Bolovi u rebrima

Bolovi u rebrima – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Mnogo je uzroka zbog kojih je moguće osjećati bol u predjelu rebara. Često je riječ o kratkotrajnoj boli koja spontano prolazi, no ponekad ta bol može biti simptom određene upale ili sindroma.

Prsni koš je građen od brojnih koštanih i zglobnih struktura (rebara), povezanih hrskavičnim, ligamentnim i mišićnim vezama. Svaka od navedenih struktura može biti izvor boli.

Prilikom osjeta takve boli važno je dijagnosticirati njezin uzrok, što se radi na temelju kliničke slike te rendgenske snimke. U nastavku članka pročitajte koji su najčešći uzroci boli u predjelu rebara.

Što uzrokuje bol u rebrima?

Rebreni kavez sastoji se od 24 rebara, sa svake strane po 12, a štiti pluća i srce od oštećenja. Postoji nekoliko razloga zašto se pojavljuje bol u rebrima. Najčešće bol u rebrima nije povezana s ozbiljnijim stanjima i često će bol nestati sama od sebe.

Najčešće su upale žučne vrećice ili kamenac u žuči, kamenac u bubregu, oboljenja jetre, upala slijepog crijeva i plinovi.

Mogući uzroci boli u rebrima su:

· Slomljeno rebro

· Ozljede prsa

· Fraktura rebra

· Bolesti kosti, kao što je osteoporoza

· Upala pluća

· Grčevi mišića

· Natečenost u području rebra

· Fibromialgija

· Srčani udar

Bol ispod desnog rebra

Česti bolovi ispod desnog rebra mogu upućivati na žučne kamence. Žuč je tekućina koju stvara jetra, a služi za bolju apsorpciju masnih tvari. Međutim, kada žuč postane prezasićena kolesterolom, kristalizira se stvarajući kristale, odnosno kamence.

Mali kamenci ne uzrokuju probleme, ali ako narastu i “zaglave” u žučovodu, dolazi do napadaja boli koji se zovu kolike. Osim snažne i probadajuće boli, osoba može povraćati te osjećati stalnu mučninu.

Također, infekcija ili nakupljanje mulja u žučnom mjehuru može dovesti do bolova i nadutosti, od kojeg može nastati kamenac.

Bol s lijeve strane rebara

Bol s lijeve strane rebara može biti uzrokovana kostohondritisom, odnosno upalom hrskavice koja pričvršćuje rebra na grudnu kost. Ova bolest uzrokuje oštru bol koja se pojačava za vrijeme kihanja ili kašljanja.

Drugi razlozi mogu biti upala gušterače, kao i ruptura slezene. Ova dva organa nalaze se na lijevo strani tijela, a mogu uzrokovati i bol u lijevom dijelu rebara. Perikarditis je još jedno stanje koje uz ostale simptome uzrokuje i bol u području rebara. To je upala osrčja, a bol koju izaziva može biti probadajuća ili tupa, a pogoršava se za vrijeme ležanja.

Dijagnoza

Ako osjećate oštru bol u rebrima dok dišete, potrebno je što prije posjetiti liječnika. Ako osjećate pritisak u prsima i nelagodu u rebrenom kavezu, odmah nazovite hitnu medicinsku službu, jer ovo može biti znak srčanog udara.

S druge strane, ako bol u rebrima traje neko vrijeme potrebno je liječniku opisati sve simptome i vrstu boli, te gdje se točno bol pojavljuje. Ovako će liječnik lakše postaviti dijagnozu. Ako se bol pojavila nakon ozljede, liječnik može predložiti rendgensko snimanje ili magnetsku rezonancu. Na ovaj način će se najbolje vidjeti sam uzrok boli, odnosno vidjet će se stanje rebara, ali i okolnih organa i mišića.

Bolovi u rebrima na dodir

Istegnuće rebrenih mišića može uzrokovati bol u rebrima prilikom dodira. To se često događa uslijed podizanja teških predmeta ili nakon pretjerane tjelovježbe. Ponekad uzrok može biti i nepravilan položaj tijekom spavanja ili sjedenja za radnim stolom.

Istegnuće mišića uzrokuje oštru bol koja se pogoršava dodirom ili dubokim disanjem. Bol u donjim rebrenim mišićima može se reflektirati i na područje abdomena pa se tako može osjetiti i na području trbuha.

Osim toga, uzrok bolova u rebrima može biti i fibromialgija – poremećaj koji uzrokuje bolove u mišićima i osjećaj umora istih. Osobe koje boluju od ovog poremećaja često imaju određene točke na koje im dodir uzrokuje bol, a to mogu biti rebra, vrat, leđa, ramena, ruke, ili noge. Bol je u početku ograničena na manje površine, a kako bolest napreduje, proširuje se na cijelo tijelo.

Fibromialgija je kompleksni sindrom kojeg je često teško dijagnosticirati, a patogeneza još uvijek nije sasvim jasna.

Liječi se simptomatski, lijekovima protiv bolova ili fizioterapijom. Važno je znati da nije riječ o opasnoj, odnosno fatalnoj, bolesti te je dovoljno osigurati kvalitetan san i svakodnevnu tjelesnu aktivnost za ublažavanje njezinih simptoma.

Liječenje

Liječenje ovisi o samom uzroku problema. U nekim slučajevima bit će dovoljne tablete protiv bolova ili hladni oblozi, dok će u drugim možda biti potrebna operacija.

Bol u rebrima može biti posljedica upala, ozljeda kao i bolesti okolnih organa. Kod oštre boli i otežanog disanja potrebno je odmah reagirati i pozvati hitnu pomoć, dok kod ostalih bolova u rebrima je potrebno posjetiti liječnika koji će potom postaviti dijagnozu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *