Čaj od lišća masline

Čaj od lista masline – Čaj koji će vas preporoditi

Savjeti o prehrani

Otac moderne medicine Hipokrat preporučivao je koncentrat maslinova lišća oboljelima od raznih stanja. Ljekovitost masline spominje se i u Bibliji u kojoj se ovu dragocjenu biljku naziva i drvetom života.

List masline krije brojna ljekovita svojstva. Najaktivniji spoj u listu masline, je oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju izuzetno jako antibakterijsko djelovanje.
Istraživanja su dokazala da maslinovo lišće posjeduje i antivirusna svojstva te da može djelovati bolje od farmaceutskih antibiotika. 

Maslinovo lišće pomaže kod

Ojačava kompletan imunološki sustav, spriječava virusne bolesti poput gripe, olakšava bol u grlu, sinusitis, liječi bolesti poput artritisa, psorijaze, kroničnog umora i prehlade, djeluje poput antimikrobnog agensa za podizanje imuniteta kod liječenja raka, djeluje antibakterijski i protugljivično kod atletskog stopala, gljivica na noktima, gljivične infekcije i klamidije, sprječava osteoporozu, pomaže kod mršavljenja, održava mentalno zdravlje, upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, meningitisa, hepatitisa B, herpesa, itd. Također je dobar i kod infekcija mokraćnog sistema, ali i kod kirurških infekcija.

Priprema lišća i čaja

Listiće oprati i osušiti na zraku. Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svjetlosti.

Sastojci za čaj od maslinova lišća:
– 15 do 20 osušenih listova masline
– 2 do 3 dl vode

Za šalicu čaja od 2-3 dcl vam je potrebno 15-20 osušenih listova masline.

Pustite vodu da prokuha, ubacite listove i kuhajte je sa njima još 2-3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih.
Nije dobro da listovi stoje dugo.

Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega.

Čaj trebate piti svaki dan kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduhitrili navedene bolesti. Čaj ima blagi okus s jedva primjetnom gorčinom.

2 razmišljanja na “Čaj od lista masline – Čaj koji će vas preporoditi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *