Bodljikava veprina

Bodljikava veprina kao lijek

Savjeti o prehrani

Bodljikava veprina (oštrolisna veprina, kostrika, veprovina, ježevina, metlika; lat. Ruscus aculeatus) je trajni grm. Stabljika joj je razgranata i nosi dvije vrste listova, a može narasti od 30 cm pa do jedan metar visine. Lažni su listovi šiljati i bodljikavi, po čemu je dobila i naziv oštrolisna veprina, a s njihove donje strane su maleni pravi listovi. Iz neuglednih cvjetova razvija se plod otrovna boba crvene boje kojim se hrane razne životinje. Bodljikava veprina inače pripada sloju grmlja, a u Hrvatskoj je zaštićena biljka. Mladi izdanci biljke jestivi su, no zbog zaštićenosti biljke mogu se sabirati samo u ekstremnim situacijama. Preferira vapnenasto tlo. Raste na mnogim nalazištima u kontinentalnom i primorskom području: Slavonija, Hrvatsko zagorje, Samoborsko gorje, Medvednica, Gorski kotar, Lika, Velebit, Istra, otoci Cres i Lošinj te okolica Nina.

Ljekovito djelovanje

Veprina je tradicionalni lijek kojim se liječe nožne vene, teške i umorne noge osoba koje tokom dana najviše stoje, kao i kod osoba oboljelih od gihta. Korijen veprine je pak lijek kojim se pojačava izlučivanje mokraće, izaziva znojenje, liječi proširene vene i hemoroide, pomaže kod poremećene cirkulacije u šakama i stopalima, i u mozgu, ublažava svrab u predjelu čmara, ispiru razne kožne nečistoće, pomaže u liječenju žutice, u otklanjanju pijeska u mjehuru i bubregu, kod sindroma karpal tunela, kod artritisa, gihta, reumatizma, arterioskleroze, kod prevencije flebitisa, kod tumora prostate i varikoznih vena. Od tinkture se može napraviti mast za hemeroide. Prašak od osušenog smrvljenog korijena veprine koristimo za posipanje rana kod proširenih vena. Plod veprine djeluje diuretično i depurativno. Sjemenke pak možemo rabiti kao purgativno sredstvo. Ruscorectal je lijek koji se izrađuje od korijena veprine, u oficijelnoj medicini koristi se za liječenje proširenih vena, ulceroznih vena, venske insuficijencije, otvorenih rana, edema, upale vanjskih i unutarnjih hemeroida, krvarenja i svraba.

Kontraindikacije

Pripravke od veprine za unutarnju upotrebu ne bi smjele uzimati osobe s povišenim tlakom i trudnice.

Ljekovita droga koja se primjenjuje u farmaciji

Ljekovite droge dolaze u ljekarne, biljne drogerije, kao i u galenske laboratorije i industrijske pogone za proizvodnju ljekovitih pripravaka najčešće u usitnjenom obliku. Ponekad se rabe i cijele droge (Lini semen, Secale comutum). Njih susrećemo i u nekim čajnim mješavinama- SPECIES.

Osušene biljne droge najbolje se čuvaju cijele, ali ih ljekarne i veledrogerije primaju i izdaju izrezane (koncizirane). Sve droge koje sadrže hlapive sastojke, u prvom redu eterična ulja, u mljevenom obliku znatno brže gube aromu, pa farmakopeje propisuju koliko dugo smiju u takvu obliku biti uskladištene.

Stupanj usitnjenosti pojedinih droga određuje se pomoću sita, koja imaju brojeve propisane u pojedinim farmakopejama, kao i u europskoj farmakopeji. U proizvodnji ljekovitih pripravaka usitnjene droge imaju veću mogućnost kontakta s ekstraktivnim sredstvima. Stupanj usitnjenosti je osobito važan pri izradi čajnih mješavina i uz svaku drogu koja ulazi u sastav nekog čaja mora biti označen broj sita.


(za spomenute bolesti)

2 jušne žlice suhog korijena veprine, 2-3 dl vode

Priprema: korijen veprine močiti 1-2 sata, kratko prokuhati, poklopiti da odstoji jedan sat i procijediti. Može se zasladiti medom.

Upotreba: piti u malim gutljajima 2-3 šalice dnevno prije jela. Za vanjsku upotrebu čaj ne treba sladiti.

PRAŠAK
(protiv nečistoća kože i hemoroida)

Priprema: osušeni korijen veprine usitniti u prah

Upotreba: posipati po oboljelim mjestima

MAST
(za spomenute bolesti)

1 dl tinkture veprine, 200 g svinjske masti ili lanolina

Priprema: rastopiti mast te uliti tinkturu uz stalno miješanje sve dok ne prestane ishlapljivanje alkohola, maknuti na stranu da se malo ohladi i još vruće uliti u pripremljenu ambalažu.

Upotreba: mazati oboljela mjesta 1-3 puta dnevno

TINKTURA
200 g korijena, litra 60-postotnog alkohola.

Priprema: korijen očistiti od zemlje, oprati te sitno izrezati. Preliti alkoholom i držati na toplom mjestu 30 dana. Procijediti.

Upotreba: uzimati tri puta dnevno 10 – 15 kapi uz malo vode ili čaja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *