Što je botulizam

Botulizam – uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Botulizam je rijetka, ali vrlo ozbiljna bolest koju uzrokuje toksin koji napada živce tijela. Botulizam može dovesti do paralize, poteškoća s disanjem i smrti. U ovom članku ću vam reći sve o botulizmu, njegovim uzrocima, simptomima, dijagnozi, liječenju i prevenciji. Nadam se da ćete naučiti nešto novo.

Što je botulizam?

Botulizam je bolest koju uzrokuje toksin (otrov) koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Ova bakterija je anaerobna, što znači da raste u uvjetima bez kisika. Bakterija stvara spore koje su otporne na toplinu i mogu preživjeti u tlu i vodi. Spore mogu proizvesti toksin kada se izlože niskim razinama kisika i određenim temperaturama. Toksin je jedan od najjačih poznatih otrova i može oštetiti živce koji kontroliraju mišiće. Toksin blokira oslobađanje acetilkolina, neurotransmitera koji prenosi signale između živaca i mišića. Bez acetilkolina, mišići se ne mogu stezati i opuštati, što dovodi do paralize.

Postoje tri glavne vrste botulizma: hranjeni, infantilni i rani. Svaka vrsta ima različite uzroke i simptome.

Prehrambeni botulizam

Do prehrambenog botulizma dolazi kada osoba pojede hranu koja sadrži toksin. Najčešće se radi o konzerviranoj ili fermentiranoj hrani koja nije pravilno pripremljena ili pohranjena. Primjeri takve hrane su domaći krastavci, kobasice, riba, meso, sir i med. Prehrambeni botulizam se može spriječiti kuhanjem hrane na visokoj temperaturi (više od 85 °C) duže od pet minuta, izbjegavanjem hrane koja ima sumnjiv izgled, miris ili okus, i ne davanjem meda djeci mlađoj od jedne godine.

Simptomi prehrambenog botulizma se obično javljaju između 12 i 72 sata nakon konzumacije zaražene hrane. Simptomi uključuju slabost, zamagljen vid, umor, poteškoće s govorom, suha usta, mučninu, povraćanje i proljev. Slabost obično počinje u mišićima koji kontroliraju oči, lice, usta i grlo. Ovo može dovesti do dvostrukog vida, spuštenih kapaka, gubitka izraza lica i problema s gutanjem. Slabost se može proširiti na vrat, ruke, trbuh i noge. Botulizam također može oslabiti mišiće koji sudjeluju u disanju, što može dovesti do poteškoća s disanjem i čak smrti.

Infantilni (dojenački) botulizam

Do infantilnog botulizma dolazi kada se bakterija razvije u crijevima i oslobađa toksin. Ovo se obično događa kod djece mlađe od jedne godine, jer njihov probavni sustav još nije u potpunosti razvijen i ne može se boriti protiv bakterije. Jedan od mogućih izvora bakterije je med, koji može sadržavati spore. Zato se ne preporučuje davanje meda djeci mlađoj od jedne godine. Infantilni botulizam se također može dogoditi ako dijete dođe u kontakt sa zemljom ili prašinom koja sadrži spore.

Simptomi infantilnog botulizma se obično javljaju između tri i 30 dana nakon izlaganja bakteriji. Simptomi uključuju slabost, letargiju, smanjen apetit, zatvor, plačljivost, slab plač, slab usisni refleks, spuštene kapke, slab tonus mišića i poteškoće s disanjem. Infantilni botulizam može biti vrlo opasan za djecu, jer može dovesti do respiratornog zatajenja i smrti.

Botulizam uzrokovan infekcijom rane

Do ranog botulizma dolazi kada spore uđu u otvorenu ranu i proizvedu toksin. Ovo se najčešće događa kod narkomana. U ovoj situaciji, spore mogu ući u ranu, a u nedostatku kisika, osloboditi toksin. Botulizam uzrokovan infekcijom rane se može spriječiti pravilnom higijenom rana, izbjegavanjem kontaminiranih igala i droga, i traženjem medicinske pomoći ako se pojave znakovi infekcije.

Simptomi botulizma uzrokovnog infekcijom rane se obično javljaju između četiri dana i tri tjedna nakon izlaganja bakteriji. Simptomi uključuju slabost, zamagljen vid, umor, poteškoće s govorom, suha usta, bol i oticanje rane, groznicu i poteškoće s disanjem. Slabost obično počinje u mišićima koji kontroliraju oči, lice, usta i grlo, a zatim se širi na ostale dijelove tijela.

Kako se dijagnosticira i liječi botulizam?

Dijagnoza botulizma se postavlja na temelju simptoma, anamneze i laboratorijskih testova.
Liječnik će vas pitati o vašoj prehrani, putovanjima, ranama, drogama i kontaktu sa zemljom ili prašinom.
Liječnik će također pregledati vaše oči, lice, usta, grlo, vrat, ruke, trbuh i noge, kako bi provjerio znakove slabosti i paralize.
Liječnik će možda naručiti i druge testove, kao što su krvna slika, elektroliti, funkcija jetre i bubrega, rendgenska snimka prsa, elektromiografija (EMG) i lumbalna punkcija.

Laboratorijski testovi mogu potvrditi prisutnost toksina ili bakterije u krvi, stolici, povraćanju, hrani ili rani. Ovi testovi mogu potrajati nekoliko dana, pa se liječenje obično započinje prije nego što se dobiju rezultati. Liječenje botulizma se sastoji od primjene protuotrova, antibiotika i mehaničke ventilacije.

Protuotrov je lijek koji neutralizira toksin i sprječava daljnje oštećenje živaca. Protuotrov se daje intravenski, što znači kroz venu. Protuotrov je najučinkovitiji ako se primijeni što prije, po mogućnosti unutar 24 sata od pojave simptoma. Protuotrov može imati nuspojave, kao što su alergijske reakcije, groznica i bol u zglobovima.

Prevencija botulizma

Prevencija botulizma se temelji na sprječavanju izlaganja toksinu ili bakteriji. Neke od mjera prevencije su:

  • Pravilna priprema i pohrana hrane, posebno konzervirane i fermentirane hrane. Hranu treba kuhati na visokoj temperaturi (više od 85 °C) duže od pet minuta, izbjegavati hranu koja ima sumnjiv izgled, miris ili okus, i baciti hranu koja je istekla ili je bila izložena zraku.
  • Ne davanje meda djeci mlađoj od jedne godine, jer može sadržavati spore bakterije.
  • Pravilna higijena rana, posebno kod narkomana. Ranu treba očistiti, dezinficirati i prekriti zavojem. Treba izbjegavati kontaminirane igle i droge, i tražiti medicinsku pomoć ako se pojave znakovi infekcije.
  • Cijepljenje protiv botulizma, koje je dostupno za ljude koji su izloženi visokom riziku, kao što su laboratorijski radnici, vojnici i putnici u područja gdje je botulizam čest. Cjepivo se sastoji od neaktiviranog toksina koji potiče imunološki sustav da stvori antitijela koja mogu neutralizirati toksin.

Ovo su neke od najvažnijih mjera koje možete poduzeti da biste spriječili botulizam i zaštitili svoje zdravlje i zdravlje vaših bližnjih.
Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan i informativan.

Reference:
Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Botulism. [online] Available at:
https://www.cdc.gov/botulism/index.html

National Center for Biotechnology Information. (2019). Botulism. [online] Available at:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459273/

Cleveland Clinic. (2019). Botulism. [online] Available at:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17828-botulism

World Health Organization. (2018). Botulism. [online] Available at:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/botulism

Mayo Clinic. (2020). Botulism. [online] Available at:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/botulism/symptoms-causes/syc-20370262

National Organization for Rare Disorders. (2017). Botulism. [online] Available at:
https://rarediseases.org/rare-diseases/botulism/

MSD Manual Professional Edition. (2020). Botulism. [online] Available at:
https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/anaerobic-bacteria/botulism

Better Health Channel. (2014). Botulism. [online] Available at:
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/botulism

Healthline. (2020). Botulism. [online] Available at:
https://www.healthline.com/health/botulism

WebMD. (2020). What Is Botulism? [online] Available at:
https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-botulism

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *