Boražina

Boražina kao lijek

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Nazivi: ljekoviti oštrolistac, buražina, buraža, poreč, boreč, volujsko uho, cvjetnica

Boražina je biljka prekrasnog upečatljivog zvjezdastog cvijeta plave boje, stabljika i listova prekrivenih bjelkastim dlačicama. Vrlo je cijenjena u narodnoj medicini, a danas se kultivira i za medicinsku i za kulinarsku upotrebu.

Boražina je najbolji izvor gama-linolenske kiseline GLA (omega-6) i sadrži najveću koncentraciju ove kiseline u prirodi. Noćurak je dobro poznati izvor ove kiseline, ali boražina u odnosu na noćurak sadrži dvostruko više nezasićenih masnih kiselina. Gama-linolenska kiselina ima dokazano djelovanje na upalu. Stoga se ulje boražine preporučuje za ublažavanje bolova i natečenosti kod artritisa. Koristi se u tretmanima raznih kožnih problema (atopijski dermatitis, psorijaza) te kao pomoć u liječenju upale pluća i dišnih putova. Primjenjuje se i za olakšavanje tegoba menopauze, bolnih menstruacija i policističnih jajnika. Oleinska kiselina iz ulja pridonosi njegovom utjecaju na snižavanje razine kolesterola u krvi.

Nekada se boražina više koristila cijela, ali danas je njeno ulje popularnije. Ulje boražine blagotvorno je po zdravlje i ljepotu. Najčešće se primjenjuje u njezi kože, bilo tako da se pije ili koristi vanjski.

Ljekovitost boražine

Boražina potiče znojenje, snižava temperaturu i liječi širok spektar urinarnih problema.
Tradicionalno se rabi kao diuretik jer izbacuje suvišne tekućine iz organizma.
Učinkovita je kod bronhitisa, kašlja, raznovrsnih infekcija grla i usta. Kao čaj služi za ispiranje usne šupljine, čime štiti zdravlje zubiju i desni.
Boražina jača energiju, koncentraciju i imunitet. Djeluje protiv apatije, depresije, tuge, melankolije, nesanice i kao blagi sedativ.
Korisna je kod problema s očima jer sprečava oštećenja vida i noćno sljepilo. Suhe oči preporučljivo je ispirati s čajem od boražine.
Fitoterapeuti je prepisuju kod problema s metabolizmom, hormonima, PMS-om, menopauzom, valunzima i plućnim tegobama.
Regulira rad hormona kod žena. Žene s policističnim jajnicima trebale bi konzumirati boražinu. Kombinirajte je sa sladićem u omjeru 1:1. Takva mješavina smanjuje proizvodnju testosterona, potiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona.

Boražina je vrijedan dodatak prehrani i preporučuje se kod neishranjenosti, staračkih problema i za oporavak nakon bolesti. Poboljšava apsorpciju željeza.
Pomaže u mršavljenju i pritom detoksicira organizam. Korisna je kao začin u mnogim dijetama, pogotovo onima s niskim udjelom soli.

Možda najpoznatiji efekt uživanja u ovoj jestivoj biljci je dobro raspoloženje, odmah, isti čas nakon konzumacije. Od davnina se koristila kao blagi antidepresiv koji ne izaziva naviku, pa čak se spominje i kao biljka koja daje hrabrost, u kontekstu rimskih osvajanja. Danas bi mogla naći primjenu pred ispite koji izazivaju tremu, ili u jutrima nakon burne noći kada nam treba hitan oporavak.

Upotreba

Kod boražine se skupljaju listovi i cvjetovi. Listovi su jestivi, okusom su slični krastavcu a koriste se sirovi u salatama ili kao začin drugim jelima. Beru se dok su još mladi i prije nego što se pojave cvjetni pupoljci. Stariji listovi su deblji, dlakaviji i neprikladni za jelo. Cvjetovi su također jestivi, slatkog okusa, pa su odlični za ukrašavanje deserata.

Cvijet i list, osim za jelo, možemo koristiti i za čaj. Za pripremu čaja od boražine koriste se suhi ili svježi cvjetovi i listovi.

Čekinjasto dlakavi mesnati i pomalo grubi listovi što teksturom naličja vizualno podsjećaju na kelj, izgledom ne izazivaju apetit. Posve je druga priča ako ih sameljemo ili skuhamo. Oštre dlačice netragom nestanu. Danas svi imamo blendere pa možemo uživati i u razvijenijim listovima i dlačice se apsolutno nestanu. Također, termičkom obradom dlačice nestaju. To je česta priča s mnogim sličnim biljkama.

Ukoliko tražite gdje kupiti ulje boražine, moja preporuka je: https://naturashop.com.hr/847-ulje-borazine-boreca-boraca.html

Uzgoj

Prirodno stanište boreča je Mediteran. Uz dalmatinsku obalu ga nalazimo samoniklog po zapuštenim površinama koje nije zauzela makija. To je i vrtna, i ne samo ukrasna biljka. U mnogim se zemljama uzgaja kao povrće. Sjeverni dio Španjolskena je primjer uzgaja boražinu zbog debelih, sočnih peteljki koje koriste u slatkim, ali i u slanim jelima.

Boražina se sije na rahlom, dreniranom i osunčanom tlu, u proljeće ili u jesen. Dovoljno je donijeti par biljki u vrt i svake godine ćete imati ovu biljku. Svake godine boražina se sama zasijava i niče u vrtu.

Koristite boražinu kao divlje povrće. Kada nikne, ostavite je da raste i koristite njene blagodati. Osim što je jako korisna, vjeruje se da poboljšava okus jagoda, rajčica, mahunarki i špinata. Ako se posadi uz njih štiti ih i od nametnika.

Preuzeto sa www.prirodna.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *