u kulturi omogućuje identifikaciju roda, vrste gljive i zahtjeva vrijeme (rasta gljive) od nekoliko dana/tjedana.

Liječenje atletskog stopala

Liječenje atletskog stopala može se podijeliti u dva dijela. Prvo (i najvažnije) jest očuvanje čistoće i suhoće zahvaćenog područja kako gljive više ne bi imale idealne uvjete za rast. Dakle, nužno je izbjegavati obuću od umjetnih i okluzivnih materijala te se držati isključivo prirodne kože kod izbora cipela. Do povlačenja promjena važno je redovito mijenjati čarape, a prednost dati pamučnim čarapama. Također je važno maksimalno izbjegavati bosonogo hodanje, posebice po vlažnim i neopranim podovima.

Drugi dio liječenja je korištenje antimikotičkih pripravaka, tj. preparata s protugljivičnim učinkom. Prašci koji u sebi sadrže antimikotike (klotrimazol, mikonazol ili tolnaftat) mogu pomoći da stopala ostanu suha. Lokalna terapija mastima, otopinama i gelovima ključna je u rješavanju ove mikoze. Topička primjena antifungalne kreme koja u sebi sadrži mikonazol ili klotrimazol kroz nekoliko tjedana često je vrlo učinkovita, a još učinkovitija može biti aplikacija preparata koji sadrže terbinafin ili butenafin. Većina promjena se uz njihovo korištenje obično povlači unutar tjedan dana.

Ipak, postoje i teži i dugotrajniji oblici infekcije koja se najčešće javljaju kad su zahvaćeni i nokti. U takvim slučajevima je potrebna oralna terapija protugljivičnim lijekovima. Za tu svrhu najčešće se koriste flukonazol, itrakonazol ili terbinafin. Prije uzimanja lijekova na usta potrebno je napraviti krvne pretrage (posebno kako bi se provjerilo stanje jeternih enizima) koje je potrebno ponavljati u tijeku same terapije. Kortikosteroidi bi se trebali izbjegavati kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo.

Samopomoć kod atletskog stopala

Ljekarne su prepune antifungalnih krema i proizvoda koji pokazuju relativno dobar učinak na gljivice, stoga nemojte dopustiti da vas lijenost nadvlada i da požalite onog trenutka kada simptomi postanu gori.

Pokušajte držati vaša stopala što je više moguće na zraku, te čim primijetite da vam se stopala znoje, promijenite čarape (ovo pravilo posebno vrijedi za radnike koji provode mnogo vremena u obući). Pokušajte pronaći odgovarajuće cipele i pamučne čarape.
Svakog dana se pobrinite da se obuća dobro prozrači prije nego što je ponovno obujete.
Uvijek nakon pranja, dobro obrišite kožu, a osobito onda kada je vruće.
Nikada u kućanstvu nemojte dijeliti ručnike s ostalim ukućanima.
Ako imate vlažna stopala koristite obični bijeli puder kako bi vam stopala ostala suha.
Uvjereni ste da pazite dovoljno i da ste učinili sve kako se infekcija ne bi vratila, a imate kućnog ljubimca. Vrijeme je za posjet veterinaru. Možda upravo vaš ljubimac ima gljivičnu infekciju koju stalno prenos na vas ili na ostale članove obitelji.

Prirodno liječenje atletskog stopala

Probleme atletskog stopala možete otkloniti namakajući stopala svaku večer prije spavanja otprilike desetak minuta u lavoru tople vode. Toploj vodi potrebno je dodati dvije kapi nevenova, lavandina i čajevčeva ulja.

Za infekciju koja je zahvatila stopala i vlasište, razrijedite tri kapi eukaliptusova ulja u dvije žličice jojobina ulja i nanesite na zahvaćenu kožu.
Čičkov čaj ili razrijeđenu tinkturu nevena ili kamilice nanosite na zahvaćena područja najmanje dva puta dnevno.
Razrijeđenu tinkturu mire, origana ili crvene pupavice nanosite tri puta na dan. Tinkturu mire nemojte nanositi ako ste trudni.
Jednom ili dva puta na dan popijte šalicu čaja od mješavine crvene pupavice, koprive, maslačkova korijena, čička, paprene metvice – time ćete ojačati imunitet i suzbiti infekciju.
Umočite komadić vate u med potom zavojem učvrstite na zahvaćeno mjesto i ostavite preko noći. Na isti način možete upotrijebiti i jabučni ocat.
Svakog dana na zahvaćeno područje utrljajte zdrobljeni češnjak. Češnjak je poznat po svom snažnom antifungalnom djelovanju.
Ricinusovo ulje također vam može pomoći u suzbijanju problema atletskog stopala.
U trudnoći atletsko stopalo možete liječiti octom i sodom bikarbonom.

Prevencija atletskog stopala

Neki ljudi su skloniji gljivičnim infekcijama od drugih, stoga je potrebno pridržavati se određenih mjera kako bi se spriječilo vraćanje atletskog stopala. Glavne preventivne mjere uključuju:

  • pranje nogu najmanje jednom dnevno i njihovo temeljito sušenje, posebno između prstiju
  • promjena čarapa nekoliko puta dnevno u slučaju pojačanog znojenja nogu
  • biranje obuće koja dopušta dostatnu cirkulaciju zraka
  • održavanje sportske obuće čistom i suhom te njihovo redovito mijenjanje
  • izbjegavanje bosonogog hodanja u saunama, teretanama ili na bazenima
  • korištenje vlastite opreme za uređivanje noktiju
  • preventivno korištenje antifungalnog praška u slučajevima učestalog vraćanja atletskog stopala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *