Bol u oku

Bol u oku – uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi

Bol u oku je neugodan i iritirajući osjećaj koji može otežati svakodnevne aktivnosti. Može se pojaviti iznenada ili postupno, a može biti blaga ili jaka. Bol u oku može biti uzrokovana raznim stvarima, od oštećenja oka do ozbiljnijih zdravstvenih stanja.

Vrste boli u oku

Bol u oku može se podijeliti u dvije glavne kategorije:

 • Površinska bol: Ova vrsta boli javlja se na površini oka, poput rožnice ili spojnice. Može biti uzrokovana stranim tijelom u oku, alergijom, infekcijom ili upalom.
 • Dubinska bol: Ova vrsta boli javlja se u dubljim dijelovima oka, poput očne jabučice ili očnog živca. Može biti uzrokovana ozljedom oka, glaukomom, uveitisom ili drugim ozbiljnim zdravstvenim stanjima.

Uzroci boli u oku

Postoji mnogo različitih uzroka boli u oku. Neki od najčešćih uzroka uključuju:

 • Strano tijelo u oku: Ovo je najčešći uzrok površinske boli u oku. Strano tijelo može biti bilo što, od sitne čestice prašine do velikog komada stakla. Ako imate osjećaj da vam je nešto u oku, odmah isperite oko vodom ili umjetnim suzama. Ako strano tijelo ne možete sami ukloniti, potražite pomoć liječnika.
 • Alergije: Alergije mogu uzrokovati crvenilo, svrbež i suzenje očiju, što može dovesti do boli. Alergije na pelud, životinjsku dlaku ili kućnu prašinu mogu uzrokovati bol u očima.
 • Infekcije: Infekcije, poput konjunktivitisa ili keratitisa, mogu uzrokovati upalu oka i bol. Konjunktivitis je upala spojnice, tankog sloja tkiva koji prekriva unutarnju stranu kapka i bjeloočnicu. Keratitis je upala rožnice, prozirnog sloja tkiva koji prekriva prednji dio oka.
 • Upala: Upala, poput uveitisa ili iritisa, može uzrokovati bol u oku. Uveitis je upala uvee, srednjeg sloja oka. Iritis je upala šarenice, obojene ovojnice koja okružuje zjenicu.
 • Glaukom: Glaukom je bolest koja uzrokuje povećani pritisak u oku. Povišeni pritisak može oštetiti vidni živac, što može dovesti do gubitka vida.
 • Ozljeda oka: Ozljeda oka, poput udarca ili ogrebotine, može uzrokovati bol. Ozljede oka mogu biti ozbiljne i zahtijevati hitnu medicinsku pomoć.
 • Suhoća oka: Suhoća oka je stanje u kojem oko ne proizvodi dovoljno suza ili suze nisu kvalitetne. Suhoća oka može biti uzrokovana starenjem, hormonalnim promjenama, lijekovima, bolestima, okolišnim čimbenicima, kontaktim lećama ili dugotrajnim gledanjem u ekran. Suhoća oka može uzrokovati bol, peckanje, svrbež, crvenilo, osjetljivost na svjetlo ili zamagljen vid.
 • Prenaprezanje oka: Prenaprezanje oka je stanje u kojem oko postaje umorno i napeto od dugotrajnog ili intenzivnog korištenja vida. Prenaprezanje oka može biti uzrokovano čitanjem, pisanjem, vožnjom, radom, učenjem, igranjem, gledanjem televizije, računala, mobitela ili drugih uređaja. Prenaprezanje oka može uzrokovati bol, peckanje, suzenje, crvenilo, osjetljivost na svjetlo, glavobolju, vrtoglavicu ili zamagljen vid.

Simptomi boli u oku

Simptomi boli u oku mogu biti vrlo raznoliki i ovise o uzroku boli. U nekim slučajevima, bol u oku može se pojaviti sama ili u kombinaciji s drugim simptomima, poput:

 • Crvenilo: Crvenilo oka je čest simptom boli u oku. Crvenilo je uzrokovano širenjem krvnih žila u oku, što može biti posljedica upale, infekcije ili ozljede.
 • Suzenje: Suzenje je još jedan čest simptom boli u oku. Suze pomažu u čišćenju i podmazivanju oka, a također mogu pomoći u ublažavanju boli.
 • Osjećaj stranog tijela u oku: Osjećaj stranog tijela u oku je čest simptom boli u oku. Ovaj osjećaj može biti uzrokovan česticama prašine, pijeska ili drugim sitnim predmetima koji su ušli u oko.
 • Osjećaj pečenja ili peckanja: Osjećaj pečenja ili peckanja u oku je čest simptom boli u oku. Ovaj osjećaj može biti uzrokovan upalom, infekcijom ili ozljedom oka.
 • Osjećaj zamagljenog ili dvostrukog vida: Osjećaj zamagljenog ili dvostrukog vida je čest simptom boli u oku. Ovaj osjećaj može biti uzrokovan upalom, infekcijom ili ozljedom oka.
 • Osjećaj fotofobije (osjetljivosti na svjetlost): Osjećaj fotofobije (osjetljivosti na svjetlost) je čest simptom boli u oku. Ovaj osjećaj može biti uzrokovan upalom, infekcijom ili ozljedom oka.
 • Svrbež: Svrbež je neugodan osjećaj koji potiče na trljanje ili grebanje oka. Svrbež može biti uzrokovan iritacijom, upalom, infekcijom, alergijom, ozljedom, suhoćom, prenaprezanjem ili drugim čimbenicima. Svrbež može biti popraćen i drugim simptomima, kao što su bol, crvenilo, suzenje, iscjedak, oticanje ili zamagljen vid. Svrbež može biti i znak ozbiljnijeg problema, kao što su konjunktivitis, keratitis, iritis ili uveitis, stoga je važno potražiti liječničku pomoć ako je svrbež jak, dugotrajan ili popraćen drugim alarmantnim simptomima.

Osim ovih općih simptoma, bol u oku može biti praćena i drugim specifičnim simptomima, ovisno o uzroku boli. Na primjer, bol u oku uzrokovana glaukomom može biti praćena glavoboljom, mučninom i povraćanjem. Bol u oku uzrokovana iritisom može biti praćena crvenilom i osjetljivošću na svjetlost. Bol u oku uzrokovana infekcijom može biti praćena iscjetkom iz oka.

Kako se radi dijagnoza bolnog oka?

Dijagnoza boli u oku obično se postavlja na temelju razgovora s pacijentom i fizičkog pregleda oka. Liječnik će pitati pacijenta o njegovoj boli, uključujući kada je počela, kako se pogoršava ili poboljšava, i je li praćena drugim simptomima. Liječnik će također pregledati oko pomoću oftalmoskopa, instrumenta koji se koristi za promatranje unutarnjeg oka.

U nekim slučajevima, liječnik može naručiti dodatne pretrage kako bi se utvrdio uzrok boli. Ove pretrage mogu uključivati:

 • Testiranje vida: Testiranje vida može pomoći u utvrđivanju je li bol u oku uzrokovana problemom s vidom, poput dalekovidnosti ili kratkovidnosti.
 • Očna fluoresceinska angiografija: Očna fluoresceinska angiografija je postupak koji se koristi za snimanje krvnih žila u oku. Ovaj postupak može pomoći u otkrivanju upale ili infekcije u oku.
 • Očna ultrasonografija: Očna ultrasonografija je postupak koji se koristi za stvaranje slika oka pomoću zvučnih valova. Ovaj postupak može pomoći u otkrivanju ozljeda ili drugih problema u oku.
 • Očna magnetna rezonancija: Očna magnetna rezonancija je postupak koji se koristi za stvaranje slika oka pomoću magnetskog polja i radiovalova. Ovaj postupak može pomoći u otkrivanju ozljeda ili drugih problema u oku, uključujući one koji se ne mogu vidjeti drugim metodama.

Nakon što se utvrdi uzrok boli u oku, liječnik će moći propisati odgovarajuće liječenje.

Liječenje boli u oku

Liječenje boli u oku ovisi o uzroku boli. U nekim slučajevima, bol u oku može se liječiti kućnim lijekovima, poput hladnih obloga ili umjetnih suza. U drugim slučajevima, može biti potrebno liječenje lijekovima na recept ili kirurški zahvat.

Kućni lijekovi za bol u oku mogu uključivati:

 • Hladni oblozi: Hladni oblozi mogu pomoći u smanjenju otoka i upale, što može pomoći u ublažavanju boli. Hladne obloge možete staviti na oko 10-15 minuta nekoliko puta dnevno.
 • Umjetne suze: Umjetne suze mogu pomoći u vlaživanju oka i otklanjaju iritacije, što može pomoći u ublažavanju boli. Umjetne suze možete kupiti bez recepta u ljekarni.

Lijekovi na recept za bol u oku mogu uključivati:

 • Protuupalni lijekovi: Protuupalni lijekovi, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), mogu pomoći u smanjenju upale i boli. NSAID se mogu uzimati oralno ili primjenjivati lokalno u obliku kapi ili gela za oči.
 • Antibiotici: Antibiotici se mogu koristiti za liječenje infekcije oka. Antibiotici se mogu uzimati oralno ili primjenjivati lokalno u obliku kapi ili gela za oči.
 • Kortikosteroidi: Kortikosteroidi se mogu koristiti za liječenje upale oka. Kortikosteroidi se mogu uzimati oralno ili primjenjivati lokalno u obliku kapi ili gela za oči.

Kirurški zahvat za bol u oku može biti potreban u nekim slučajevima, poput ozljede oka ili tumora oka. Kirurški zahvat se može koristiti za popravak ozljede, uklanjanje tumora ili uklanjanje stranog tijela iz oka.

Reference:
Heiting, G. (2020). Eye pain: What’s causing it? All About Vision. Retrieved from:
https://www.allaboutvision.com/conditions/eye-pain.htm

Eye pain. (2019). Mayo Clinic. Retrieved from:
https://www.mayoclinic.org/symptoms/eye-pain/basics/definition/sym-20050744

Eye pain. (2020). Cleveland Clinic. Retrieved from:
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17796-eye-pain

Eye pain. (2020). MSD Manual Consumer Version. Retrieved from:
https://www.msdmanuals.com/home/eye-disorders/symptoms-of-eye-disorders/eye-pain

Berry, J. (2020). Eye pain: Causes, symptoms, and treatment. Medical News Today. Retrieved from:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/eye-pain

Kandola, A. (2018). What causes eye pain? Healthline. Retrieved from:
https://www.healthline.com/health/eye-pain

Eye pain. (2020). WebMD. Retrieved from:
https://www.webmd.com/eye-health/eye-pain-causes-symptoms-diagnosis-treatment

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *