Broćika, poznata je još pod imenaima kao: Žuta broćika, prava broćika, banjščak, Gospin prostirač, Gospina stelja, rutavica, sirištica, slipavka, Ivanova trava, ivanjsko cvijeće, sirište.
Broćika (lat. Galium verum) je samonikla zeljasta biljka lijepih žutih cvjetova. Raste posvuda po Europi i tradicionalno se koristila za smirenje, podizanje imuniteta, kožne probleme i poticanje mokrenja.
Raste na suncu, većinom na suhim travnjacima, a ističe se izrazito mirisnim žutim cvijećem. Čak i kad je suha, osjeti se snažan miris zbog čega nekad skupljala u jastučićima kao miris za kuću.
Biljka cvate od svibnja do kolovoza, a bere se gornji dio stabljike u cvatu. Treba ju brzo sušiti na toplom i prozračnom mjestu kako ne bi izgubila svoja ljekovita svojstva i miris.
Zdravstvene dobrobiti broćike
Sadrži eterična ulja, flavonoide, saponine, tanine, organske kiseline, galiozin, mineralne tvari i vitamin C.
Ljekovitost i djelotvornost kod:
– nesanice i blage neuroze,
– ženskih bolesti (tegobe s maternicom),
– lišajeva, kontaktnog dermatitisa, alergijskih osipa, lišajeva,
– raznih infekcija, rana i povreda kože,
– psorijaze, seboreje, abrazija i guba,
– novotvorina na koži(zaustavlja njihov rast) i karcinoma kože,
– tvrdokornih čireva, gnojnih kožnih čireva,
– upalnih stanja,
– bolesti respiratornih organa, bolesti crijeva (služi kao laksativ),
– bolesti jetra (detoksikacija),
– vodene bolesti,
– infekcija mokraćnih organa i mokraćnih putova, cistitis, nefritis, groznica kao posljedica infekcije,
– upalnih stanja usne šupljene (jezika, grla, sluznice želuca, crijeva)
Pri liječenju određene bolesti treba je koristiti u vidu čaja ili kao oblog za vanjsku uporabu. S broćikom se od ljekovitog bilja slaže list bijelog sljeza kod cistitisa, neven kod bolesti limfe te stolisnik i čičak kod bolesti kože.
Čaj od broćike
Čaj od broćike se tradicionalno koristi za:
- podizanje imuniteta,
- detoksikaciju organizma,
- izbacivanje suvišne tekućine,
- protiv bolesti dišnog sustava.
Priprema se odvija na sljedeći način:
1 čajnu žličicu suhe broćike potrebno je preliti s 2 dL kipuće vode.
Ostavite oko 15 minuta i popiti toplo.
Potrebno je piti 2 čaše čaja na dan za željeni ljekoviti učinak.
Sok od broćike
Iscijedi se sok od svježe biljke i odmah koristi za liječenje određene bolesti. Isto tako svježi sok nanosi se na oboljeli dio kože te se pusti osušiti. Postupak se ponavlja svaka dva do četiri sata. Prije ponovnog nanošenja tretirani dio kože očisti se alkoholom pa se iznova namaže. Kod oralne primjene uzima se tri puta na dan po jedna čajna žličica soka koji se razblaži s vodom ili čajem.
Mast od broćike
1 dl svježeg soka umiješa se u 200 g (maslaca ili čiste svinjske masti). Tako dobivena smjesa se promiješa da ishlapi suvišna voda te se pohranjuje u zatvorenu staklenku. Oboljeli dio kože maže se dva do tri puta dnevno. Prije nanošenja masti oboljeli dio kože očisti se alkoholom. Biljka se može koristiti i u kulinarstvu. Mladi izdanci kuhaju se petnaestak minuta u vreloj vodi te se mogu pripremiti kao špinat ili kao dodatak miješanim salatama i proljetnim juhama.
Kulinarstvo
Žuta broćika ima sposobnost kiseljenja mlijeka. U mnogim se područjima tradicionalno koristila za proizvodnju sira. Cheshire sir svoju je bogatu žutu boju dugovao žutoj broćiki, premda se danas boja dobiva uz pomoć druge biljke.
Broćika – nuspojave
S obzirom na to da broćika stimulira rad imunološkog sustava, ne smiju ju koristiti osobe koje boluju od:
- težih bolesti kao što je AIDS,
- bolesti povezanih sa štitnjačom (poput Hashimotove bolesti),
- ulceroznog kolitisa.
Također, osobe koje pate od bolesti želuca i žuči trebaju se prije korištenja broćike konzultirati s liječnikom jer bi biljka mogla naštetiti već bolesnim organima.
Prije korištenja broćike ili bilo koje druge biljke u zdravstvene svrhe, obavezno se savjetujte s liječnikom.
Slika preuzeta sa www.agroportal.hr