Bazga kao lijek

Bazgom protiv prehlade i gripe

Prirodna medicina

Hipokrat je znao govoriti kako mu bazga može zamijeniti sve lijekove. Kod starih naroda bazga je bila simbol rođenja i smrti, služila je za zaštitu od zlih sila.
Stari Europljani i Indijanci koristili su bazgu u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripe.

Uzgoj bazge je izuzetno jednostavan, i svaki bi vrt trebao imati barem jedan grm. Poprilično je otporna na sušu i bolesti, i cvjeta kontinuirano od ranog proljeća do jeseni.

Bobice bazge koriste se u Europi stoljećima u medicinske svrhe za široku paletu bolesti. Imaju posebne proteine i bioflavonide koji mogu uništiti viruse koji inficiraju stanice u tijelu. Također je poznato da bobice bazge značajno poboljšavaju imunološku funkciju proizvodnje citokina u tijelu.

Bazga je jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova za virusne i bakterijske infekcije poput prehlade i gripe, a može znatno skratiti vrijeme bolesti ako se razbolite. Također je vrlo korisna za bronhijalne i respiratorne probleme, i može pomoći u otpuštanju i izbacivanju začepljenja u plućima. Poznato je da sok od bazge ublažava neurološke grčeve i tikove na licu i tijelu, kao i da ublažava bolove kod išijasa.

Cvjetovi bazge su ljekoviti i jestivi, te se mogu koristiti u čaju, ili kao bezalkoholni napitak koji pomaže u liječenju začepljenja sinusa, infekcija i alergija.

Ekstrakt bobica bazge (Elderberry syrup) ima snažna antioksidativna svojstva, i povećava broj limfocita; stanica potrebnih za borbu protiv virusnih infekcija.
Posebno je koristan protiv herpes zostera, hepatitisa, astme, reumatoidnog artritisa, te srčanih i kardiovaskularnih stanja.

Kada koristite bazgu, obavezno uklonite listove, koru ili peteljke jer su otrovni. Sirove bobice također sadrže otrovne tvari koje se uništavaju kada se izlože toplini. Bobice bazge kuhamo na laganoj, do srednje jakoj vatri, najmanje 15 minuta. Sirup od bazginih bobica je ukusan i djeci, i djeca mogu 2 do 3 žličice dnevno, a odrasli 2 do 3 velike žlice dnevno.

Više o bazgi pročitajte na našem članku – https://hipokrat.com.hr/bazga-kao-lijek/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *