Balanitis je upala glavića penisa

Balanitis – uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi

Balanitis je upala glavića penisa, odnosno kraja muškog spolnog organa. To je vrlo često stanje koje može pogoditi muškarce bilo koje dobi, ali je posebno često kod dječaka mlađih od 4 godine i kod neobrezanih muškaraca.

Balanitis može biti vrlo neugodan i bolan, a može uzrokovati i druge probleme, kao što su poteškoće s mokrenjem, erekcijom i ejakulacijom. Balanitis također može povećati rizik od infekcija, ožiljaka i raka penisa.

Zato je važno znati što je balanitis, kako ga prepoznati i kako ga liječiti. U ovom ću članku pokušati odgovoriti na ta pitanja i dati vam neke savjete kako spriječiti i ublažiti balanitis.

Što uzrokuje balanitis?

Balanitis može imati različite uzroke, ali najčešće je posljedica loše higijene, iritacije ili infekcije.

Loša higijena znači da se ne pere redovito i temeljito glavić penisa i kožica koja ga prekriva. To može dovesti do nakupljanja prljavštine, mrtvih stanica kože i prirodnih sekreta, koji zajedno čine bijelu, sirastu tvar zvanu smegma. Smegma može biti idealno okruženje za razvoj bakterija, gljivica i virusa, koji mogu uzrokovati infekciju i upalu.

Iritacija može biti uzrokovana raznim čimbenicima, kao što su alergije, preosjetljivost, kemikalije, sapuni, deterdženti, parfemi, lateks, kondomi, lubrikanti, spermicidi, odjeća, rublje, pelene, trljanje, masturbacija, seksualni odnosi i druge aktivnosti koje mogu nadražiti ili ozlijediti glavić penisa.

Infekcija može biti uzrokovana raznim mikroorganizmima, kao što su bakterije, gljivice, virusi, paraziti i spolno prenosive bolesti. Najčešći uzročnik balanitisa je gljivica Candida albicans, koja uzrokuje i poznatu gljivičnu infekciju rodnice kod žena. Drugi mogući uzročnici su bakterije kao što su streptokoki, stafilokoki, E. coli i klamidija, virusi kao što su herpes, HPV i HIV, paraziti kao što su šuga i uši, i spolno prenosive bolesti kao što su gonoreja, sifilis i trihomonijaza.

Osim toga, balanitis može biti povezan i s nekim drugim stanjima, kao što su dijabetes, psorijaza, lichen sclerosus, lichen planus, reaktivni artritis, Behçetova bolest i druge autoimune ili upalne bolesti.

Koji su simptomi balanitisa?

Simptomi balanitisa mogu se razlikovati ovisno o uzroku, ali najčešći su sljedeći :

 • Crvenilo, oticanje, toplina i bol na glaviću penisa i/ili kožici
 • Bjelkasti, žućkasti, zelenkasti ili krvavi iscjedak iz glavića penisa i/ili kožice
 • Neugodan miris iz glavića penisa i/ili kožice
 • Svrab, peckanje, žarenje ili osjećaj žarenja na glaviću penisa i/ili kožici
 • Poteškoće s povlačenjem ili vraćanjem kožice preko glavića penisa
 • Pukotine, ranice, čirevi, kraste ili ožiljci na glaviću penisa i/ili kožici
 • Poteškoće s mokrenjem, kao što su bol, učestalost, hitnost, slab mlaz ili krv u mokraći
 • Poteškoće s erekcijom, kao što su bol, slabost, krivljenje ili gubitak erekcije
 • Poteškoće s ejakulacijom, kao što su bol, krv, smanjena količina ili promjena boje ili mirisa sperme
 • Povećani limfni čvorovi u preponama
 • Groznica, zimica, slabost, mučnina, povraćanje ili drugi znakovi opće infekcije

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, ili ako primijetite bilo kakve promjene na svom penisu, savjetujemo vam da se što prije obratite svom liječniku ili urologu. Oni će vas pregledati, postaviti dijagnozu i propisati vam odgovarajuće liječenje.

Kako se dijagnosticira balanitis?

Dijagnoza balanitisa se postavlja na temelju anamneze, kliničkog pregleda i dodatnih pretraga. To znači da će liječnik ili urolog prvo razgovarati s vama o simptomima, medicinskoj povijesti, seksualnim navikama i drugim čimbenicima koji mogu biti povezani s balanitisom. Zatim će vas pregledati, posebno vaš penis, kako bi vidio kakvo je stanje vašeg glavića i kožice, te da li postoje bilo kakve promjene, oštećenja ili infekcije. Nakon toga, može vam uzeti uzorak krvi, mokraće, iscjetka ili bris s glavića penisa, kako bi ga poslao na laboratorijsku analizu, koja može otkriti uzročnika balanitisa, kao i druge moguće bolesti. Ponekad, može vam napraviti i druge pretrage, kao što su ultrazvuk, biopsija, uretroskopija ili cistoskopija, kako bi isključio druge moguće uzroke vaših simptoma, kao što su fimoza, parafimoza, hidrocela, varikocela, karcinom penisa ili druge bolesti mokraćnog sustava.

Važno je da budete iskreni i otvoreni s vašim liječnikom ili urologom, jer će to pomoći u postavljanju točne dijagnoze i propisivanju odgovarajućeg liječenja. Također, važno je da slijedite sve upute i preporuke koje vam daju, jer će to ubrzati vaš oporavak i spriječiti ponavljanje i komplikacije balanitisa.

Kako se liječi balanitis?

Liječenje balanitisa ovisi o uzroku, težini i trajanju simptoma. U većini slučajeva, balanitis se može uspješno liječiti kod kuće, uz primjenu sljedećih mjera:

 • Održavanje dobre higijene penisa, što znači da ga treba prati barem jednom dnevno, nježno i temeljito, toplom vodom i blagim sapunom, posebno ispod kožice. Nakon pranja, penis treba dobro osušiti, jer vlaga može pogoršati stanje. Također, treba izbjegavati korištenje agresivnih ili mirisnih proizvoda, kao što su dezodoransi, puderi, losioni ili sprejevi, koji mogu iritirati ili inficirati penis. Ako imate neobrezani penis, trebali biste redovito povlačiti i vraćati kožicu preko glavića, kako bi se spriječilo nakupljanje smegme i bakterija.
 • Izbjegavanje iritansa, što znači da treba izbjegavati korištenje proizvoda koji mogu nadražiti ili alergizirati penis, kao što su sapuni, deterdženti, parfemi, lateks, kondomi, lubrikanti, spermicidi i druge kemikalije. Također, treba nositi pamučno i prozračno rublje, koje neće stiskati ili trljati penis. Ako je moguće, treba izbjegavati i seksualne odnose i masturbaciju dok se simptomi ne smire, ili koristiti zaštitu i dovoljno lubrikacije, kako bi se smanjilo trenje i iritacija.
 • Primjena lijekova, što znači da treba koristiti lijekove koje vam je propisao vaš liječnik ili urolog, ovisno o uzroku balanitisa. To mogu biti kreme, masti, gelovi, sprejevi ili tablete, koji sadrže antibiotike, antifungalne, antiviralne, kortikosteroidne, antihistaminske, protuupalne ili analgetske tvari. Ovi lijekovi mogu ubiti ili zaustaviti rast mikroorganizama koji uzrokuju infekciju, smanjiti upalu, oticanje, crvenilo i bol, te ublažiti svrbež, peckanje ili osjećaj žarenja. Važno je da slijedite upute za korištenje lijekova, da ih ne prekidate ili mijenjate bez savjetovanja s liječnikom, i da obavijestite liječnika o bilo kakvim nuspojavama ili alergijskim reakcijama .

U nekim slučajevima, balanitis se ne može liječiti samo kod kuće, već zahtijeva i medicinsku intervenciju. Ovo može biti slučaj ako je balanitis uzrokovan nekom ozbiljnom ili kroničnom bolešću, ako je balanitis vrlo težak ili dugotrajan, ako se balanitis ponavlja često ili ako se pojave komplikacije, kao što su fimoza, parafimoza, apsces, gangrena, ožiljci ili karcinom penisa. U tim slučajevima, može biti potrebno i kirurško liječenje, koje može uključivati sljedeće zahvate:

 • Incizija, što znači da se napravi rez na kožici, kako bi se oslobodio glavić penisa i omogućilo njegovo čišćenje i liječenje. Ovaj zahvat se obično radi pod lokalnom anestezijom, i može biti potreban ako je kožica previše uska, zadebljana ili zaražena, te ako se ne može povući ili vratiti preko glavića penisa.
 • Drenaža, što znači da se izbaci gnoj ili tekućina iz upaljenog ili inficiranog područja. Ovaj zahvat se obično radi pod lokalnom anestezijom, i može biti potreban ako se na glaviću penisa ili ispod kožice formira apsces, koji može uzrokovati jaku bol i groznicu.
 • Cirkumcizija, što znači da se odstrani dio ili cijela kožica s glavića penisa. Ovaj zahvat se obično radi pod lokalnom ili općom anestezijom, i može biti potreban ako je balanitis uzrokovan nekom kroničnom ili neizlječivom bolešću, ako se balanitis ponavlja često ili ako se pojave komplikacije, kao što su fimoza, parafimoza, ožiljci ili karcinom penisa. Cirkumcizija može spriječiti daljnje infekcije i upale, olakšati higijenu penisa i poboljšati seksualnu funkciju i zadovoljstvo.

Kako se liječi balanitis prirodnim lijekovima?

Prirodno liječenje balanitisa znači da se koriste neki od prirodnih sredstava koja mogu pomoći u liječenju balanitisa, uz konzultaciju s liječnikom. Ovo mogu biti biljni čajevi, ulja, ekstrakti, tinkture, oblozi, kupke ili komprese, koji sadrže ljekovite biljke kao što su kamilica, neven, lavanda, aloe vera, čajevac, kokosovo ulje, jabučni ocat, soda bikarbona, jogurt, med i druge. Ovi prirodni lijekovi mogu imati antibakterijska, antifungalna, antiseptička, umirujuća, hidratantna ili regenerirajuća svojstva, koja mogu ublažiti simptome i ubrzati oporavak.

Međutim, prirodno liječenje balanitisa nije zamjena za medicinsko liječenje, već samo dodatak ili podrška. Prije nego što koristite bilo koji prirodni lijek, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom ili urologom, kako biste bili sigurni da je siguran i učinkovit za vas, i da neće doći do interakcije ili kontraindikacije s drugim lijekovima ili stanjima koje imate. Također, trebali biste biti oprezni i pratiti reakciju vašeg penisa na prirodni lijek, i prestati ga koristiti ako primijetite bilo kakvo pogoršanje, iritaciju, alergiju ili nuspojavu.

Evo nekih primjera prirodnih lijekova za balanitis, koje možete isprobati kod kuće, uz savjet liječnika :

 • Kamilica, koja je poznata po svojim umirujućim, protuupalnim i antiseptičkim svojstvima. Možete napraviti čaj od kamilice, tako da prelijete žličicu suhog cvijeta kamilice s šalicom vruće vode, i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim, procijedite čaj i popijte ga, ili ga ohladite i koristite kao oblog ili ispiranje za penis. Možete ponavljati ovaj postupak 2-3 puta dnevno, dok se simptomi ne smire.
 • Neven, koji je poznat po svojim regenerirajućim, protuupalnim i antifungalnim svojstvima. Možete napraviti mast od nevena, tako da pomiješate žličicu suhog cvijeta nevena s dvije žlice maslinovog ulja, i zagrijavate smjesu na laganoj vatri 15 minuta. Zatim, procijedite smjesu i pustite da se ohladi i stisne. Zatim, nanesite mast na penis i ostavite da djeluje 20 minuta. Možete ponavljati ovaj postupak 2-3 puta dnevno, dok se simptomi ne smire.
 • Lavanda, koja je poznata po svojim umirujućim, antiseptičkim i antifungalnim svojstvima. Možete napraviti ulje od lavande, tako da pomiješate 10 kapi eteričnog ulja lavande s dvije žlice bademovog ulja, i dobro promućkate. Zatim, nanesite ulje na penis i nježno ga umasirajte. Možete ponavljati ovaj postupak 2-3 puta dnevno, dok se simptomi ne smire.
 • Aloe vera, koja je poznata po svojim hidratantnim, protuupalnim i antifungalnim svojstvima. Možete napraviti gel od aloe vere, tako da prerežete list aloe vere i istisnete njegov sok. Zatim, nanesite gel na penis i ostavite da se upije. Možete ponavljati ovaj postupak 2-3 puta dnevno, dok se simptomi ne smire.
 • Čajevac, koji je poznat po svojim antiseptičkim, antifungalnim i protuupalnim svojstvima. Možete napraviti sprej od čajevca, tako da pomiješate 5 kapi eteričnog ulja čajevca s pola šalice vode, i dobro promućkate. Zatim, poprskajte sprej na penis i ostavite da se osuši. Možete ponavljati ovaj postupak 2-3 puta dnevno, dok se simptomi ne smire.

Ovo su samo neki od prirodnih lijekova za balanitis, koji mogu biti korisni i sigurni za neke ljude. Međutim, to ne znači da su oni učinkoviti i prikladni za sve. Zato je važno da se posavjetujete sa svojim liječnikom ili urologom prije nego što ih isprobate, i da pratite njihove upute i savjete. Također, važno je da ne zanemarite medicinsko liječenje, već da ga kombinirate s prirodnim lijekovima, kako biste postigli najbolje rezultate i spriječili daljnje komplikacije.

Reference:
Alnajjar, H. M., & Gupta, S. (2020). Balanitis. In StatPearls. StatPearls Publishing. Retrieved from:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537143/

Balanitis. (n.d.). nidirect. Retrieved from:
https://www.nidirect.gov.uk/conditions/balanitis

Balanitis. (2020, September 23). Cleveland Clinic. Retrieved from:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21186-balanitis

Balanitis. (2019, February 26). Patient. Retrieved from:
https://patient.info/mens-health/penis-problems/balanitis

Balanitis. (n.d.). healthdirect. Retrieved from:
https://www.healthdirect.gov.au/balanitis

Balanitis: Causes, symptoms, and treatments. (2017, October 4). Medical News Today. Retrieved from:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/184715

Balanitis. (2018, July 25). Healthline. Retrieved from
https://www.healthline.com/health/balanitis

Penis Disorder: Balanitis. (2019, September 9). WebMD. Retrieved from:
https://www.webmd.com/men/penis-disorder-balanitis

Balanitis. (2018, December 18). NHS. Retrieved from:
https://www.nhs.uk/conditions/balanitis/

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *