Avokado

Avokado

Prirodna medicina Savjeti o prehrani

Popularnost avokada leži u njegovoj bogatoj, kremastoj teksturi i blagom okusu.

Avokado, ili Persea americana, voće je koje pripada obitelji lovorika; grupa koja također uključuje članove kao što su cimet i lovor. Postoje deseci vrsta avokada, različitih veličina, boja i tekstura. Svi su porijeklom iz tropske klime i, kada se uberu, meso omekša do teksture maslaca koja je postala iznimno popularna u svemu, od umaka do deserta.
Avokado je jedna od najsavršenijih namirnica na svijetu. Lako se probavlja i sadrži preko 25 esencijalnih nutrijenata uključujući željezo, magnezij, kalij, bakar i esencijalne masne kiseline koje pomažu tijelu da optimalno funkcionira. Izvrstan je izvor mononezasićenih masti i vitamina E te je dobar izvor folata. Također sadrži više topivih vlakana od drugog voća.
Bogat je masnoćama, od kojih 60 posto čine mononezasićene masnoće, za koje istraživanja pokazuju da pomažu u zaštiti od bolesti srca i snižavaju krvni tlak.
Također je izvrstan izvor folata i vlakana, a svi oni blagotvorno djeluju na srce i kardiovaskularni sustav.

Ulja avokada uključuju oleinsku i linolnu kiselinu. Ove nezasićene masti preporučuju se kao dio uravnotežene prehrane za pomoć u kontroli kolesterola.

Nema sumnje da je kalorijski sadržaj avokada veći od ostalog voća i povrća.
Međutim, zanimljivo istraživanje pokazalo je da sadržaj masti i vlakana u avokadu dovodi do osjećaja sitosti što pomaže u regulaciji apetita.

Uz gore navedene prednosti, avokado je bogat izvor zaštitnog vitamina E, kao i karotena, uključujući lutein i zeaksantin, za koje se smatra da pomažu u očuvanju zdravlja očiju.
Također je odličan izvor glutationa koji pomaže u jačanju imunološkog sustava, jačanju srca, obnovi živčanog sustava i usporavanju procesa starenja.
Mononezasićene masti u avokadu poništavaju otpornost na inzulin što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *