Čajevi za želudac

Čajevi za želudac

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Zbog lošeg načina prehrane i sve prisutnijeg stresa, gastritis se javlja kao učestala dijagnoza. Pomoći si možete dijetalnom prehranom koja isključuje suhomesnate proizvode, kavu i alkohol te pripremanjem prirodnih čajeva.

Postoje brojne biljke koje mogu utjecati na gastrointestinalni sustav, ali dobra vijest je da one najučinkovitije vjerojatno već imate doma. Npr. čajevi od mente, kamilice, đumbira i tako dalje, se najčešće koriste za smirenje abdominalnih simptoma, a u nastavku saznajte više o njima.

Đumbir u pomoć

Đumbir može biti nevjerojatno koristan u slučaju probavnih tegoba kao što su mučnina i povraćanje. Prema jednoj studiji, đumbir je pomogao u prevenciji jutarnjih mučnina kod trudnica, te je ublažio mučnine i povraćanja izazvanih kemoterapijom. Đumbir također može smanjiti nadutost, vjetrove, grčeve i probavne smetnje istovremeno potičući normalan rad crijeva. Kako biste pripremili čaj, naribajte komadić oguljenog đumbira i stavite ga u kipuću vodu 10–20 minuta. Procijedite i uživajte u čistom čaju ili s malo limuna, meda i kajenskog papra.

Komorač

Komorač je biljka koja dolazi iz cvjetnice koja je znanstveno poznata kao Foeniculum vulgare. Ima okus sladića i može se jesti sirovo ili kuhano. Studije su pokazale da komorač pomaže u prevenciji čira na želucu. Ta je sposobnost vjerojatno posljedica antioksidativnih spojeva biljke, koji se mogu boriti protiv oštećenja povezanih s razvojem čira.

Čaj od mente

Čaj od mente čini puno više od osvježavanja daha. Ugodan miris čaja smiruje živčani sustav, a čaj predstavlja odličan tretman za ublažavanje grčeva, vjetrova i probavnih smetnji.

Također, menta je popularna alternativa za liječenje sindroma iritabilnog crijeva (IBS), crijevnog poremećaja koji uzrokuje bol u trbuhu, nadutost, nepravilan rad crijeva kod 20 posto opće populacije.

Sindrom iritabilnog crijeva može biti liječen antibioticima, ali njihova učinkovitost je upitna u posljednje vrijeme zbog pojave rezistencije bakterija na antibiotike. U znanstvenom časopisu BMC complementary and alternative medicine 2013. godine ističe se učinkovitost biljnih pripravaka, a među njima je i čaj od mente koji posjeduje antispazmodička svojstva – sprječava i olakšava grčeve.

Nacionalni institut Health and Care Excellence (NICE) preporučuje korištenje čaja od mente kao pomoć pri olakšavanju tegoba kod sindroma iritabilnog kolona.

Čak i u nedostatku trbušnih smetnji, neki travari preporučuju redovitu konzumaciju čaja od mente jer pomaže da cijeli gastrointestinalni sustav funkcionira fluidno. No, mnogi liječnici smatraju da menta nije dobar izbor za liječenje žgaravice, stoga za žgaravicu odaberite neki drugi čaj.

Priprema čaja: Ubacite dvije žličice sušene mente, ili jednu žlicu svježih listova, u šalicu vruće vode na pet do 10 minuta; zasladite po potrebi s medom. Čaj pijte ujutro i poslije večere.

Zeleni čaj

Sa zelenim čajem možete pogriješiti samo ako ga ne pijete. Obiluje čitavim nizom moćnih antioksidansa poznatih pod nazivom polifenoli pa se tako povezuje mnoštvom zdravstvenih prednosti. Povijesno se koristi kao prirodan lijek protiv proljeva i infekcije bakterijom Helicobacter pylori, koja uzrokuje bol u želucu, mučninu i nadutost. Najbolje je držati se količine od jedne do dvije šalice na dan (240–475 ml) jer je – ironično – pretjerani unos povezan s nuspojavama poput mučnine i probavnih smetnji zbog visokog sadržaja kofeina.

Korijen bijelog sljeza

Polisaharidi iz korijena sljeza mogu pomoći stimulirati proizvodnju sluzi za proizvodnju stanica koje oblažu probavni trakt. Osim što povećava proizvodnju sluzi i prekriva grlo i želudac, korijen bijelog sljeza može imati antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju razine histamina, spoja koji se oslobađa tijekom upale. Kao rezultat, može zaštititi od čira.

Čaj od kamilice

Kamilica, jedna od najpopularnijih ljekovitih biljaka, često se preporučuje kao blagi tretman za gastrointestinalne probleme. Kamilica može djelovati na probavni sustav na brojne ljekovite načine. Ona ublažava nadutost i žgaravicu te djeluje umirujuće na sluznicu probavnog trakta. Njegova prirodna sedativna svojstva mogu opustiti cijelo tijelo, što može pomoći ako je vaša probavna nelagoda uzrokovana stresom.

Iako je često hvaljena kao siguran prirodni lijek, kamilica može izazvati alergijske reakcije kod osoba s osjetljivošću na ambroziju i krizanteme.

  1. godine u znanstvenom časopisu Electronic physician objavljena su sljedeća svojstva čaja od kamilice:
  • antioksidativna,
  • antimikrobna,
  • antidepresivna,
  • antikancerogena,
  • hepatoprotektivna,
  • protuupalna,
  • pomaže pri zaustavljanju proljeva,
  • pomaže kod dijabetesa.

Učinkovita je kod ulceroznog kolitisa i ostalih poremećaja probavnog sustava.

Na Institutu za biotehnologiju u Tunisu 2014. godine provedena je studija na štakorima u kojoj su se ispitivali zaštitni učinci ekstrakta kamilice na proljev i oksidativni stres. Rezultati su pokazali kako ekstrakti kamilice imaju jaka antioksidativna svojstva te zaustavljaju proljev.

Ovakvi rezultati potvrđuju učinkovitost kamilice koja je dugi niz godina korištena u tradicionalnoj medicini kao lijek za probavne poteškoće.

Priprema čaja: Dvije žličice suhe kamilice ili žličicu svježe pomiješajte s vrućom vodom i ostavite na 5-10 minuta. Zasladite po želji. Čaj konzumirajte ujutro i navečer.

Metvica za želudac

Metvica je odavno poznata po tome da smiruje probavni trakt, ublažava bolove i grčeve u trbuhu te olakšava mučnine, posebno one kod putovanja. Tako je čaj od njezinih listova dobar izbor za ublažavanje probavnih smetnji zahvaljujući taninima, spojevima koji potpomažu rad probavnog sustava. Osim toga, čaj od metvice ublažava stres i smanjuje nervozu, što su sami neki od razloga zbog kojih možete osjećati „grč“ u želucu.

Mjere opreza
Iako se biljni čajevi obično smatraju sigurnim, budite oprezni kada dodajete novu vrstu čaja u svoje dnevne rituale. Biljni čajevi mogu uzrokovati neugodne nuspojave poput proljeva, mučnine ili povraćanja ako se prekomjerno konzumiraju.

Za bolju probavu

Pomiješajte 20 g cvjetova kamilice, 20 g paprene metvice, 10 g stolisnika, 10 g kičice, 10 g korijena žutog sirištara. 2 čajne žličice mješavine prelijte s 250 ml kipuće vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta, a potom ocijedite. Čaj pijte nezaslađen tijekom objeda.
1-2 čajne žličice stolisnika prelijte sa 200-250 ml vrele vode, ostavite pokriveno 10 minuta. Pijte nezaslađen čaj 3-4 puta na dan za vrijeme obroka.
Pomiješajte 25 g lavandina cvijeta, 25 g mažurana, 25 g kadulje i 25 g lista paprene metvice. 2 čajne žličice mješavine prelijte sa 250 ml kipuće vode. Ostavite pokriveno 10 minuta. Pijte nezaslađeno, pola sata prije jela.

Protiv mučnine

1-2 čajne žličice paprene metvice prelijte sa 250 ml kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta pa ocijedite. Pijte nezaslađeno, 1-2 šalice dnevno, u malim gutljajima.

Protiv nadimanja, grčeva i upala

Pomiješajte po 25 g plodova komorača, anisa, korijandra i kima. 2 čajne žličice mješavine prelijte sa 250 ml vrele vode. Pijte nezaslađeni čaj 1-2 puta dnevno.

Pomiješajte 20 g korijena sladića, 20 g cvjetova kamilice, 5 g listova matičnjaka i 5 g paprene metvice. 1 čajnu žličicu mješavine prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 5 minuta, a potom ocijedite. Nakon objeda popijte šalicu nezaslađenog čaja.

Za bolji rad jetre i žuči

Pomiješajte 20 g tratinčice (cvjetovi i listovi) i 20 g koprive. 2 čajne žličice mješavine prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta i ocijedite. Tijekom dana pijte 2-3 šalice nezaslađenog čaja.
1 čajnu žličicu korijena vodopije (cikorije) prelijte sa 200 ml vrele vode, pustite da odstoji pokriveno 10 minuta. Pijte 2-3 šalice na dan, nezaslađeno, prije jela.
Pomiješajte 20 g maslačka (korijen i zelen), 20 g listova paprene metvice, 10 g cvjetova nevena. 2 čajne žličice mješavine prelijte sa 250 ml kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, ocijedite i tijekom dana pijte 2-3 šalice nezaslađenog čaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *