Riječ je o gljivi od koje se pravi fermentirani napitak, koji možete bezbrižno konzumirati svaki dan.
Kombucha je porijeklom iz Azije, a preko Rusije je došla u Njemačku. Odatle se proširila svijetom, stekavši milijune obožavatelja. Ljudi od davnina svjedoče o njenoj ljekovitosti. Knjige iz starih vremena navode da se kombucha čaj koristio protiv brojnih bolesti, od banalnih do teških. Gljiva se drži u hranjivoj otopini čaja i šećera, u kojoj se neprestano razmnožava klijanjem. Kombuchu lako možete uzgajati i sami, a uz pravilno postupanje bit će vam vjeran suputnik kroz čitav život. Iako je smatraju ljekovitom, možete je piti kao osvježavajuće piće i dok ste zdravi.
Kombucha sadrži enzime, vitamine skupine B, vitamin C, antioksidanse, aminokiseline, minerale i važne organske kiseline od kojih su najvažnije: glukuronska, glukonska, mliječna, octena i jabučna.
Ljekovita svojstva Kombuche
Kombucha je dragocjen prirodni proizvod i vrlo snažan napitak. Odličan je dodatni hranjivi pripravak za sve koji žele očuvati svoje zdravlje. Ona polagano aktivira obrambeni i imunološki sustav organizma i tako čuva zdravlje, energiju i sveukupno stanje organizma.
Njezina ljekovita svojstva djeluju na široki spektar organa u čovjekovu organizmu i mnogi su iskusili dobrobiti gljive.
Najčešće preporuke idu za:
- Liječenje upale zglobova
- Prevenciju srčanih oboljenja
- Blagotvorno djeluje u liječenju čireva i hemeroida
- Olakšava tegobe kod menopauze, PMS-a, te grčeve pri menstruaciji
- Detoksicira i osvježava organizam
- Smanjuje žučni kamenac
- Djeluje blagotvorno pri nesanici
- Pomaže u regulaciji crijevne aktivnosti i poboljšanju crijevne mikroflore
Iako je poznato da zdravlje donosi dobar izgled, Kombuchu možemo koristiti i izravno za neke estetske probleme. Naime, gljiva je odlična za ubrzavanje metabolizma i potiče izmjenu hranjivih tvari u organizmu te zbog toga potiče mršavljenje.
Osim toga, koristi se i protiv opadanja kose, a s obzirom da čisti organizam i revitalizira tijelo isto se događa i s kožom te je izvrsna za osobe koje imaju problema s aknama i različitim prištićima.
Postupak pripreme kombuche
Potrebne su vam dvije litre zelenog, crnog ili drugog biljnog čaja. Na litru svježe skuhane vode dodajte dvije čajne žličice čaja.
Dodajte između 70 i 100 g bijelog ili smeđeg šećera na litru vrućeg čaja. Kultura ne može preživjeti bez šećera.
Ohladite čaj na 20 do 25 °C. (Od prevruće temperature gljiva može uginuti).
Kad se čaj ohladi, ulijte ga u bilo kakvu staklenu, keramičku, glinenu ili drvenu posudu. Bitno je da nije od metala, polivinilklorida (PVC) ili polistirena.
Stavite živu kulturu kombuche u tekućinu.
Ako napitak od kombuche pravite prvi put, dodajte čaju tekućinu koju ste dobili s kulturom.
Za sve sljedeće pripravke čuvajte dovoljno kombuchinog napitka, da biste dodali oko deset posto količine u novi pripravak kao “startnu tekućinu”.
Pokrijte posudu laganom tkaninom i privežite gumicom da ne bi ušle mušice.
Fermentacija treba trajati između 8 i 12 dana, ovisno o temperaturi. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija.
Kultura od kombuche treba biti na toplom i mirnom mjestu i nikad se ne smije micati.
Temperatura čaja ne smije pasti ispod 20° C, niti narasti iznad 30° C, a idealna je između 23° i 27° C.
Kultura uspijeva i u polusjeni ili mraku. Može se oštetiti izlaganjem jakoj sunčanoj svjetlosti.
Na početku fermentacije napitak je sladak i postaje sve kiseliji. Ako želite piti slađe, zaustavite postupak ranije.
Okus gotovog napitka je između gaziranog soka od jabuka i šampanjca, ovisno o vrsti čaja koji se koristi.
Kad čaj postigne željeni ispravni stupanj kiselosti (pH od 2,7 do 3,2), izvadite kulturu čistim rukama iz posude i operite u hladnoj vodi. U posudu ulijte novi čaj i vratite gljivu natrag.
Fermentirani napitak bez cijeđenja ulijte u staklenke. Sačuvajte deset posto za izradu nove kulture. Staklenke dobro zatvorite.
Da biste postigli potpuno zadovoljstvo u čaju, ostavite ga da zrije još barem pet dana nakon flaširanja.
Takav napitak može stajati mjesecima. Pijte ga triput dnevno po jedan decilitar – ujutro natašte, nakon ručka i prije spavanja.
Kad počnete s novim procesom fermentacije ne zaboravite dodati novom čaju najmanje deset posto tekućine već fermentiranog napitka.
Svakim vrenjem kombucha stvara novi sloj na površini tekućine. Možete ostaviti tag sloj ili ga odvojite.
Time dobivate dodatne kulture, koje možete čuvati u maloj količini slatkog čaja u hladnjaku u slučaju da se nešto dogodi s vašom trenutno aktivnom kulturom.
Ima li znanstvenih dokaza da je kombucha zdrava?
Nažalost, malo je znanstvenih dokaza da je kombucha baš korisna za zdravlje. Međutim, većina ljudi koji je redovno konzumiraju kune se u dobrobit ovog pića na zdravlje. Mnogi je opisuju kao neku vrstu svemoćnog lijeka, ali malo je stvari koje to dokazuju. Većinom su u pitanju anegdotalni slučajevi. Ipak, kombucha je puna probiotika koji imaju pozitivan učinak na zdravlje crijeva.
Piće je također bogato vitaminom B12, koji je neophodan za jačanje razine energije i pomaže u regulaciji raspoloženja. “Vitamin B12 je hranjiva tvar koja pomaže održati živčane i krvne stanice zdravim i pomaže u sprječavanju megaloblastične anemije koja ljude čini slabima i umornima”, piše američki Nacionalni zavod za zdravstvo. Niske razine B vitamina (B12 i drugih) povezane su i s depresijom.
Također, trebala bi biti bogata antioksidansima, tvarima koje pomažu u borbi protiv slobodnih radikala (visoko reaktivnih molekula) u našem tijelu. Iako se u znanstvenim krugovima smatraju kontroverznim, smatra se da su antioksidansi u hrani i piću korisniji od umjetnih dodataka prehrani.
Neka istraživanja provedena na štakorima pokazala su da kombucha drastično smanjuje toksičnosti na jetri. Ponekad čak i do 70%. Još nisu provedena istraživanja koja bi potvrdila ili opovrgnula je li to slučaj i kod ljudi.
Octena kiselina (ocat) u velikom broju kombucha napitaka može pomoći u borbi protiv štetnih bakterija.
Pokazalo se i da može biti korisna u borbi protiv dijabetesa tipa 2, da može regulirate razine dobrog i lošeg kolesterola te čak da ima i neka antikancerogena svojstva. Kako bilo da bilo, kombucha je vrlo ukusno piće, a bilo šta što nas hidrira tijekom dana ne može biti loša stvar.
No, treba imati na umu da se sve zdravstvene koristi od ovog pića odnose samo na pravilno pripremljenu kombuchu. Kao i u svakom postupku pripreme, ako posuda za pripremu nije pravilno sterilizirana, ako nije pravilno zatvorena tijekom procesa pravljenja i fermentacije, mogu je kontaminirati puno štetnije patogene bakterije.
Odličan članak kao i cijela stranica.
Hvala Mate