Autofagija

Autofagija

Simptomi Korisni savjeti

Autofagija je prirodni tjelesni proces kojim se naše tijelo rješava toksina iz stanica i popravlja oštećenja na njima nastalim prirodnim trošenjem i štetnim utjecajem iz okoliša. Dakle, stanice posjeduju izvanrednu moć da izbace iz sebe „smeće“ i sve što je nepotrebno. Problem se javlja kada dođe do narušavanja tog procesa, tada nastaju komplikacije, slaganje masnih naslaga, razne bolesti, itd.

Pod smećem se smatraju virusi, bakterije, nakupine oštećenih i mrtvih bjelančevina, djelovima ( organelama ) stanica i td.
Upravo to otklanjanje otpada je izuzetno važno za normalan metabolizam. Tu bi spomenuo i autofagocitozu ( drugo ime za autofagiju ) koja je važna za rad živčanog sustava.
Pomoću živčanog sustava stanice međusobno komuniciraju što je važno za naš rast i razvitak, stvaranje sinapsi i td.
Živčane stanice za pravilan rad raspolažu dinamičnim staničnim procesima pri čemu se služe sintezom i razlaganjem proteina, a nadzor kvalitete proteina u živčanim stanicama je osnova fiziologije i patologije živčanih stanica.
Ukoliko dođe do poremećaja u radu autofagije, koja treba osiguravati zdravo i čisto stanično okruženje, stvaranjem enzima i održavajući zdravlje metabolizma, uzrok je živčanih poremećaja.

Prehrana za pokretanje procesa autofagije

Ključni aktivator autofagije je privremeni post. Organizmu je neophodan odmor kako bi stanice imale priliku za popravak i čišćenje toksina.

Potrebno je odabrati 3 dana za post, točnije 16 sati posta pa 8 sati jesti. Poželjno je da sati posta budu po noći jer ćete tako lakše izdržati. Naime, Naomi Whitel je u toku izrade ovog plana prehrane, navela i kombiniranje proteinskog ciklusa sa postom jer će se na taj način povećati učinkovitost.

U toku posta unosite 25g bjelančevina, a u ostalima danima (4 dana) neograničene prehrane unosite od 40 do 150 g bjelančevina.

Istaknuti ćemo značaj unosa bjelančevina u organizam jer se na taj način ne gubi mišična masa i time se proces starenja znatno usporava, također konstantni unos bjelančevina u organizam smanjuje rizik od raznih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca.

Masnoće u ovom planu prehrane nisu isključene. Preporučuju se prirodne i neprerađene masnoće koje ćete konzumirati na svakodnevnoj bazi. Predlažemo: Avokado, maslac, losos, skuša, sardina i maslinovo ulje.

Ugljikohidrate iako su većinom na lošem glasu, ne isključujemo. Naravno treba ih pažljivo birati i to one sa visokim udjelom vlakana poput povrća, voća, mahunarki i žitarica. Važno ih je konzumirati pri kraju dana.

Ovaj način prehrane je poznat kao KETO dijeta i jedan je od najboljih načina za pospješivanje autofagije.

Bitna je i tjelovježba, pola sata vježbe. Preporučuje se 2 dana intenzivnog intervala, 2 dana vježbe za snagu.

PRIDRŽAVAJTE SE OVOG NAČINA PREHRANE KOJI NE IZISKUJE PUNO NAPORA, A REZULTATI SU ZADIVLJUJUĆI!

Autofagija će nastaviti svoj proces čišćenja organizma i time spriječiti moguća oboljenja od bolesti poput raka, dijabetesa, multiple skleroze.

Primjer:

06.05. 92.5 kg

08.06. 85.1 kg

13.07. 81.0 kg

10.09. 77.5 kg

Pored gubitka kilograma, napunit ćete se energijom. Biti ćete te “mlađi”, sretniji i zdraviji.

Autofagija i starenje

Osoba koja je danas najviše pridonijela razumijevanju autofagije u svijetu japanski je molekularni biolog Yoshinori Ohsumi, koji je za rad o autofagiji stanica, procesu kojim se stanica rješava “neželjenih” dijelova i proteina, 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu.
Zašto je autofagija važna u procesu starenja?
Zato što istraživanja pokazuju kako je naše starenje, odnosno nastajanje bora i gomilanje kilograma s godinama, rezultat nagomilavanja oštećenih stanica koje se nisu stigle oporaviti.
Autofagija doslovno znači “samojedenje”, a odnosi se na sposobnost organizma da apsorbira vlastiti otpad.
No, kao i sve u našem tijelu, taj je proces s godinama sve manje učinkovit.
Prema tome, naše tijelo ne samo da s vremenom nakuplja sve više “smeća” nego i postaje presporo da se očisti od njega.
Druga važna stvar u cijeloj priči je privremeni post.
Naime, ako stalno jedete, kao većina, svojim stanicama ne dajete priliku za popravak i čišćenje otpada i toksina koji su se nakupili.
Međutim, povremena kratka razdoblja nejedenja daju im vremena da se pobrinu za stanične otpatke.
Treba sprovesti dijetu koja predlaže da tijekom tri tzv. slabija dana, postite 16 sati, a jedete samo tijekom osam sati. Ako želite biti praktični, možete prekinuti jedenje nakon večere, tako da većina vašeg posta potraje dok spavate.
Na primjer, ako jednu večer prestanete jesti u 20 ili još bolje oko 17 sati, prvi obrok bit će oko 09.00 sati sljedeći dan. Dakle, u biti, samo preskočite doručak.
Sve dok vaš post traje 16 sati, možete ga prilagoditi rasporedu koji vam odgovara.

Rak gušterače i autofagija

Gušterača je organ smješten duboko u trbušnoj šupljini. Proizvodi enzime i hormone koji pomažu u probavi hrane i kontroliraju šećer u krvi.

Rak gušterače jedan je od 10 najčešćih vrsta raka koji se javljaju kod muškaraca i žena i odgovoran je za oko 7 posto svih smrtnih slučajeva kojima je uzrok karcinom.

Razlog visokoj stopi smrtnosti leži u tome što je rak gušterače teško otkriti u ranoj fazi bolesti. Budući da je gušterača smještena duboko u trbušnoj šupljini, izrasline na organu ne mogu se lako uočiti na rutinskim sistematskim pregledima. Često, do trenutka pojavljivanja simptoma, rak se već proširio, što ga čini praktički nemogućim za liječenje.

Novo istraživanje usmjereno je na autofagiju, što je pojam koji doslovno znači “samo-jedenje”. To je proces kojim stanice recikliraju utrošene materijale, čime se oslobađa energija.

Znanstvenici su osmislili i iskušali tehniku kojom su prisilili stanice raka gušterače da se oslanjaju na autofagiju kao jedini izvor energije, a onda im to onemogućili. Koristili su jedan spoj da bi spriječili stanice raka da se okrenu drugim izvorima energije, zbog čega su se morale osloniti na autofagiju, a zatim su koristili i drugi spoj koji je stanicama blokirao i tu mogućnost. “Ono što smo u ovoj fazi istraživanja otkrili jest da ukoliko blokirate možda najznačajniji proces za dobivanje energije – glikolizu – stanica raka doista počinje trpjeti i okretati se autofagiji “, objašnjava Channing J. Der, glavni autor istraživanja i profesor farmakologije na UNC-u.

1 razmišljanje na “Autofagija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *