Bezglutenska prehrana

Bezglutenska prehrana

Savjeti o prehrani

Gluten je vrsta prehrambenih proteina koja se najčešće nalazi u ječmu, pšenici i raži.
Inače, gluten je supstanca koja kruhu daje elastičnost i omogućava mu rast.

Gluten može uzrokovati zdravstvene probleme, a interesantno je da preko 50% osoba koji su intolerantni na gluten to niti ne znaju, a bolest se zove celijakija. Celijakija je autoimuna bolest koja se aktivira unosom glutena, i oštećuje unutarnju sluznicu tankog crijeva.
Kod osoba intolerantnih na gluten unos glutena oštećuje crijevnu sluznicu, pa je upijanje hranjivih tvari otežano. Jedini lijek je doživotna prehrana bez glutena. 

Bezglutenska hrana

Uvođenje bezglutenske prehrane započinje nakon postavljanja dijagnoze celijakije. Iz prehrane se isključuju namirnice koje sadrže pšenicu, ječam i raž. 
Među njima su napopularniji:
Smeđa riža i zelena leća služe kao dobra zamjena u mnogim receptima.
Za razliku od naziva, heljda ni na koji način nije povezana sa pšenicom i potpuno je bez glutena. To je zrno poput sjemena koje sadrži velike antioksidante poput rutina i kvercetina.
Prirodne namirnice bez glutena, kao i alternativni izvori škroba, kao što su riža, krumpir, kukuruz i kineska šećerna trska.
Industrijski zamjenski pripravci bez glutena koji su dostupni u prodaji.
Tu su još: raznolike vrste brašna od krumpira, grahorica, manioke, tapioke i kesten, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, riba, jaja, biljna ulja, povrće i voće.

Hrana koju treba izbjegavati u bezglutenskoj dijeti: kruh, pšenični škrob, krušne mrvice, žitarice, zobene pahuljice, brašno, kus kus, krekeri, rezanci, pereci, neki rižini kolači (provjeriti deklaraciju), tortilje od pšeničnog brašna.

Za zdrave osobe bezglutenska dijeta nije preporučljiva

Za osobe koje nemaju celijakiju ne postoje znanstveni i stručni dokazi za pozitivne zdravstvene učinke bezglutenske prehrane. Zapravo, takav način prehrane može imati i suprotni učinak u nekim slučajevima, posebno ako se dijeta provodi bez nadzora nutricionista ili liječnika.
Gluten je u normalnim količinama preporučljiv.

Važno je za istaknuti kako bezglutenska prehrana sama može dovesti do manjka nekih vitamina i minerala. Nedostatak kruha i žitarica dovodi do smanjenog unosa  vitamina B, željeza i vlakana. Može doći i do deficita magnezija, folne kiseline i kalcija. Folna kiselina nužna je za sintezu DNK, pa deficit folne kiseline ometa oporavak oštećenog tankog crijeva. Folna kiselina i željezo bitni su za osobe oboljele od anemije. Ovo je razlog zbog kojeg je bitno na pravilan način educirati se o bezglutenskoj prehrani te pažljivo sastavljati obroke. 

Iz navedenih razloga ne predlažemo vam nikakvu bezglutensku dijetu.
Postoji hrpa efikasnih, a pritom zdravijih dijeta pomoću kojih možete doći do boljih rezultata.

1 razmišljanje na “Bezglutenska prehrana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *