Bamija

Bamija kao lijek

Savjeti o prehrani

Bamija ili okra biljka je cvjetnica cijenjena zbog svojih jestivih plodova punih sjemena i mladog lišća.
Spada u porodicu sljezova, a krase je veliki, žuti cvjetovi.
Daje plodove cijelog ljeta i u ranu jesen, a njen je plod mahuna dugačka između 10 i 25 cm.
Iako je njeno porijeklo nejasno, botaničari vjeruju da potječe iz Južne Azije, Etiopije ili Zapadne Afrike.
Najviše se uzgaja u Južnoj Europi, Turskoj, Indiji, Brazilu i Sjedinjenim Državama, a u našoj je regiji osobito popularna u Bosni i Hercegovini.
Ona nije povrće koje vam prvo pada na pamet u kontekstu zdrave hrane, ali njeno bogatstvo vitamina i minerala te ljekovita svojstva mogla bi vas uvjeriti da je uvrstite u jelovnik.
Bamija obiluje vitaminima A, C, E, K i B kompleksa, kao i mineralima kalcijem, magnezijem, cinkom, kalijem i željezom.

Energetska vrijednost bamije:

 • 100 g bamije sadrži:
 • samo 36 kalorija
 • 2g proteina
 • 7,6g ugljikohidrata
 • 0,1g masti
 • 3,2g vlakana
 • natrij
 • magnezij
 • folnu kiselinu

U istočnjačkoj medicini, bamija ili okra koristi se već stoljećima u tretiranju raznih oboljenja:

 • tretiranju probavnih smetnji,
 • tretiranju crijevnih oboljenja,
 • bamija regulira razinu šećera u krvi,
 • bamijina sluz vezuje kolesterol,
 • bamija pomaže razvoju crijevne flore,
 • bamija pomaže radu jetre, te vraća snagu organizmu,
 • bamija pomaže u prevenciji nastajanja bolesti srca, itd.

Pomaže protiv dijabetesa

Zadnjih je godina prikupljeno više dokaza o antidijabetičkim svojstvima bamije.
Nekoliko je laboratorijskih i životinjskih studija, uključujući indijsko iz 2011., pokazalo da bamija snažno snižava glukozu u krvi.
Kod štakora s dijabetesom koji su jeli prah od bamijinih ljuski u trajanju između 14 i 28 dana došlo je do sniženja šećera u krvi.
I bamijina se voda pokazala korisnom u reguliranju nivoa šećera u krvi. U Turskoj je konzumiranje vode u kojoj se tijekom noći namakala bamija široko rasprostranjen prirodan lijek protiv dijabetesa.

Super koža

Klinički je dokazano da je bamija sadrži mioxinol, biljnu alternativu za botox. A osobita je i zato što za razliku od botoxa koji se ubrizgava injekcijama, bamijine aktivne supstancije nemaju nuspojave. Čak je i Kleopatra znala za njene moći. I obilato je koristila za čuvanje ljepote. Bamija ima u sebi određene sastojke koji izazivaju glatkoću i zategnutost kože i to je senzacionalno otkriće. Ima u sebi biljni prirodni botox, smanjuje kontrakcije mišića, opušta ih, neutralizira štetno djelovanje radikala, sprječava starenje kože.

Bamija je također puna vitamina C što pomaže koži da ostane zdrava i elastična. Ovaj vitamin se rastvara u našim tkivima i pomaže koži da zadrži kolagen, kao i da se brzo oporavi poslije povrede.

Maska za lice od bamije: Uzmite 3-4 bamije, skuhajte ih i ohladite, zatim zgnječite u pire i stavite na lice pet minuta. Koža će vam biti glatka i obnovljena.

Sprečava gastritis

Bakterija H. pylori inficira sluznicu želuca i uzrokuje upalni proces gastritisa, no sastojci bamijinog soka uništavaju bakteriju.

Djeca između dvije i pet godina najranjivija su na infekciju s H. Pylori pa je preporučljivo osigurati da redovno jedu bamiju.

Poboljšava imunitet

Pored vitamina C, bamija sadrži i magnezij, kalcij, željezo koji pomažu da se organizam izbori s virusima i prehladama.
Visok stupanj vitamina C u bamiji bori se s prehladama i podiže imunitet cijelog organizma.

Pomaže pri mršavljenju

Međunarodno istraživanje provedeno 2016. otkrilo je da vlakna u bamiji pospješuju apsorpciju hrane u velikom crijevu, potiču peristaltiku i sprečavaju konstipaciju.
Vlakna ujedno povećavaju i produžuju osjećaj sitosti, pa vam bamija može koristiti u nastojanjima da zbacite suvišnu kilažu.

Štiti bubrege

Medicinski časopisi su jedno vrijeme konstantno forsirali bamiju kao povrće koje štiti bubrege.

U studiji koju su sproveli navodi se da “oni koji jedu bamiju svaki dan, obnavljaju svoje bubrege bolje nego da se svaki dan pridržavaju dijetalne hrane.”

Snižava nivo kolesterola

Istraživanje na Šangajskom sveučilištu pronašlo je dokaze da bamija snižava ukupan nivo kolesterola.
Pretili miševi hranjeni bamijinim ekstraktom imali su krajem istraživanja niži kolesterol i šećer u krvi.

Liječnici su taj učinak pripisali izokvercetinu, kvercetinu i njenim vlaknima.

Jača kosti

Kao što već znate, vitamin K pomaže da se kalcij apsorbira, a samim tim se kosti dodatno jačaju.
Bamija je puna vitamina K pa je samim tim odlična u borbi protiv osteoporoze.

Štiti od demencije

Zahvaljujući moćnim antioksidativnim svojstvima sadržanim u njenim sjemenkama i ljuskama, bamija smanjuje rizik od razvoja demencije i drugih degenerativnih bolesti povezanih s oksidativnim stresom.

Povećava razinu energije

Niz je istraživanja pokazao da bamija pomaže ublažiti umor. Jedna je kineska studija pokazala da visok sadržaj antioksidansa smanjuje umor u mišićima.

Miševi koji su jeli ekstrakt bamije dobivali su na brzini tijekom studije i postizali bolja vremena u odnosu na kontrolnu grupu.
Kod miševa kojima je davan bamijin ekstrakt izmjeren je niži nivo mliječne kiseline.

Štiti zdravlje jetre

Bamija smanjuje rizik od obolijevanja jetre, organa zaduženog za čišćenje tijela.
U jednom je životinjskom istraživanju oralna primjena bamije uspješno zaustavila umjetno izazvanu bolest jetre kod štakora.
Ljekoviti učinci bamije na jetru potječu od njenih antioksidativnih svojstava.

Uništava stanice raka dojke

U jednom istraživanju lektin – aktivni sastojak bamije – potaknuo samouništenje stanica raka dojke, bolesti koja pogađa oko 12% žena.

Rast tumorskih stanica smanje je za 63% zahvaljujući spomenutom sastojku bamije.

Čaj od bamije

Kada je riječ o problemima koji se tiču želuca i probavnog sustava, čaj od bamije na prirodan način može pomoći u olakšavanju simptoma i obnovi želučane sluznice, od usta do debelog crijeva.

Poboljšanja su većinom primjetna već i nakon kraće konzumacije, no, kao i ostalim prirodnim pripravcima, bamiji treba neko vrijeme da postigne svoj puni učinak. Stoga je preporučljivo čaj konzumirati kontinuirano, barem 3 mjeseca, kako bi se ostvarili puni rezultati. Čaj bez straha mogu konzumirati djeca, odrasli i trudnice jer nisu poznate kontraindikacije.

Kod težih želučanih tegoba, poput kroničnog gastritisa i infekcije bakterijom Helicobacter pylori, dobro je čaj kombinirati s tinkturom na bazi bamije. Tinktura je također u potpunosti prirodni proizvod.

Vlakna u bamiji smanjuju rizik za rak debelog crijeva i rektuma. Čiste crijevni trakt, dok antioksidanti iz bamije uklanjaju slobodne radikale.

Konzumacija plodova bamije te bamijinih pripravaka, poput čaja, pomaže razvoju zdrave crijevne mikroflore i zdravom radu jetre.

Restrikcijske dijete nisu zapreka za konzumiranje čaja od bamije. Bamija ima vrlo nizak udio kalorija i masti, a istovremeno je bogata vlaknima i proteinima. Vlakna pomažu u duljem zadržavanju osjećaja sitosti te pravilnom radu probave, što neće otežati gubitak kilograma već pomoći pri mršavljenju.

Čaj od bamije konzumiraju i neki astmatičari. Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C i antioksidanata, ovaj čaj može pomoći kod smanjenja učestalosti i intenziteta napadaja astme. Zbog visokog udjela željeza, bit će koristan i osobama koje pate od anemije.

Upotreba bamije u medicinske svrhe treba biti pod nadzorom liječnika i dobro se informirajte o njenoj namjeni i načinu upotrebe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *