Brokula

Brokula kao lijek

Savjeti o prehrani

Brokula ( brokoli, brokolj i brokulica, lat. bracchium) je povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, karfiol, kelj i druge. Smatra se izvornim oblikom karfiola, a uzgaja se zbog središnjeg i zelenih cvjetnih izdanaka smještenih na razgranatoj i mekanoj stabljici.

Brokula sadrži različite biološki aktivne sastojke (fitokemikalije), čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na zdravlje. Naziv biljke potječe od talijanske riječi “brocco” što znači izdanak, mladica.

Uključite li brokulu u prehranu, ovo zdravo povrće zaštitit će jetru od razvoja raka i boriti se protiv razvoja hepatičke steatoze ili masne jetre, u medicini poznate i kao nealkoholni steatohepatitis, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

Znanstvene studije pokazuju da povrće iz porodice kupusnjača, poput brokule, spada u povrće koje sadržava najveću koncentraciju sumpornih tvari, poput sulforafana i izotiocijanata koje, povećavajući sposobnost jetre za stvaranje enzima koji će neutralizirati potencijalno toksične tvari, blagotvorno djeluju na zdravlje.
Brokula je također bogata snažnim antioksidativnim fitonutrijentima, luteinom i zeaksantinom – karotenoidima koji se akumuliraju u šarenicama. Uz antioksidativne vitamine A i C, brokula je bogat izvor folne kiseline, hranjive tvari važne za zdravlje srca.

Idealna je namirnica koju treba uvrstiti u najzdraviji način prehrane ne samo zbog prehrambenog bogatstva, nego i stoga što je niskokalorična: jedna šalica kuhane brokule ima svega 44 kalorije.

Od minerala sadrži kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Brokula je također bogata vlaknima i proteinima te je stoga često sastavni dio prehrane sportaša.

Brokulom protiv karcinoma

Brokula je, kao i drugo slično povrće, jako dobra za borbu protiv raka i za jačanje imuniteta. Ona ima svojstva koja smanjuju količinu estrogena u tijelu koji je većinski uzrok raka. Istraživanja pokazuju da je brokula odlična za borbu protiv raka dojke i maternice.

Brokula kao detox

Prisutnost vitamina C, sumpora i određenih aminokiselina čini brokulu odličnom namirnicom za detoksikaciju. Ona pomaže pri uklanjanju slobodnih radikala i toksina poput mokraćne kiseline iz tijela, čime se pročišćava krv te uklanja probleme koji nastaju zbog velike količine toksina kao što su čir, svrbež, osip, kožne bolesti poput ekcema i otvrđavanja kože.

Brokula regulira krvni tlak

Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak unutar normalnih granica.

Brokula i zdravlje očiju

Jedna od posljedica starenja svakako jest i slabljenje vida. Dva najvažnija karotenoida koje nalazimo u brokuli (lutein i zeaksantin) povezuju se sa smanjenim rizikom od očnih bolesti povezanih sa starenjem, stoji u članku objavljenom u Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Manjak vitamina A u organizmu može biti uzrok noćnog sljepila, što može biti popravljeno s povećanjem razina ovog vitamina u organizmu. Brokula sadrži beta-karoten, koji se u tijelu konvertira u vitamin A. stoga, brokula ima pozitivne utjecaje na osobe sa sniženim razinama vitamina A.

Brokula štiti od artritisa

Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva.
Zahvaljujući tome brokula pomaže sprečavanju reumatskih bolesti.

Brokula sprječava alergije

Brokula sadrži velike količine folne kiseline i flavonoida kaempferola, koji imaju protualergijsko djelovanje.
Istraživanja su pokazala da folna kiselina regulira imunološki odgovor organizma. (Kako znamo, alergije su imunološki odgovor organizma na obranu od bezopasnih tvari iz naše okoline.)
Zbog toga, brokula je poznata kao hrana koja sprečava astmu i alergije.

Brojna ljekovita svojstva brokule dovoljan su razlog da ju uvrstimo u svakodnevnu prehranu, ali treba paziti da se ne kuha predugo jer time gubi svoje vrijednosti. Ako ju želite u juhama ili kao prilog uz glavna jela, kuhajte ju na pari. Ukoliko želite maksimalno iskoristiti njezina ljekovita svojstva, najbolje je da ju konzumirate sirovu. Možete ju, na primjer, dodati u zeleni sok.

Najzdraviji način kuhanja brokule

Budući da su istraživanja pokazala da se vrijedne hranjive tvari mogu izgubiti ili uništiti ovisno o načinu na koji se povrće kuha, metoda najzdravijeg načina kuhanja brokule usmjerena je na poboljšanje okusa i maksimalno očuvanje vitamina, minerala i snažnih antioksidansa.

Najzdraviji način pripremanja brokule je na pari samo 5-7 minuta.

Recepti za bebe

Kašica za bebe od brokule, riže i mrkve priprema se na sljedeči način:

  • 300 g brokule
  • 2 srednje mrkve
  • 200 g (ras)kuhane riže
  • 1 žličica ekstra djevičanskog malinovog ulja

Brokulu narežite na cvjetiće, mrkvu očistite i narežite na kolutiće.
Skuhajte brokulu i mrkvu u toliko vode da prekrije povrće (ne više od toga).
Stavite brokulu, mrkvu i rižu u blender i usitnjavajte. Dodajte vode od kuhanja mrkve i brokule tako da se dobije fina kašica.
Podijelite kašicu u četiri dijela. U onaj dio koji ćete odmah dati bebi umiješajte žličicu maslinovog ulja.

Nuspojave konzumacije brokule

Brokula se najčešće jako dobro podnosi i alergije su jako rijetke, no u nekoliko slučajeva savjetuje se pažljivija konzumacija ovog povrća.

Problemi sa štitnjačom

Brokulu se smatra goitrogenom, hranom koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi. Stoga, velike količine brokule mogu imati negativne posljedice na štitnjaču i na osobe s nepravilnim radom ove žlijezde.

Studija objavljena u časopisu Toxins ističe da se kuhanjem brokule dokida ovaj učinak ovog povrća.

Razrjeđuje krv

Osobe koje su na warfarinu (lijeku za razrjeđivanje krvi) trebaju se savjetovati s liječnikom prije nekog većeg unosa brokule, jer veća količina vitamina K kojeg nalazimo u ovom povrću može izazvati interakciju s navedenim lijekom.

Reference:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22578879/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24982671/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21899805/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21428901/
https://academic.oup.com/advances/article/3/1/39/4557085?login=true

1 razmišljanje na “Brokula kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *