Čaj od šipka

Čaj od šipka kao lijek

Savjeti o prehrani

Šipak, biljka koja je poznata po svojoj ljekovitosti i primjeni još od davnina. Od njega se prave marmalade, džemovi, sokovi, likeri, a veoma je poznat i čaj od šipka. Šipkov čaj je fenomenalna preventiva infekcijama kojima smo svi skloni na jesen i tijekom zime.

S obzirom da ima obilje vitamina C, čaj od šipka je jedan od glavnih asocijacija kao napitak koji podiže imunitet i zbog toga je neizostavan u zimskim mjesecima. Veoma ugodnog, diskretno kiselkastog okusa ovaj napitak sadrži tanine, voćne kiseline, masno ulje u sjemenu, flavanoide, karotin, vitamin E, K.

Ljekoviti dio biljke

Koriste se plodovi koji moraju biti tvrdi i svjetlocrvene boje. Sakupljene plodove je najbolje sušiti na temperaturi do 50°C jer će samo tako zadržati svoju prirodnu svjetlocrvenu boju.

Listopad i studeni idealno su vrijeme za berbu ploda divljeg šipka također poznatog kao divlja ili pasja ruža (lat. Rosa canina).

Čaj od šipka je ljekovit napitak. Naime, sastav šipka pruža ovom čaju izuzetno ljekovita svojstva.
Ljekovita svojstva čaja od šipka:

Dobar za zdravlje srca

Opsežna istraživanja su pokazala da aktivni sastojci u šipku mogu smanjiti krvni tlak i sniziti ukupnu razinu kolesterola. To je korisno za smanjenje ateroskleroze, srčanog udara, moždanog udara i koronarnih srčanih bolesti.

Čaj od šipka odličan je za imunitet

Jedna od impresivnih brojki čaja od šipka je da ima jako visok postotak vitamina C koji je jako važan za imunološki sustav.

On može stimulirati proizvodnju bijelih krvnih stanica koje štite tijelo od infekcija. Može osnažiti postojeće bijele krvne stanice te osnažiti zaštitnu barijeru kože. Osim vitamina C, čaj je bogat vitaminima A i E koji su važni za imunitet.

Dobar za kožu

Antioksidanti koji se nalaze u sjemenu šipka su impresivna zbirka spojeva koji su dobri protiv slobodnih radikala. To može poboljšati izgled vaše kože, kao i smanjiti učinke oksidativnog stresa, koji može eliminirati bore, starosne pjege, mrlje i ožiljke na koži, a također poboljšati elastičnost kože kako bi izgledali mlađe.

Štiti od dijabetesa

U istraživanju nad miševima koji su bili na visokokaloričnoj prehrani, dodavanje praha od šipka je smanjilo šećer u krvi te inzulin, kao i rast masnih stanica u jetri, a to su faktori koji utječu na pojavu dijabetesa tipa 2.

U drugom istraživanju ekstrakt šipka je znatno smanjio šećer u krvi kod miševa s dijabetesom. No, kada je riječ o ljudima, šipak u prahu nije imao utjecaja na inzulin.

Sprječava rak

Postoje snažni flavonoidi i antioksidansi u čaju od šipka za koje se zna da neutraliziraju potencijalno kancerogene stanice prije nego što se mogu proširiti; kombinirajući sok od šipka s normalnim čajem može učiniti ove učinke još jačima.

Čaj od šipka može smanjiti upalu i bol

Polifenoli u šipku imaju sposobnost smanjenja upala. Galaktolipidi su isto tako vrlo korisni jer mogu smanjiti upale te imaju potencijal za smanjenje bolova u zglobovima.

U pregledu tri različita istraživanja, dodavanje šipka u prehranu je znatno smanjilo bolove u zglobovima kod osoba s osteoartritisom. Također, šipak je smanjio i bol povezanu s artritisom.

4-mjesečno istraživanje nad 100 osoba s osteoartritisom je pokazalo da je, nakon redovne konzumacije ekstrakta šipka, 65 % osoba prijavilo manju bol u zglobovima i poboljšanu mobilnost kukova.

Dobar za smanjenje vaših kilograma

Čaj od šipka daje vašem metabolizmu dodatni poticaj, što može pomoći u smanjivanju masti u tijelu.

Čaj od šipka – nuspojave

Iako nema dokaza da je nezdrav za određene osobe, nema istraživanja na trudnicama i dojiljama tako da je najbolje razgovarati s liječnikom prije nego popijete čaj ako spadate u tu kategoriju.

Zbog visokog udjela vitamina C, može povećati rizik od razvitka bubrežnog kamenca kod nekih osoba.

Ujedno, ako uzimate lijekove za psihološke poremećaje, izbjegavajte čak od šipka.

Napomena

Kada pripremate čaj, gledajte da u njemu prevladavaju suhi plodovi, a ne sjemenke. Zdravije je. Sjemenke se preporučuju, umjereno, pogotovo kod pjeska i kamena u bubregu.

Priprema čaja

Za pripremanje čaja, za jednu osobu, potrebno je oko 50 gr. svježe (zelene) ili 5-10 gr. sušene čajne sirovine i ½ l vode. Prosušena čajna sirovina se stavi u proključalu vodu, kuha oko 5 minuta i tek onda skine sa vatre i procijedi. Šipak i drugi voćni plodovi se kuhaju do 10 minuta (malo duže). Čaj od šipka će biti bogatiji vitaminom C ako se poslije kuhanja ostavi da odstoji još 30-60 minuta, pa tek onda procijedi. Čaj se po potrebi zasladi domaćim, prirodnim medom. Ako ga nemate pri ruci, jako je korisno piti i gorak čaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *