Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Najznačajnije su crna i crvena bazga, a na našim se prostorima najčešće koristi crna – Sambucus nigra.
Bazga se najviše povezuje s bolestima respiratornog sustava, ali i jača imunitet, korisna je za probavu i urinarni trakt, čisti od toksina.
Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.
Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži bazga odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja.
Zbog toga bazga se koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.
Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.
Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.
U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.
Bazga ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi.
Ova biljka može pomoči kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.
Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest.
Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.
Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži. Zbog svojeg adstringentnog djelovanja čest je sastojak krema za akne.
Branje bazge
Cvjetove bazge možete brati kada su topli dani, nikako poslije kiše. Uhvatite nekoliko suhih dana i tek onda krenite u branje. Koristite ju neposredno nakon branja. Cvjetove bazge možete sušiti obješene na propuhu kako bi ostali prirodne bijeložute boje. Osušene cvjetove možete samljeti i čuvati na suhom i tamnom mjestu u staklenim posudama s poklopcem ili celofanskim vrećicama. Ne čuvajte suhe cvjetove bazge dulje od 12 mjeseci. Ako cvjetovi potamne, trebate ih baciti.
Cvjetovi se beru u proljeće, a plodovi i kora sakuplja u jesen. Lišće bazge možemo brati tijekom cijelog perioda vegetacije, ali samo ono posve razvijeno.
Što se sve može iskoristiti?
Iako se najviše govori o ljekovitosti bazgina cvijeta, bolji će poznavaoci ljekovita bilja isticati njen plod, ali i s oprezom uvijek napominjati kako se može, ali samo znalac, okoristiti i korom i listom i plodom. Dok se u proljeće beru cvjetovi, a plodovi i kora sakuplja ujesen, lišće možemo brati tijekom cijelog perioda vegetacije, ali samo ono posve razvijeno.
Čaj od bazge
Uzmite 50 grama suhih cvjetova bazge i prelijte ih litrom kipuće vode. Ostavite da odstoji, poklopljeno, 10 minuta, ocijedite, dodajte tri jušne žlice meda, sok od pola limuna i pijte – 5 puta dnevno – po dva decilitra.
Taj čaj dobar je za liječenje hunjavice, bronhitisa, groznice, početnog stadija upale pluća te kod reumatičnih oboljenja, odnosno kod svih bolesti kada se preporuča znojenje.
Parna kupelj
Prelijete s 400 ml vruće vode 1 čajnu žlica suhog cvijeta bazge i 1 žlicu suhog cvijeta kamilice. Pustite da odstoji 10-ak minuta. Pokrijte se tkaninom, parite i inhalirajte.
Ovaj postupak učinkovit je kod svih respiratornih oboljenja, nakupljene sluzi, sinusnih upala kao i infekcija te upale grla. Povoljno djeluje na kožu te umiruje oči.
Oblozi od bazge
Svježe listove bazge usitnite i omotajte ih gazom. Ovakve možete staviti kao obloge na bolna mjesta. Također će pomoći i kao oblozi za hemeroide.
Čaj od bazge 2
Čaj od 10 grama bazgina cvijeta, poparenog jednom litrom kipuće vode, treba odstajati, poklopljen, pola sata.
Pije se svaka dva sata po jedna šalica (od 2,5 dcl) – protiv prehlade, nazeba, gripe, boli u nogama, glavobolje, upale srednjeg uha i krajnika.
Pojačava znojenje i mokrenje. Dobro je zasladiti ga medom.
Djelovanje je jače ako se pomiješaju 4 dijela bazge i po 3 dijela lipe i kamilice.
Sok od bazge
Za sok od bazge potrebno vam je:
35 cvjetova bazge
4 kg šećera (preporuka stevija umjesto šećera)
4 l vode
1 kg limuna
12 dag limunske kiseline
Pomiješajte 2 l vode, cvjetove bazge, 2 kg šećera i sitno izrezan limun. Pustite neka odstoji 24 sata ali povremeno pomiješajte. Procijedite tekućinu pa dodajte još 2 kg šećera, 2 l vode i limunsku kiselinu. Tako ostavite da stoji još 24 sata i ovaj put morate povremeno miješati. Nakon toga sipajte sve u boce.
Čaj (dekokt) od bobica
Čaj od bobica se priprema tako da 10-15g suhih bobica kuhamo u pola litre vode 10 minuta, ostavimo da odstoji 10 minuta i procijedimo. Dodamo sok limuna, po želji zasladimo i pijemo tijekom dana. Ovaj čaj može djelovati blago laksativno.
Osim sokova, sirupa te čajeva, od bazge možemo pripremiti marmeladu, pekmez, liker kao i vino, a popularno je i pohanje cvjetova.
Može li bazga naštetiti zdravlju?
Korijen, list, stabljika i nezreli plod sadrže cijanogene glikozide, kako bi se izbjeglo trovanje bitna je pravilna upotreba. Zanimljivo je da novija istraživanja pokazuju da bi cijanogeni glikozidi u budućnosti mogli imati važnu ulogu u terapiji malignih oboljenja.
Zreli plod i cvijet sigurni su za upotrebu. Ipak, konzumacija većih količina nedovoljno kuhanih bobica može izaziva mučninu. Lišće bazge bere se tek kad je potpuno razvijeno. Kora bazge sabire se s debljih grana u proljeće, a upotrebljava se njen srednji, zeleni sloj. O sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji ne postoji dovoljno podataka.