Beta glukan

Beta glukan

Savjeti o prehrani

Beta glukan je vlaknasti tip šećera (polisaharid) koji se nalazi u staničnoj stijenki kvasca, ječma i zobi te mnogih jestivih gljiva, primjerice maitake i shiitake. Beta glukan se kao dodatak prehrani primarno koristi za jačanje imuniteta.

Glukani su zapravo grupa biološki aktivnih molekula koje su u centru pozornosti ne samo zbog toga što predstavljaju važne dodatke prehrani, već su stimulatori imunološkog sustava i potencijalni lijek.

Razlike u beta-glukanima kemijski se očituju u bočnom ograncima koje mogu biti povezane beta-1,4 i beta-1,6 glikozidnim vezama. Struktura beta-glukana od izuzetne je važnosti jer uvjetuje posve različit biološki i farmakološki učinak.

Tako su beta-glukani koji sadrže beta-1,4 bočne ogranke prisutni u staničnoj stijenci žitarica, posebice zobi i ječma i također su farmakološki vrlo zanimljivi, ali u području antilipidemijskog djelovanja, ne imunološkog sustava. Beta-glukan s bočnim beta-1,6-glikozidnim vezama je onaj s imunofarmakološkim učinkom i ta vrsta beta-glukana prisutna je u gljivama i kvascima.

Daleko najistraživaniji je beta-(1,3/1,6)-D-glukan, koji prema studijama ima pozitivan učinak na imunološki sustav, izoliran iz stanične stjenke kvasca Saccharomyces cerevisae – najproučavanijeg eukariotskog organizma.

Brojne studije su pokazale učinkovitost beta – glukana i sigurnost njegove primjene bez nuspojava, čak i pri kontinuiranoj uporabi od šest mjeseci uzastopce. Doza beta – glukana koja se primjenjuje za djecu iznosi 10 mg/5 kg, što znači da se u djece predškolske i rane školske dobi uglavnom primjenjuje u rasponu od 20 do 60 mg na dan. Pritom je bitno odabrati pripravke koji sadrže visokopročišćenu supstancu koja ima dokazano bolju učinkovitost. Obzirom da je njegova sigurna primjena moguća i već od prve godine života, jasno je da je time i jedan od najpopularnijih imunostimulansa koji se koristi u dječjoj dob, no ne treba zanemariti povoljan učinak na imunitet i u odrasloj dobi.

Beta-glukani iz gljiva imaju snažnije djelovanje
Beta-glukan koji se najčešće koristi kao dodatak prehrani jest onaj dobiven iz kvasca, uglavnom iz razloga jer je kvasac jeftina sirovina iz koje se beta-glukan lako izolira, a dobivena molekula ima dokazanu imunološku aktivnost. S druge strane, čini se da je beta-glukan dobiven iz gljiva, posebno iz gljive bukovače, značajno snažnijeg terapeutskog djelovanja. Štoviše, molekula beta-glukana izolirana iz stijenke gljive ima izrazito razgranat oblik s kratkim lancima D-glukoze povezanih 1,6-beta glikozidnim vezama za lanac kostur, zbog čega ima snažno stimulatorno djelovanje na urođeni imunosni odgovor, odnosno na makrofage, neutrofile i limfocite te vrlo dobro antikancerogeno djelovanje.

Područje primjene

Općenito se može reći da beta glukani pojačavaju imunosni sustav našeg organizma. Dodatak prehrani koji sadrži beta glukan mogu koristiti osobe s padom imuniteta ili kao prevenciju respiratornih, bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija kod djece i odraslih. Ako je osoba sklona čestim infekcijama i prehladama, može uzimati neko vrijeme beta glukan kako bi se osnažio organizam. Koristi se kao dodatna terapija kod onkoloških bolesnika uz napomenu da se treba konzultirati s liječnikom prije početka upotrebe. Beta glukan pomaže kod alergija i atopijskih stanja kože te u procesu bržeg zacjeljivanja rana.

Beta glukani iz ječma i zobi pridonose održavanju normalne razine kolesterola u krvi, stoga imaju protektivni učinak kod krvožilnih bolesti i preporuka su za liječenje i prevenciju bolesti.

Uzimanje beta glukana iz zobi ili ječma svakodnevno u hrani kao dijela obroka pridonosi smanjenju porasta glukoze u krvi nakon tog obroka. Time ta vrsta beta glukana ima ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Kada kupujete dodatke prehrani jako je bitno da kupujete od renomiranih proizvođača i provjereni proizvod. Ako vas zanima kupnja beta glukana, moja preporuka je – https://naturashop.com.hr/193-beta-glucan-1316-90-kapsula.html

Djelovanje i konzumacija beta-glukana

Beta-glukan potrebno je konzumirati na tašte najmanje pola sata prije sljedećeg obroka kako bi se poboljšala apsorpcija. Kod ozbiljnih stanja preporučuje se 500 miligrama dnevno na svakih 25 kilograma tjelesne težine.

Nemojte uzimati beta-glukan u većim količinama od propisanih, jer neće imati nikakav značajan učinak. Na samom početku konzumacije beta-glukana moguće je očekivati povišenu tjelesnu temperaturu – što u pravilu znači da je imunološki sustav počeo djelovati.

Istraživanja su potvrdila da beta glukan učinkovito aktivira bijele krvne stanice i tako podiže pripravnost imunološkog sustava u borbi s nepoznatim česticama koje mogu biti bakterije, virusi i sl. Znanstveno je dokazano i da Beta-1,3 D glukan pojačava imunološku aktivnost već unutar prvih 72 sata za 50-120%.

Doziranje

Uobičajena doza u dodacima prehrani kreće se između 50 i 500 mg (1,3)(1,6)- beta glukana za odrasle, odnosno od 20 do 60 mg/ml za djecu.

Na tržištu se beta glukan može pronaći u obliku kapsula, tableta, šumećih tableta, prašaka, sirupa, tekućih dodataka prehrani kao samostalna komponenta ili kombinacija s biljnim ekstraktima, vitaminom C, cinkom, vitaminima i mineralima, ekstraktima gljiva, propolisom, medom i sve više probioticima. Za odabir preparata i pravilno doziranje potražite savjet ljekarnika. Također je sve više hrane obogaćene beta glukanima jer se dodaje kao funkcionalna komponenta.

Beta-glukan mogu uzimati i djeca te se obično preporučuje početi uzimati nekoliko tjedana, pa i mjeseci prije pojave sezonskih infektivnih bolesti. Međutim, treba imati na umu da se zdrav imunosni sustav temelji na pravilnim prehrambenim navikama i umjerenoj tjelesnoj aktivnosti. Stoga ni jedan dodatak prehrani, a time niti beta-glukan, ne može biti zamjena pravilnoj prehrani i zdravom načinu života, već može biti dodatna potpora imunitetu upravo u vrijeme kada se naš organizam svom snagom bori protiv virusnih i bakterijskih infekcija.

Kod kojih oboljenja djeluje beta-glukan?
Beta-glukan pomaže u liječenju bolesti i stanja poput:

 • oporavka nakon kirurških zahvata,
 • reguliranja apetita,
 • iscrpljenosti organizma,
 • autoimunih bolesti,
 • šećerne bolesti,
 • alergija,
 • izloženosti kemoterapijama i ostalim invazivnim oblicima terapija,
 • tumorskih oboljenja,
 • bolesti krvi (anemija),
 • virusnih i bakterijskih infekcija,
 • gljivičnih i parazitskih infekcija.

Beta glukan i razni mitovi

Visoki kolesterol

Pojedina su istraživanja pokazala da beta glukana iz ječma i zobi može spriječiti apsorpciju kolesterola iz hrane u želucu i crijevima. Beta glukan tako može smanjiti ukupni kolesterol i loš (LDL) kolesterol, ako se uzima 3 do 10 grama beta glukana dnevno konzumacijom ječma i zobi.

Međutim, prema rezultatima novijih istraživanja, beta glukan ne utječe na razinu kolesterola. Razlike u rezultatima istraživanja vjerojatno su posljedica načina na koji se prerađuju namirnice koje sadrže beta glukan.

Beta glukan i rak

Kod osoba oboljelih od raka beta glukan se najčešće daje kroz infuziju, uz standardnu terapiju za liječenje raka.

 1. Rak vrata maternice

Postoje dokazi da određene vrste beta glukana intravenskom primjenom može produljiti život ženama oboljelima od uznapredovalog raka vrata maternice ako se koriste uz standardne metode za liječenje raka. Međutim, terapija beta glukanom se u tim slučajevima mora provoditi najmanje godinu dana kako bi imala učinka.

 1. Rak debelog crijeva

Ranija su istraživanja pokazala da davanje određene vrste beta glukana kroz infuziju može odgoditi rast karcinoma kod pojedinih osoba oboljelih od raka debelog crijeva i rektuma ako se koristi uz standardnu terapiju za liječenje raka.

 1. Rak glave i vrata

Istraživanja pokazuju da davanje određene vrste beta glukana putem infuzije, može produljiti život nekim pacijentima s karcinomom glave i vrata, ako se terapija beta glukanom koristi u kombinaciji sa standardnim načinom liječenja te vrste raka.

 1. Rak pluća

Pojedina istraživanja su pokazala da davanje beta glukana kroz infuziju, u kombinaciji sa standardnom terapijom za liječenje raka, nema posebnog utjecaja na preživljavanje i odgađanje rasta raka pluća u odnosu na slučajeve kada se koristi samo standardna terapija za liječenje raka.

 1. Rak kože

U pojedinim se slučajevima beta glukan daje kroz potkožnu injekciju za liječenje i smanjivanje kožnih tumora koji su posljedica širenja karcinoma.

Beta glukan i HPV

S obzirom na to da se beta smatra prirodnim imunomodulatorom, nerijetko se koristi kao terapija kod osoba zaraženih HPV virusom. Istraživanje provedeno na 60 žena oboljelih od cervikalnih bolesti povezanih s HPV-om pokazalo je djelotvornost terapije beta glukanom.

Beta glukan i dijabetes

Različita istraživanja o učincima beta glukana na dijabetes pokazala su različite rezultate. Jedno je istraživanje otkrilo da svakodnevna konzumacija hrane koja sadrži beta glukan, primjerice zob, tijekom 3 tjedna poboljšava razinu inzulina i kolesterola kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2.
Drugo je istraživanje pokazalo da svakodnevna konzumacija kruha koji sadrži beta glukan iz zobi tijekom 6 mjeseci smanjuje razinu glukoze u krvi.

Međutim, prema jednom istraživanju, konzumacija namirnica s beta glukanom iz zobi tijekom 3 do 8 tjedana ne utječe na razinu šećera i kolesterola u krvi kod oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Potencijalni razlozi zašto se rezultati tih istraživanja toliko razlikuju su duljina konzumacije namirnica s beta glukanom, količina beta glukana u namirnicama, ali i način pripreme tih namirnica. Istraživanja su pokazala da beta glukan ne snižava razinu šećera u krvi kod odraslih osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1.

Beta glukan i infekcije gornjih dišnih puteva

Ranijim je istraživanjima otkriveno da svakodnevno uzimanje beta glukana iz kvasca, u kombinaciji s vitaminom C tijekom 12 tjedana smanjuje simptome uzrokovane infekcijama gornjih dišnih puteva kod zdravih osoba. Kod trkača uzimanje beta glukana iz kvasca svakodnevno tijekom 4 tjedna uoči maratona pomaže u sprečavanju takvih infekcija. Međutim, nije dokazano da beta glukan ima utjecaj na duljinu trajanja i učestalost javljanja takvih infekcija.

Beta glukan i mršavljenje

Dokazi o učincima beta glukana na gubitak težine još nisu sasvim potvrđeni. Prema nekim istraživanjima konzumacija beta glukana iz ječma pomaže jačem gubitku kilograma, a uzimanje dodataka prehrani koji sadrže beta glukan iz kvasca može smanjiti opseg struka.

No, to ne vrijedi za pretile osobe jer su istraživanja pokazala da beta glukan nema utjecaj na gubitak težine i opseg struka. Također, nije poznato koja doza ili vrsta beta glukana pomaže kod mršavljenja.

Beta glukan i visok krvni tlak

Istraživanja o učinku beta glukana na visok krvni tlak daju raznolike rezultate. Dok jedna istraživanja pokazuju da konzumacija zobenih pahuljica tijekom 6 tjedana snižava krvni tlak, druga istraživanja pokazuju suprotno. Međutim, postoje i istraživanja koja su pokazala da beta glukan može smanjiti krvni tlak kod pojedinih osoba s višim indeksom tjelesne mase.

Beta glukan i probava

Dugotrajne upale probavnog trakta

Ranija istraživanja pokazuju da uzimanje proizvoda koji sadrži beta glukane, inozitol i probavne enzime može ublažiti neke simptome dugotrajnih upala probavnog trakta. Međutim, beta glukan nema veći učinak na simptome kao što su bol u želucu, nadutost i plinovi, nego terapija mesalazinom.

Sindrom iritabilnog crijeva

Rana istraživanja pokazuju da uzimanje proizvoda koji sadrži beta-glukane, inozitol i probavne enzime smanjuje bol, nadutost i plinove, ali ne i druge simptome iritabilnog crijeva.

Beta glukan i bol nakon operacije

Prema istraživanjima, davanje određene vrste beta glukana napravljenih od kvasca u obliku injekcija smanjuju mogućnost infekcije nakon operacije. Također, smanjuju rizik od sepse kod pacijenata s traumom. Rana istraživanja su pokazala da konzumacija kruha koji sadrži 3 grama beta glukana napravljenog od ječma svaki dan tijekom 3 mjeseca smanjuje nadutost i bolove u želucu nakon operacije želuca.

Beta glukan i atopijski dermatitis

O utjecaju beta glukana na atopijski dermatitis ne postoji dovoljno dokaza, međutim ranija istraživanja pokazuju da nanošenje kreme koja sadrži beta glukane na kožu svakodnevno tijekom 6 mjeseci može dovesti do malih poboljšanja svrbeža i smanjiti mogućnost pojave ekcema.

Beta glukan nuspojave

Beta glukan je siguran za većinu odraslih osoba ako se unosi u količinama koje se uobičajeno nalaze u namirnicama bogatima beta glukanom. Do sad nisu zabilježene nuspojave kada se beta glukan unosi oralnim putem.

Beta glukani se smatraju jednim od najsigurnijih imunomodulatora. Ali ipak je potreban oprez u nekim stanjima. Uzimanje β glukana ne preporučuje se osobama koje boluju od autoimunih bolesti (multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis) i kod primjene imunosupresiva. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama te djeci mlađoj od jedne godine.

Osobe čija je prehrana siromašna vlaknima trebale bi beta glukan postupno uvoditi u svoju prehranu. Beta glukan može uzrokovati bolove u želucu, nadutost i plinove ako se uzima u količini većoj od uobičajene.

Kako koristiti beta-glukan

Beta-glukan mogu uzimati i djeca te se obično preporučuje početi uzimati nekoliko tjedana, pa i mjeseci prije pojave sezonskih infektivnih bolesti. Međutim, treba imati na umu da se zdrav imunosni sustav temelji na pravilnim prehrambenim navikama i umjerenoj tjelesnoj aktivnosti. Stoga ni jedan dodatak prehrani, a time niti beta-glukan, ne može biti zamjena pravilnoj prehrani i zdravom načinu života, već može biti dodatna potpora imunitetu upravo u vrijeme kada se naš organizam svom snagom bori protiv virusnih i bakterijskih infekcija.

2 razmišljanja na “Beta glukan

 1. Pingback: Zob kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *