Što je CRP?

C-reaktivni protein: što je, kako se mjeri i zašto je važan?

Korisni savjeti Objave

CRP je protein koji proizvodi jetra kao odgovor na upalu. Upala je prirodna reakcija imunološkog sustava na ozljede, infekcije ili druge stresne situacije. Upala pomaže u borbi protiv patogena i popravljanju oštećenih tkiva, ali ako je prekomjerna ili kronična, može uzrokovati oštećenja i bolesti.

CRP je jedan od tzv. akutnih faza proteina, što znači da se njegova razina u krvi naglo povećava u roku od nekoliko sati nakon početka upale. CRP se može povećati i do 1000 puta u usporedbi s normalnom razinom. CRP ima ulogu u aktiviranju komplementnog sustava, koji je dio imunološkog sustava koji pomaže u uništavanju stranih tvari i označavanju oštećenih stanica za uklanjanje.

Kako se mjeri CRP?

CRP se mjeri iz uzorka krvi koji se šalje u laboratorij na analizu. Postoje dva glavna tipa testova za mjerenje CRP: standardni test i visoko osjetljivi test.

Standardni test mjeri ukupnu razinu CRP u krvi i koristi se za dijagnosticiranje akutnih upalnih stanja, kao što su bakterijske infekcije, upala slijepog crijeva, reumatska groznica ili lupus. Normalna razina CRP je manja od 10 mg/L, a povišena razina može ukazivati na prisutnost upale. Međutim, standardni test nije dovoljno osjetljiv da detektira niske razine CRP-a koje mogu biti povezane s kroničnim upalnim stanjima, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes ili rak.

Visokoosjetljivi test (hs-CRP) mjeri vrlo niske razine CRP u krvi i koristi se za procjenu rizika od kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani udar ili moždani udar. Visokoosjetljivi test može detektirati razine CRP niže od 1 mg/L, a preporučuje se osobama koje imaju druge čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti, kao što su visoki krvni tlak, visoki kolesterol, pušenje, pretilost ili obiteljska anamneza. Prema Američkoj udruzi za srce (AHA), razine hs-CRP se mogu klasificirati na sljedeći način:

  • Nizak rizik: manji od 1 mg/L
  • Srednji rizik: između 1 i 3 mg/L
  • Visoki rizik: veći od 3 mg/L

Zašto je CRP važan?

CRP je važan jer može pružiti informacije o stanju upale u tijelu i pomoći u prevenciji, dijagnozi i liječenju različitih bolesti.

Prevencija: Mjerenje hs-CRP može pomoći u procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti i potaknuti na promjene životnog stila koje mogu smanjiti upalu i poboljšati zdravlje srca i krvnih žila. Takve promjene uključuju prestanak pušenja, gubitak težine, redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu i kontrolu stresa. Također, neki lijekovi koji se koriste za snižavanje kolesterola, kao što su statini, mogu smanjiti razinu hs-CRP i time smanjiti rizik od kardiovaskularnih događaja.

Dijagnoza: Mjerenje standardnog CRP-a može pomoći u otkrivanju akutnih upalnih stanja i pratiti njihov tijek i odgovor na liječenje. Na primjer, CRP se može koristiti za razlikovanje bakterijskih od virusnih infekcija, jer bakterijske infekcije obično uzrokuju više povišenje CRP od virusnih. Također, CRP se može koristiti za praćenje aktivnosti bolesti i učinkovitosti terapije kod autoimunih bolesti, kao što su reumatoidni artritis ili lupus.

Liječenje: Mjerenje CRP-a može pomoći u odabiru i prilagodbi liječenja za različite bolesti. Na primjer, CRP se može koristiti za određivanje potrebe za antibioticima kod bakterijskih infekcija, jer visoka razina CRP ukazuje na težu infekciju koja može zahtijevati agresivnije liječenje. Također, CRP se može koristiti za procjenu učinka antiupalnih lijekova kod kroničnih upalnih bolesti, jer smanjenje razine CRP ukazuje na smanjenje upale i poboljšanje stanja.

Nadam se da ste naučili nešto novo i korisno iz ovog članka.

Reference:

Mayo Clinic (2023) C-reactive protein test.
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-reactive-protein-test/about/pac-20385228

Cleveland Clinic (2023) C-Reactive Protein (CRP) Test.
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/23056-c-reactive-protein-crp-test

Rochester Regional Health (2023) C-Reactive Protein (Serum).
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?

Mount Sinai Health System (2023) C-Reactive Protein.
https://www.mountsinai.org/health-library/tests/c-reactive-protein

Testing.com (2023) C-Reactive Protein (CRP).
https://www.testing.com/tests/c-reactive-protein-crp/

Zhang, X., Li, Y., Delzell, E., Chen, L., Ouyang, F., Zhao, J., Winthrop, K., Lu, N., Chen, C., Lewis, J.D., Saag, K.G., Zhang, J., Curtis, J.R. i Baddley, J.W. (2018) ‘Association between use of disease-modifying antirheumatic drugs and diabetes in patients with ankylosing spondylitis, rheumatoid arthritis, or psoriasis’, PLoS ONE, 13(6), str. e0198979. doi:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5908901/

Banner Health (2023) What is the CRP test?
https://www.bannerhealth.com/healthcareblog/teach-me/what-is-the-crp-test

Healthline (2023) C-Reactive Protein Test.
https://www.healthline.com/health/c-reactive-protein

WebMD (2023) Heart Disease and C-Reactive Protein (CRP) Testing.
https://www.webmd.com/heart-disease/heart-disease-c-reactive-protein-crp-testing

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *