Čaj od čička kao lijek

Čaj od čička kao lijek

Savjeti o prehrani Prirodna medicina

Čaj od čička (lat. Arctium lappa) je popularan napitak koji se tradicionalno koristi kao lijek protiv raznih zdravstvenih problema. Ovaj čaj se dobiva od korijena i/ili sjemenki čička, koji se suše i zatim melju u prah ili se koriste svježi djelovi.

Čičak je biljka koja raste u mnogim dijelovima svijeta, a koristi se već tisućama godina u tradicionalnoj medicini. Korijen čička sadrži brojne korisne spojeve, uključujući inulin, polisaharid koji pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, kao i antioksidanse te protuupalne tvari.
Uz to sadrži još tanine, eterično ulje, fruktozu, smole i ostale kemijske spojeve. Lišće čička sadrži minerale poput željeza, magnezija i kalcija, kao i vitamine poput vitamina C i K. Također sadrži kvercetin, flavonoid koji ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

Sadrži li čaj od korijena čička kofein?

Čaj od čička nije čaj u tradicionalnom smislu, jer se ne pravi od lišća biljke Camellia sinensis, poput crnog ili zelenog čaja. Spravlja se od dijelova biljke čička koja ne sadrži kofein.


Evo nekoliko primjera kako čaj od čička može pomoći:

Pomaže kod problema s probavom

Čaj od čička se tradicionalno koristi za olakšanje probavnih problema poput nadutosti, plinova i konstipacije. Inulin u korijenu čička može pomoći u poboljšanju probave i apsorpciji hranjivih tvari.

Jača imunološki sustav

Čaj od čička može pomoći u jačanju imunološkog sustava, što je osobito važno u vrijeme prehlada i gripa. Antioksidansi i protuupalne tvari u čičku pomažu u borbi protiv infekcija i upala.

Pomaže kod problema s kožom

Čaj od čička se često koristi za liječenje kožnih problema poput ekcema, akni i psorijaze. Antioksidansi i protuupalne tvari u čičku mogu pomoći u smanjenju upale i iritacije na koži.

Pomaže kod bolesti jetre

Čaj od čička se tradicionalno koristi za poboljšanje zdravlja jetre. Korijen čička može pomoći u zaštiti jetre od štetnih tvari i poboljšanju njezine funkcije.

Pomaže kod problema s bubrezima

Čaj od čička može pomoći u poboljšanju funkcije bubrega i smanjenju upale u tom području. Antioksidansi i protuupalne tvari u čičku mogu pomoći u smanjenju oštećenja stanica i tkiva u bubrezima.

Poboljšava cirkulaciju

Druga korist čaja od čička je poboljšanje cirkulacije krvi u tijelu. Može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih problema povezanih s cirkulacijom. Osim toga, poboljšana cirkulacija krvi može pomoći u održavanju zdravih tkiva i organa, te poboljšati opće zdravlje.

Kako pripremiti čaj od čička?

Za pripremu čaja od čička, trebat će vam suhi korijen čička, koji možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili online.

Priprema za čaj od čička:

Uzmite jednu čajnu žličicu suhog korijena čička i stavite je u šalicu.
Prelijte preko toga s dva decilitra kipuće vode i ostavite da odstoji nekih 10-15 minuta.
Kada se ohladi procijedite kroz fino sito ili gazu.

Zasladite po želji i poslužite.

Netko voli dodati malo limunovog soka i/ili meda u čaj od čička kako bi poboljšali okus ali i povećali koristi za zdravlje.

Napomena: Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije konzumiranja bilo kojeg biljnog čaja.

Nuspojave čaja od korijena čička

Korijen čička općenito se smatra sigurnim, međutim, neki ljudi ne bi trebali koristiti čaj od čička. Trudnice bi trebale izbjegavati čaj od čička jer može stimulirati maternicu i uzrokovati prijevremene trudove. Osobe s dijabetesom koje uzimaju lijekove za snižavanje šećera u krvi ne smiju koristiti korijen čička jer može izazvati hipoglikemiju. Najčešća prijavljena nuspojava je osip (kontaktni dermatitis).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *