Bubrežni kamenac

Bubrežni kamenac – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi Savjeti o prehrani

Bubrežni kamenci su nakupine kristala koje se mogu naći u bilo kojem dijelu mokraćnog sustava. Iako se kolokvijalno često nazivaju bubrežnim kamencima, ne moraju se nužno pojaviti samo u bubrezima, stoga ih je točnije nazivati mokraćnim kamencima. Medicinski termin za mokraćne kamence je urolitijaza, odnosno nefrolitijaza ako su smješteni u bubregu. Smatra se da je rizik od dobivanja ovoga stanja u čitavom životnom razdoblju oko 19% za muškarce, a 9% za žene, što ga čini relativno čestom pojavom u populaciji. Postoje određeni rizični čimbenici koji mogu potencirati razvoj mokraćnih kamenaca, međutim, sve je češća pojava urolitijaze i kod mlađe populacije bez dokazanih predisponirajućih faktora.

Mokraćni kamenci su krute nakupine različitih kemijskih tvari koje se nalaze u urinu. Prema vrsti osnovne građevne tvari kamenca, dijele se u četiri vrste: kalcijeve, uratne, struvitne i cistinske. Kamenci građeni od kalcija najčešći su i čine otprilike 80% svih mokraćnih kamenaca. Ostale vrste su nešto rjeđe, a svi navedeni nastaju zbog povišene razine određenih kristalnih tvari u urinu.

Naime, u mokraći se normalno nalaze razne otpadne i suvišne tvari iz organizma. Proces stvaranja mokraće odvija se u bubrezima, a nastala mokraća zatim mokraćovodima (ureterima) dolazi do mokraćnog mjehura, a odatle se mokraćnom cijevi (uretrom) izlučuje iz organizma. Na taj se način organizam rješava raznih tvari nastalih metabolizmom, toksina, metabolita nekih lijekova i suvišnih tvari koje mu ne trebaju. Kada se u mokraći zbog određenih životnih navika, bolesti, lijekova ili nekog drugog čimbenika javi povišena razina kalcija, urične kiseline, oksalata i sl., započinje agregacija tih kristaličnih tvari i stvaranje kamenca. Osim toga, istovremeno često bude prisutna i snižena razina tvari koje inače sprječavaju kristalizaciju i stvaranje kamenaca (primjerice citrata).

Mokraćni kamenci mogu biti različitih veličina – od sitnih čestica poput pijeska do onih preko nekoliko centimetara. O veličini kamenca ovisi njegova sposobnost prolaska kroz mokraćni sustav. Kamenci manji od 4-5 mm u 90% slučajeva sami prođu kroz mokraćni sustav bez ikakvih posebnih terapijskih intervencija, dok je za one veće ta šansa značajno manja.

Uzroci bubrežnog kamenca

Bubrežni kamenac često nema definitivan, jedan uzrok, iako nekoliko čimbenika može povećati rizik za nastajanje kamenca. Prehrambene navike mogu utjecati na nastajanje kamenaca, pa tako premalo unošenje vode u tijelo ili pak prekomjeran unos proteina životinjskog porijekla, rafiniranih šećera i fruktoze mogu tome pridonijeti.

Bubrežni kamenac nastaje kada urin sadrži više kristalnih tvari poput kalcija, oksalata i mokraćne kiseline.

Rizik od nastanka bubrežnog kamenca se povećava i s obzirom na povijest obiteljskih bolesti. Nedovoljan unos kalija te pretjerano konzumiranje mineralne vode također može povećati opasnost od formiranja kamenca. Uzročnikom kamenca u bubregu može biti i dehidracija.

Zastoj mokraće, razne anomalije bubrega i urinarnih kanala, oštećenje sluznice mokraćnih organa, a posebno infekcije, također mogu dovesti do povećanog rasta određenih materija koje uzrokuju formiranje kamena u bubregu.

Bubrežni kamenac mogu uzrokovati i određeni lijekovi poput diuretika, citostatika ili medikamenata koji se koriste u liječenju side.

Simptomi bubrežnih kamenaca

Obično je prvi simptom bubrežnog kamenca izuzetno jaka bol. Bol obično započinje naglo kad se kamenac počne pomicati u urinarnom traktu, izazivajući iritaciju ili začepljenje.
Obično čovjek osjeća oštru, grčevitu bol u leđima (ispod rebara) i boku u području bubrega ili donjeg dijela trbuha. Ponekad se uz ovu bol pojavljuje mučnina i povraćanje. Kasnije se bol može širiti u prepone.
Ako je kamenac prevelik da bi lako prošao, bol se nastavlja kako mišići u uskoj mokraćnoj cijevi nastoje istisnuti kamenac prema dolje u mokraćni mjehur. Kako kamenac raste ili se pomiče, može se pojaviti krv u mokraći. Kako se kamenac spušta niz mokraćnu cijev bliže mjehuru, osoba može osjećati češću potrebu za mokrenjem ili osjećati pečenje prilikom mokrenja. Ako ove simptome prati povišena temperatura ili groznica, može biti prisutna infekcija. U tom slučaju, treba se odmah obratiti liječniku.

Faktori rizika kod bubrežnih kamenaca

Faktori rizika da ćete razviti bubrežne kamence su:

 • Pozitiva obiteljska ili osobna anamneza bubrežnih kamenaca
 • Dehidracija (ako ne pijete dovoljno tekućine svaki dan)
 • Način prehrane (dijete s visokim udjelom proteina, natrija i šećera)
 • Pretilost
 • Probavne bolesti i operacije
 • Ostala medicinska stanja (cistične bolesti bubrega, cistinurija, bubrežnu tubularnu acidozu, GIHT, hiperkalciu

Prevencija bubrežnih kamenaca

Najbolji način sprečavanja bubrežnih kamenaca je stalna hidracija tj. pijeti puno vode svaki dan kako ne biste postali dehidrirani (nastojati piti do 3 litre tekućine tijekom dana)

Također Vam savjetujemo:

 • pijte vodu što više možete
 • dodajte svježi sok od limuna u vodu
 • izbjegavajte gazirana pića
 • nemojte jesti previše soli

Dijagnoza bubrežnih kamenaca

Klinička slika je obično karakteristična, no slične simptome može uzrokovati apendicitis, kolecistitis, ulkusna bolest, pankreatitis, vanmaterična trudnoća i disekcija aortne aneurizme.

Pri sumnji na renalnu koliku traži se analiza urina i jedan od slikovnih prikaza, a potvrdni nalazi upućuju na traženje uzroka, uključujući ispitivanje sastava kamenca.

Analiza mokraće: Česta je makro – ili mikrohematurija, ali urin zna biti uredan i kraj brojnih kamenaca. Javlja se piurija sa ili bez bakteriurije. U sedimentu se mogu naći kamenci i razne kristalne tvari, ali sastav kamenca valja utvrditi kristalografijom. Jedini izuzetak predstavlja nalaz tipičnih šesterokutnih kristala cistina u koncentriranoj i zakiseljenoj mokraći, koji su skoro dijagnostički za cistinuriju.

Slikovne pretrage: Traži se spiralni CT bez kontrasta, kojime se utvrđuje smještaj kamenca i stupanj opstrukcije. Osim toga, spiralni CT može otkriti i drugi uzrok tegoba (npr. aneurizmu aorte).

Premda nativni radiogram može prikazati većinu mokraćnih kamenaca, ni pozitivan niti negativan nalaz ne otklanja potrebu za točnijim prikazom, tako da se ta pretraga može preskočiti. Kako UZ, tako i IVU otkrivaju kamence i hidronefrozu, no UZ je slabije osjetljiv za male kamence bez hidronefroze, a IVU uzima puno vremena i bolesnika izlaže riziku kontrasta, pa se ove pretrage koriste ako nije dostupan spiralni CT.

Utvrđivanje uzroka: Kamenac se dobiva prigodom zahvata ili izlučen mokraćom i šalje se u laboratorij na kristalografiju. Neke kamence donose sami bolesnici. Solitarni Ca kamenac bez dodatnih čimbenika rizika traži tek analizu urina i provjeru kalcijemije u 2 navrata da se isključi hiperparatireoza. Traže se predisponirajući faktori, kao visokoproteinska ishrana ili uzimanje C ili D vitamina. Međutim, u bolesnika s jasnom obiteljskom anamnezom litijaze, u stanjima koja povećavaju sklonost stvaranju kamenaca (npr. sarkoidoza, bolesti kostiju) ili u okolnostima koje otežavaju liječenje (npr. solitarni bubreg, anomalije urotrakta) opravdana je iscrpna metabolička obrada.

Liječenje bubrežnih kamenaca

Unos tekućine – U liječenju bubrežnog napadaja najpotrebnija je dobra hidracija, odnosno unos tekućine – to može biti obična voda. I tako možemo postići uspješnu eliminaciju kamenaca.

Opuštanje mišića – Na raspolaganju nam stoje i neki lijekovi, primjerice selektivni blokatori alfa 1 adrenergičkih receptora koji će se koristiti ako je došlo do zastoja u donjem dijelu urinarnog trakta, blizu mokraćnog mjehura. To su lijekovi koje koristimo i kod nekih drugih uroloških oboljenja i simptoma jer opuštaju mišiće u najdonjem dijelu gdje se ureter ulijeva u mjehur.

Ublažavanje grčeva i bolova – Pacijentima se daju i spazmoanalgetici, odnosno lijekovi koji sprječavaju grčeve i ublažavaju bol, a njihovo je djelovanje individualno.

Sprječavanje urosepse – Najveći je problem kad se uz renalne kolike pojavljuje infekt jer tada postoji opasnost od urosepse. Naš je zadatak u takvim slučajevima uspostaviti normalan protok urina iz gornjih mokraćnih putova prema van. Za to na raspolaganju imamo više mogućnosti. Jedno je postavljanje proteze unutar uretera, čime se pacijenta nastoji riješiti bolova i posljedica uroinfekta, odnosno pijelonefritisa, a u krajnjem slučaju i urosepse.

Operacija samo ako je neizbježno

Veće kamence koji se ne mogu spontano eliminirati i koji su niz godina rasli u bubregu moramo tretirati na drugi način – operativno. Danas to podrazumijeva ESWL, izvantjelesno drobljenje kamenaca šok valovima u sitne fragmente kako bi mogli izaći mokrenjem.

Druga je mogućnost perkutana ekstrakcija kamenaca (PCLN). Posebnim instrumentom nakon reza na koži u području bubrega ulazimo u bubreg pod kontrolnom ultrazvuka ili rendgena te iz bubrežnih čašica vadimo kamence ako su veći nakon drobljenja. Spomenimo i ureterorenoskopiju (URS) – kroz mokraćni mjehur ulazimo u ureter, gdje laserskim sondama i ultrazvukom usitnjujemo kamence, a potom ih posebnim instrumentima vadimo. Nakon toga se postavlja proteza za lakše eliminiranje preostalih fragmenata.

Posljednjih godina, zahvaljujući napretku tehnologije, ti su se postupci proširili i na bubreg. Naravno, postoje i kombinacije takvih pristupa. Na otvorene operacije danas se jako rijetko odlučujemo, samo kada nijedno drugo rješenje nije moguće, najčešće kada je uključena i urođena anomalija urotrakta. Pojedina stanja i recidivi zahtijevat će ponekad i proširene pretrage metabolizma i endokrinološke pretrage.

Često se postavlja pitanje prehrane, no u slučaju prevencije bubrežnih kamenaca i kolika važnija je od prehrane dobra hidracija. Pijete li dovoljno tekućine, već ste učinili mnogo za zdravlje svojih bubrega.

Samopomoć i prehrana kod bubrežnog kamenca

Samopomoć većinom pomaže kod manjih bubrežnih kamenaca, kod većih će biti potrebna pomoć liječnika.

 • Pijte od 6 do 8 čaša vode dnevno.
 • Ako patite od kamenaca koji se sastoje od kalcijeva oksalata, jedite manje namirnica koje sadrže oksalate – cikla, celer, krastavci, grejp, peršin, rabarbara, špinat, jagode, batat, jezgričasto voće, čokolada, čaj i Coca-cola.
 • Konzumirajte više namirnica koje su bogate kalcijem, kalijem, magnezijem i vitaminom B6. Oko prehrane biste se možda trebali savjetovati i s nutricionistom.
 • Ako patite od kamenaca koji se sastoje od mokraćne kiseline smanjite unos namirnica koje sadrže purin – crveno meso, ribu, školjke, cjelovite žitarice, grah, cvjetača, grašak, špinat.
 • Od pomoći vam mogu biti i dnevni dodaci vitamina B6, magnezija i kalijeva citrata.
 • Dnevno pijte dvije do tri šalice čaja od kukuruzove svile, buhua ili pirike.
 • Uvijek tijekom napadaja boli mirujte, a preko bolnog područja stavite termofor ili topli oblog.
 • Bolno mjesto možete masirati s nevenovom masti.
 • Pijte čajeve koji će spriječiti grčeve, primjerice čaj od stolisnika, odoljena, komorača i šipka.
 • Koristite eterična ulja lavande, kima i peperminta.
 • Čaj od koprive i šipka pomoći će u izbacivanju otrova iz organizma.
 • Nastojte konzumirati što manje špinata, rajčice i mliječnih prerađevina, a konzumirajte što više celera i peršina.
 • Dnevno možete piti tri čaše soka od repe.

Bubrežni kamenac – prirodni lijek

Donosimo vam i poseban narodni recept uz kojeg je topljenje i izbacivanje kamenca iz organizma zajamčeno. Za ovaj recept će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

 • 250 grama šećera u prahu
 • 0,25 l ekstra djevičanskog maslinovog ulja
 • 250 grama limuna s korom
 • 250 grama peršinovog korijena
 • 250 grama meda

Postupak:

 1. Limun najprije dobro operite i u slučaju da je prskan dobro očistite od kemikalija.
 2. Nakon što očistite limun, isjeckajte ga na komadiće i sameljite u blenderu ili u nekom drugom uređaju što sitnije.
 3. Pomiješajte med, maslinovo ulje i šećer u prahu.
 4. Sastojke miješajte sve dok se masa potpuno ne izjednači.

Ako imate problema s bubrežnim kamencem ujutro uzimajte jednu žlicu ove smjese na tašte. Isto činite i navečer pred spavanje. Smjesu obavezno držite u hladnjaku jer je kvarljiva. Ako su bubrežni kamenci veći – koristite dvije žlice. Za vrijeme korištenja ovog prirodnog preparata konzumirajte što veće količine vode.

Ako ste isprobali neke prirodne pripravke koji pomažu o borbi protiv bubrežnog kamenca – ostavite svoje iskustvo u komentaru.

Reference:
https://www.kidney.org/atoz/content/kidneystones
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/symptoms-causes/syc-20355755
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15604-kidney-stones
https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/k/kidney-stones
https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/patient-information/conditions-treated-a-to-z/kidney-stones
https://www.healthdirect.gov.au/kidney-stones
https://www.kidneyfund.org/all-about-kidneys/other-kidney-problems/kidney-stones

2 razmišljanja na “Bubrežni kamenac – uzrok, simptomi i liječenje

 1. Pingback: Kalcij kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *