Bol u zglobovima ruke

Bol u zglobovima ruke – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Bol u zglobu ruke čest je simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema. Vrlo je važno utvrditi preciznu dijagnozu kako bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje uzroka boli.

Rukama i njenim strukturama (zglobovima, mišićima) se služimo dok jedemo, odijevamo se, radimo, stvaramo, kao i mnoge druge aktivnosti. Da bismo mogli izvršiti te aktivnosti, šake, odnosno ruke, imaju različite sposobnosti osjeta i kretanja. Ako dođe do nekih oštećenja ili bolesti u području šaka, često će nas to ograničiti u aktivnostima i svakodnevnom funkcioniranju.

Kada se počinju javljati problemi u području ručnog zgloba, potrebno je zbrinuti sva različita tkiva koji omogućuju pravilnu funkciju šake, odnosno ruke.

Bolovi u zglobu ruke najčešće su uzrokovani konstantnim prenaprezanjem i ponavljajućim radnjama (uz istovremenu primjenu sile) koje mogu oštetiti strukture zgloba. Također, bol može biti uzrokovana istegnućem, prijelomom ili drugim ozljedama, kao i artritisom.

Većina osoba nažalost predugo odgađa posjet liječniku te nerijetko dolazi do trajnih oštećenja u strukturama zgloba. Najveća oštećenja javljaju se kod onih koji najlakše podnose izuzetno jaku i konstantnu bol.

Kada nastupe takvi bolovi u šaci ili zglobu, najčešće se radi o fazi bolesti kada se više ne može učiniti mnogo, a kao opcija ostaje operacija koja će osigurati pokretljivost zgloba.

Koji su uzroci boli u zglobu ruke?

Bol u zglobu ruke vrlo je čest simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema. Vrlo je važno utvrditi preciznu dijagnozu, kako bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje uzroka boli. Neki od najčešćih uzroka bolova u zglobu ruke su:

 • Tendonitis – čest problem i može uzrokovati bol i otekline na zglobu. Tendonitis na zglobu ruke javlja se zbog upale tetive korice, a liječenje obično ne zahtijeva operaciju.
 • Uganuće zgloba ruke – ozljeda ligamenata može uzrokovati razne probleme, koji ograničavaju normalno korištenje ruke.
 • Sindrom karpalnog tunela ili kanala – stanje koje proizlazi iz disfunkcije jednog od živaca u zglobu, koji je stisnut ili stegnut dok prolazi kroz zglob.
 • Artritis – problem koji može uzrokovati bol u zglobu ruke i teškoće u obavljanju normalnih aktivnosti. Postoji nekoliko uzroka artritisa, no srećom postoje i brojni tretmani za liječenje artritisa zgloba ruke.
 • Ganglion ciste – benigne, tekućinom ispunjene otekline, koje nisu kancerogene i mogu rasti u veličini, no neće se širiti na druge dijelove tijela.
 • Prijelomi – česte ortopedske ozljede, koje zahtijevaju nošenje gipsa ili čak operaciju frakture.

Tenditis ili upala tetive

Ova se bol u ruci uglavnom pojavljuje uslijed dugotrajnog naprezanja. Pogađa jednu ili više tetiva u zglobu ruke. Glavne karakteristike osim boli su oticanje i osjećaj upale tetiva. Uz to se može pojaviti trnjenje ruke, krutost zgloba, pojačavanje boli pri korištenju ruke. Često se pojavljuje i slabost, točnije nedostatak snage za pritisnuti šaku ili izvođenje finijih i preciznijih pokreta. Kada dolazi do kontrakcije mišića šake, sva sila se zapravo prenosi preko tetiva, što bi značilo da kada se mišići previše koriste da može doći do oštećenja tetiva. Tenditis se može dogoditi zbog korištenja računala, raznih sportskih aktivnosti u kojima je ruka glavna, kod kućnih poslova kao što je cijepanje drva, bušenje, korištenje alata. Najčešće se događa nakon dugotrajnog izvođenja iste radnje. Liječenje se izvodi fizikalnom terapijom uz koju je potrebno mnogo odmora bolne ruke. Ignoriranje ove boli dovodi do kroničnog stanja koje se mnogo teže i duže liječi, ako se uopće uspije izliječiti.

Uganuće zgloba ruke

Uganuće zgloba ruke – ozljeda ligamenata koja može uzrokovati razne probleme koji ograničavaju normalno korištenje ruke. Nastaje zbog naglog i prejakog pokreta u zglobu.

Sindrom karpalnog tunela ili kanala

Ovo se događa kada se živac medianus u ruci pritisne između ligamenta s jedne strane te tetiva mišića s druge strane. Sindrom karpalnog tunela se javlja u području živca u ruci koji ima osjetnu i motoričku funkciju. Osjet daje za gotovo cijelu šaku te inervira motorički dio mišića u korijenu palca. Taj tunel ili kanal je zapravo zatvoreni odjeljak kod kojeg uslijed zadebljanja dolazi do povećanja tlaka u njemu. Jačina simptoma će ovisiti o trajanju i jačini pritiska na živac. Prvi i najraniji simptom su smetnje osjeta i pojavljuju se u 80% bolesnika. Uz to se pojavljuje slabiji osjet u području živca što može prijeći u stanje bez potpunog osjeta. Bol u šaci, trnci, pečenje i probadanje još su neki d simptoma. Bol se može širiti iz ručnog zgloba u dlan ili prste, a čak i ići prema laktu i ramenu. Sindrom karpalnog tunela češće se događa kod žena nego muškaraca, između 40-e i 60-e godine života. U zadnje vrijeme je zabilježen porast ovog sindroma kod mladih osoba, a uzrok tome je, pretpostavlja se, korištenje tastature nekoliko sati dnevno.

Artritis

Artritis – je problem koji može uzrokovati bol u zglobu ruke i teškoće u obavljanju normalnih aktivnosti. Postoji nekoliko uzroka artritisa, no srećom postoje i brojni tretmani za liječenje artritisa zgloba ruke. Osteoartritis ručnog zgloba je degenerativni proces kojeg karakterizira gubitak zglobne hrskavice, suženje zglobnog prostora i nastanak nove kosti na rubovima zglobova – osteofita. Popratno se javljaju i upalne promjene. Funkcija ručnog zgloba je narušena, smanjena je pokretljivost i snaga, javljaju se krepitacije (zvuk pucketanja ili škripanja) prilikom pokreta, zglob postaje zadebljan. Glavni simptom je pojava boli.

Ganglion ili higrom

Ganglion ili higrom je dobroćudni potkožni tumor na šaci, odnosno čvorić ispunjen želatinoznom tvari koja se stvara u zglobu ili ovojnici tetive mišića. Nalazi se ispod kože i najčešće pojavljuje u području ručnog zgloba sa strane dlana, a na prstima s bočne ili stražnje strane. Tipičnog su izgleda oštro ograničene okruglaste tvorbe koja uzdiže površinu kože, uglavnom je malog promjera i rijetko prelazi veličinu od 2 cm. Najčešće ne izaziva bol, osim ako pritišće živac ili krvnu žilu.

Uzrok mogu biti ponovljene mikrotraume, odnosno učestala iritacija zgloba, tetiva i tetivnih ovojnica. Češće se javlja u žena nego u muškaraca. Velik broj ganglioma spontano nestaje, naročito kod mlađih osoba.

Najčešći razlog zbog kojeg se bolesnici javljaju na pregled je estetski. Ako gangliom bolesniku smeta ili je bolan i osjetljiv, može se učiniti injekcijska aspiracija njegova sadržaja. Ne uspije li taj postupak, uklanja se kirurškim putem.

Prijelomi

Prijelomi – su česte ortopedske ozljede, koje zahtijevaju nošenje gipsa ili čak operaciju frakture. Nastaju uslijed pada, obično kod starijih zbog slabije kvalitete kosti te kod mlađih kod sportskih aktivnosti ili prometnih nesreća. Javlja se bol uz ograničenu pokretljivost okolnog područja – uglavnom su prijelom malih kostiju šaka ili prijelom palčane kosti (radijusa).

Kada kontaktirati liječnika?

Ako niste sigurni u uzrok boli u zglobu ruke, ili ako ne razumijete specifične preporuke za liječenje svog stanja, trebali biste potražiti liječničku pomoć.

Liječenje boli u zglobu ruke mora biti usmjereno na specifičan uzrok problema.

Neki od znakova koji ukazuju na potrebu liječničke intervencije su:

 • nemogućnost nošenja predmeta ili korištenja ruke,
 • ozljeda koja uzrokuje deformitet zgloba,
 • bol u zglobu ruke koja se javlja noću ili u mirovanju (posebice ona bol koja vas budi iz sna),
 • bol u zglobu ruke koja traje nekoliko dana (više od 6 dana),
 • nemogućnost savijanja ili izravnavanja zgloba,
 • otekline ili modrice oko ručnog zgloba, podlaktice ili šake,
 • znakovi infekcije (groznica, crvenilo i toplina),
 • svi ostali neuobičajeni simptomi.

Liječenje boli u zglobu ruke

Liječenje boli u zglobu ruke u cijelosti ovisi o uzroku problema, stoga je precizna dijagnoza od velike važnosti.

Navedeni tretmani nisu prikladni za svaki uzrok, no mogu biti od pomoći kod rješavanja vašeg problema:

 • Umjerena aktivnost i odmor – najčešća preporuka za mnoge uobičajene uzroke boli je odmaranje zgloba i smanjivanje akutne upale. Važno je, međutim, biti oprezan jer dugotrajna imobilizacija može uzrokovati ukočenost zgloba. Prilagodite aktivnost kako biste spriječili dodatnu iritaciju zgloba i povećanje boli, odnosno ne izvodite one radnje koje uzrokuju bol i osjećaj nelagode, već trebate kompenzirati pokret.
 • Led i toplina – led se najčešće koristi kod akutnih ozljeda i unutar 48 sati od ozljede. On pomaže kod smanjivanja oteklina, ali i u nekim kroničnim slučajevima, primjerice kod sindroma prenaprezanja (obavezno nakon aktivnosti, a nikako prije nje). Toplinski tretman koristi se kod kroničnih slučajeva za opuštanje tkiva i poticanje cirkulacije krvi, a kod njega vrijedi obrnuto pravilo – uvijek se primjenjuje prije aktivnosti, a nikada nakon nje ili neposredno nakon ozljede.
 • Potpora za ručni zglob – potpora zglobu može pomoći osobama koje su imale nedavnu ozljedu ručnog zgloba, blago istegnuće. Steznici za zglob djeluju kao blaga podrška pokretima ruke. Oni neće spriječiti teže ozljede, ali mogu pomoći kod obavljanja jednostavnih aktivnosti, a osobito pri rehabilitaciji uganutog zgloba. Istovremeno vas “podsjećaju” na štedljivost ruke, odnosno pokreta u ručnom zglobu.
 • Antiupalni lijekovi – nesteroidni protuupalni lijekovi protiv bolova (NSAR) su najčešće propisivani lijekovi za bol u ručnom zglobu, a osobito kod osoba kod kojih bol uzrokuje upala ili tendonitis.

Prirodno liječenje bolova u zglobu ruke

Bolovi u zglobu ruke su najčešće uzrokovani ozljedom ili bolešću pa se u tim slučajevima treba liječiti glavni uzrok boli. Međutim, ako patite od dugotrajne kronične bolesti poput artritisa ili vas bole ruke zbog naprezanja na poslu, možete si pomoći ublažiti simptome prirodnim načinom.

Načini na koje to možete učiniti su:

 • 30 minuta vježbanja na dan povisuje količinu endorfina koji su prirodni analgetici (smanjuju bol),
 • kako biste produljili učinak endorfina – možete vježbati 20 minuta ujutro te 20 minuta kasno poslijepodne,
 • vježbanje može pomoći kod prokrvljavanja zahvaćenog zgloba ruke,
 • uzimajte više namirnica bogatih salicilnom kiselinom – jezgričasto voće, povrće, začini i sjemenke,
 • jedite namirnice bogate kalcijem i magnezijem – pomoći će u jačanju kostiju i smanjivanju grčeva,
 • konzumirajte ananas jer sadrži bromelin koji pomaže u ublažavanju upala,
 • pijte jednu do dvije šalice čaja od: crnog kohoša, paprene metvice, kamilice, pasiflore, gospine trave ili stolisnika, a prije konzumacije ovakvih čajeva se obavezno savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom,
 • mast od arnike – može pomoći ako ste uganuli ili slomili zglob na ruci jer pomaže u ublažavanju ozljeda,
 • preparati od masline, kestena i vrbe – mogu vam pomoći da se bolje osjećate i smanjite intenzitet iscrpljenosti koju uzrokuju bolovi.

Referenca – https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/simptomi/bol-u-zglobu-ruke-uzroci-i-lijecenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *