Čaj od kamilice

Čaj od kamilice kao lijek

Savjeti o prehrani

Za početak, postoje dvije vrste kamilica – rimska i njemačka.

  • Njemačka kamilica – (koja se najviše upotrebljava kod nas) ima veće latice, može narasti od 15 cm do pola metra. Čaj od njemačke kamilice koristi se za smirenje, mučnine, probavne tegobe.
  • Rimska kamilica – raste do 10 cm. Čaj od rimske kamilice koristi se za smirenje i opuštanje.

Obje podvrste imaju ljekovita svojstva i njihov čaj koristi se u raznoraznim liječenjima.

Kamilica je raširena po cijeloj Europi i Aziji, a raste samoniklo. Cvjetovi kamilice su ljekoviti i skupljaju se preko ljeta, navode stručnjaci s poljoprivrednog portala Plantea.

Ruku na srce, čaj od kamilice trenutno nije baš najpopularniji napitak ali, ako se svaki dan popije barem jedna šalica čaja od kamilice, ova ljekovita biljka može pozitivno utjecati na zdravlje u svim područjima.

Čaj od kamilice – ljekovitost

Prepun antioksidanata, poznatih zaštitnika zdravlja, umanjuje rizik do nastanka bolesti, kao što su bolesti srca i probavnog sustava. Na koje još načine ispijanje čaja od kamilice može pomoći zdravlju?

Čuva zdravlje probavnog sustava

Pravilna probava je iznimno važna za cjelokupno zdravlje, a jedno je manje istraživanje pokazalo da kamilica može pospješiti probavu i smanjiti rizik od gastroenteroloških problema. Spomenuto istraživanje je pokazalo da kamilica smiruje ​proljev kod miševa,dok je drugo pokazalo kako može spriječiti pojavu čireva. Bez obzira na postojeća istraživanja, potrebno je utjecaj kamilice istražiti na čovjeku.

Kamilica povoljno djeluje na tjeskobu, nesanicu i depresiju

Za smirujući učinak kamilice zaslužan je flavonoid pod nazivom apigenin. Za razliku od popularnih lijekova koji ublažavaju anksioznosti, kamilica ne stvara ovisnost i nije štetna. Također, podiže razinu glicina u tijelu (glicin je aminokiselina koja opušta živce i mišiće).

Povećava emocionalno zdravlje

Jedna od prednosti redovne upotrebe čaja od kamilice je što pruža podršku našem emocionalnom zdravlju i pomoć da lakše preživimo stres. Ispijanje čaja od kamilice na poslu je odlično za opuštanje i poticanje osjećaja smirenosti. Za potpuni efekt, možete popiti jedan čaj prije odlaska na posao, a jedan nakon što se vratite s posla kako biste se oslobodili nakupljenog stresa tijekom dana.

Smanjuje grčenje mišića i menstrualne boli

Upravo zbog svog umirujućeg svojstva, čaj od kamilice može smanjiti grčenje mišića i menstrualne boli.

Čaj od kamilice pomaže kod dijabetesa tipa 2

Čaj od kamilice smanjuje razinu šećera u krvi i regulira razinu inzulina. Njegova snaže antioksidativna svojstva pomažu ukloniti velike oscilacije šećera u krvi.

Ako bolujete od dijabetesa tipa 2 preporučuje se dnevno piti tri šalice čaja od kamilice. Prije upotrebe se savjetujte s liječnikom.

Čaj od kamilice pomaže protiv bolova u zglobovima

Stalno te bole zglobovi, a ne želiš stalno piti lijekove protiv bolova? I ovdje pomaže čaj od kamilice – zahvaljujući svojim umirujućim sastojcima. Još jedna dobra vijest: ovaj čaj sprječava nastanak osteoporoze. Dakle, čaj od kamilice je pravi „multitasker“ te pojačivač imuniteta! Potreban je oprez kod djece i alergičara na pelud – potrebno je posavjetovati se prije s liječnikom.

Čuva ljepotu kože i kose

Kamilica je jedna od najznačajnijih biljaka za brigu o kosi i koži. Preporuka je da svakodnevno ispirete kožu čajem od kamilice, i brzo ćete primjeriti promjene na tijelu. Zbog ispiranje kose kamilicom ona ostaje mekana i sjajna.

Liječi kožna oboljenja

Kamilica se stoljećima koristila za liječenje kožnih oboljenja, kod smirivanja iritacije kože, za liječenje rana. Čaj od kamilice može poslužiti za njegu lica, smirivanje ekcema, osipa, kao i za smanjenje modrica i opeklina od sunca.

Protuupalna svojstva u čaju od kamilice mogu pomoći svima koji pate od akni ili ožiljaka od akni. Dovoljno je namočiti vatu u čaj od kamilice, staviti ju na problematična mjesta i ostaviti djelovati 5-10 minuta.

Zbog visokog sadržaja antioksidansa, ispijanje čaja od kamilice blagotvorno djeluje na našu kožu iznutra, čineći da izgleda zdravije i mlađe.

Stresom oslabljeni imunitet

Čaj od kamilice ojačati će vaš imunitet i pomoći u obrani organizma od napada virusa i bakterija. Snažan imunitet zaštititi će vas od prehlade, temperature i alergija. Redovno konzumiranje čaja od kamilice pomoći će vam smanjiti stress, a samim time i održavati jak imunitet.

Smanjuje upalu

Upala je reakcija imunološkog sustava u borbi protiv infekcije. Čaj od kamilice sadrži kemijske spojeve koji mogu smanjiti upalu. Međutim, dugotrajna upala povezana je s nizom zdravstvenih problema, uključujući hemoroide, gastrointestinalne bolove, artritis i autoimune poremećaje.

Čaj od kamilice za hemoroide

Čaj od kamilice smanjuje djeluje protuupalno i opušta mišiće.

Da biste pripremili ovaj lijek skuhajte nekoliko listova kamilice u litri vode do 10 minuta. Pustite da se ohladi i upotrijebite za čišćenje hemeroida koliko god je potrebno. Koristite 2 – 3 puta dnevno.

Kamilica ubrzava metabolizam i omogućuje redovito pražnjenje crijeva.

Čaj od kamilice u trudnoći

Ne preporučuje se piti čaj od kamilice trudnicama! Zbog njegovih protuupalnih svojstava može biti opasno piti ga tijekom trudnoće.

Treba zapamtiti da nisu svi biljni čajevi jednaki te da biste se prije upotrebe trebali konzultirati s liječnikom.

Čaj od kamilice – nuspojave

Premda se kamilica smatra sigurnom za konzumiranje, prije konzumiranja većih količina posavjetujte se s vašim liječnikom.

Kamilica sadrži kumarin koji može djelovati na sniženje krvnog tlaka zbog čega je potrebno biti na oprezu. Osim toga može izazvati:

  • pospanost,
  • mučninu,
  • alergijsku reakciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *