BPA - opasne kemikalije iz plastike

BPA – opasna kemikalija iz plastike

Korisni savjeti Roditelji i djeca Savjeti o prehrani

Bisfenol A (BPA) je kemikalija koja se često koristi u proizvodnji plastike i drugih materijala. Iako BPA ima mnoge korisne primjene u svakodnevnom životu, postoji zabrinutost zbog njegovog utjecaja na ljudsko zdravlje. U ovom članku ću objasniti što je BPA, kako utječe na zdravlje te kako možemo smanjiti izloženost ovoj kemikaliji.

Što je BPA?

BPA je kemikalija koja se koristi za proizvodnju polikarbonatnih plastika i epoksida, koji se često nalaze u bočicama za vodu, konzervama, plastičnim posudama za hranu, igračkama i drugim proizvodima. Ona ima sposobnost da se ispušta iz tih proizvoda i može dospijeti u našu hranu, vodu i tijelo.

Utjecaj BPA na zdravlje

Hormonalna neravnoteža

Jedna od najvećih briga je da BPA može djelovati kao endokrini disruptor, što znači da može poremetiti hormonalni sustav u ljudskom tijelu. Ovo može dovesti do problema s reproduktivnim sustavom, hormonskim neravnotežama i drugim ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.

Povezanost s kroničnim bolestima

Istraživanja sugeriraju da izloženost BPA može povećati rizik od različitih kroničnih bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i pretilost.

Utjecaj na djecu

Djeca su posebno osjetljiva na BPA jer se njihovi organi i sustavi još razvijaju. Izloženost BPA može imati dugoročne posljedice na njihov rast i razvoj, uključujući i povećan rizik od neuroloških problema.

Kancerogenost

Iako znanstveni dokazi nisu potpuni, neka istraživanja sugeriraju da BPA može biti povezan s razvojem nekih oblika raka.

Kako se zaštititi od BPA?

Srećom, postoje načini da se smanji izloženost BPA:

Izbor alternativa

Umjesto plastičnih boca i posuda, birajte staklene, nehrđajuće čelik ili druge materijale koji ne sadrže BPA.

Izbjegavanje konzervi

Konzervirana hrana često dolazi u limenkama koje su obložene epoksidom koji sadrži BPA. Pokušajte smanjiti unos konzervirane hrane ili birati proizvode u staklenim posudama.

Povećanje svijesti

Čitanje etiketa proizvoda može vam pomoći prepoznati i izbjegavati proizvode koji sadrže BPA.

Korištenje sigurnih plastika

Ako morate koristiti plastiku, izbjegavajte one označene sa “PC” (polikarbonat) jer su često napravljene s BPA-om. Umjesto toga, koristite plastične proizvode s oznakom “BPA-free.”

Reference:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25813067/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001393511930372X
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/bpa/faq-20058331

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/crop-male-crushing-plastic-water-bottle-in-park-4498092/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *