Celer

Celer kao lijek

Savjeti o prehrani

Celer je iznimno ljekovita biljka izvrsnog okusa i mirisa koju su za kuhanje najfinijih i najzdravijih juha koristile naše bake. Međutim, s vremenom celer je zapao u carstvo potisnutih namirnica. Celer u kuhinji je postao rijetkost, a zamijenili su ga gotovi začini i ”gotove juhe” koje je potrebno tek preliti kipućom vodom.

Celer je ljekovita biljka koja je vrlo otporna na vremenske uvjete te se zbog toga može uzgajati tijekom cijele godine.

Lišće celera vrlo je bogato A vitaminom, a stabljike su odličan izvor vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C, folne kiseline, kalija, kalcija, magnezija, natrija, fosfora, željeza te mnogih esencijalnih aminokiselina. Bere se od svibnja do kolovoza, a korijen poslije toga do sredine studenog.

Dok mnoge druge namirnice gube svoje hranjive tvari tijekom kuhanja, većina hranjivih tvari u celeru ostaje iskoristiva i nakon kuhanja. U kulinarstvu se najviše koristi kao dodatak varivima ili se dodaje u salate.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g celera (korijen s lišćem) je mala – iznosi 14 kcal / 59 kJ. Od toga je 0,69 % proteina, 2,97 % ugljikohidrata i 0,17 % masti.

Odličan je izvor vitamina K (29,3 µg, što čini 29 % preporučenog dnevnog unosa) i dijetalnih vlakana (1,6 g/14 kcal ili 11,5 g/100 kcal, preporuke su 3 g/100 kcal), a ostale potrebne minerale i vitamine sadrži u malim količinama.


Lišće celera ( energetska vrijednost 100 grama lišća iznosi 24,4 kcal, odnosno oko 101 kJ) pospješuje rad bubrega i cjelokupnog mokraćnog trakta. Na taj način celer doprinosi bržem i učinkovitijem izbacivanju štetnih tvari topivih u vodi putem izlučivanja mokraće. Nadalje, budući da celer sadrži značajnu količinu prehrambenih vlakana on predstavlja i namirnicu koja sudjeluje u održavanju funkcije i pravilnog motiliteta crijeva. S ovih točaka gledišta, celer predstavlja važnu namirnicu koja može poslužiti za detoksikaciju cjelokupnog organizma.

Korijen celera ( energetska vrijednost 100 grama korijena iznosi 31,6 kcal, odnosno oko 1135 kJ) predstavlja veliki korijen bijele i lagane konzistencije. Uglavnom se korijen celera rabi u zimsko doba, dok je lišće dostupnije unutar ostalih godišnjih doba. Kada se korijen celera očisti od relativno tvrde i gotovo neprobavljive kore, može se pripremiti u obliku salate nariban uz dodatak finog maslinovog ulja kakvoće extra vergine i par kapi limuna. Kuhani celer, ohlađen i narezan u obliku malih kockica može se pojesti sam kao prilog, ili se pak može začiniti opet s par kapi limuna i s malo majoneze. Celer s majonezom sastavni je dio jela poznatog pod nazivom “Ruska salata”. Celer se smatra adekvatnom namirnicom kada postoje problemi s hiperkolesterolemijom (povećanoj vrijednosti koncentracije kolesterola u serumu). Postoji uvjerenje koje proizlazi iz svojevrsnih ispitivanja, prema kojemu celer doprinosi u kontroli i održavanju razine kolesterola u organizmu.

Kako odabrati ”dobar” celer i kako koristiti celer?

Kako razlikovati dobar od lošeg celera? – Oni koji se prvi puta susreću s celerom u kupnji – imaju dosta problema pri odabiru jer ”ruku na srce” velik broj ljudi celer ne koristi u svojoj prehrani, stoga ne mogu znati ni kako odabrati onaj koji je dobar. Velike kugle odnosno korijen celera u sredini često mogu biti spužvaste i šuplje – stoga je bolje kupiti onaj s manjom kuglom. Kada se kupuje celer lišćar, bolje je kupiti onaj koji je svjetliji, čije su stabljike i vrhovi aromatični.

Izbjegavajte kupovinu celera koji je već očišćen, narezan i opran jer takav više nema većinu svojih vrijednih sastojaka niti boju kakvu bi trebao imati. Stabljike celera moraju biti svježe, bez trulih i posušenih dijelova. Stabljike celera se u pravilu čuvaju do tjedan dana u hladnjaku uz uvjet da su oprane, posušene i da su im odstranjeni oštećeni dijelovi. Korijen celera se može čuvati i nekoliko tjedana u hladnjaku.

Celerov korijen nakon guljenja vrlo brzo oksidira, stoga ga je potrebno potopiti u vodu s limunovim sokom ili samo nakapati sokom. Nakon stoga s celerom možete raditi što vas je volja. Celerov korijen uglavnom se koristi za kuhanje juha zajedno s ostalim korjenastim povrćem. Međutim, izvrsno se kombinira s mesom i ribom, a može poslužiti i kao dodatak rižotima.

Celer možete dodavati salatama, kuhanoj piletini začinjenoj preljevom od jogurta uz malo limunova soka, sjeckanih kapara i kuhanih jaja – dobar tek!

Celer kao lijek

U narodnoj medicini celer se najčešće upotrebljava za čišćenje organizma (posebno krvi), jačanje živaca te kao lijek za bolesti mokraćnog sustava.

Celer i visoki krvni tlak

Pomaže tako što širi žile, opušta mišiće oko krvnih žila te tako omogućava normalan protok krvi. Terapija se provodi tako da se sok od celera pije tjedan dana, a nakon toga se prestaje s uzimanjem na tri tjedna. Nakon tri tjedna terapija opet počinje.

Zа bubrеgе і рrоtіv rаkа

Сеlеr ѕе nајčеšćе kоrіѕtі kао роmоć u lіјеčеnјu uраlа mоkrаćnіh рutеvа і zа ѕtіmulасіјu rаdа bubrеgа. Іѕtrаžіvаnја ѕu dоkаzаlа dа ѕmаnјuје rаzmnоžаvаnје bаktеrіја і čіѕtі оrgаnіzаm оd tоkѕіnа.

U рrеvеnсіјі rаkа роmаžе čаk 18 rаzlіčіtіh gruра аntіkаnсеrоgеnіh ѕројеvа рrіѕutnіh u сеlеru.

Protiv debljine

Stabljika celera je u većini slučajeva sastavljena od 83 posto vode i zdrave količine vlakana. Stabljika celera se često konzumira sirova kao grickalica jer, kako kažu neki, žvakanjem se troši više kalorija nego što ga ima sama stabljika. Veliki postotak vode čini celer idealnom ljetnom namirnicom kojom možete tijelu osigurati dovoljno tekućine, a kako je “siromašan” kalorijama, prikladan je za sve koji žele istopiti suvišne kilograme.

Čaj od celera protiv reume

U litri vode kuha se 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta. Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Procijedi se i pije mlako nekoliko puta dnevno, a u trajanju od nekoliko tjedana.

Protiv kolesterola

Celer u suradnji sa limunom služi kao prirodni lijek protiv povišenog kolesterola. Za pripremu ovog napitka od celera i limuna potrebno vam je: 3 limuna, 500 grama svježih listova i stabljike celera te 1 litra vode.

Priprema lijeka od celera i limuna ide kako je opisano: Vodu prokuhati i ostaviti da se ohladi. Limun dobro oprati, isjeći ga na komade, sve zajedno sa korom. Celer također na grubo nasjeckati. Nakon toga treba limun i celer dobro samljeti (najbolje u blenderu). Kada se dobije fina kašasta masa treba je preliti prokuhanom vodom i dobro izmiješati. Poklopiti smjesu i ostaviti da odstoji preko noći a ujutro procijediti i napitak naliti u staklenu bocu.

Ovaj lijek treba piti ujutro i uvečer po 0,5 dl prije jela.

Ovaj napitak protiv povišenog kolesterola nema neželjenih efekata, a često može sniziti i razinu triglicerida u krvi. Poželjno je za vrijeme ove vrste liječenja izbjegavati slatko. Nakon 2-3 mjeseca provjeriti razinu kolesterola.

Pošto se u recepturi koristi cijeli limun, sa korom, poželjno je ako je moguće napitak treba pripremati od neprskanog limuna.

Prirodno sredstvo protiv zatvora

Celer ima prirodno laksativno djelovanje te zbog toga pomaže kod problema sa zatvorom.

Smirite živčani sustav

Celer sadrži znatne količine magnezija, kalija i kalcija. Dobrotvoran učinak tih minerala služi za smirivanje živčanog sustava. Čak je i Hipokrat propisivao sok stabljike celera pacijentima oboljelima od živčane napetosti.

Celer i med kao pomoć kod iscrpljenog organizma

Celer i med pomoći će iscrpljenom organizmu da se brže oporavi. Za to je potrebno naribati korijen celera i pomiješati ga sa dvije žlice meda. Uzimati više puta dnevno po jednu malu žlicu ove smjese.

Pomoć kod kamenaca

Prirodni je diuretik te pomaže u razbijanju i uklanjanju mokraćnog i žučnog kamenca.

Štiti od leukemije

Nizozemski istraživači Sveučilišta u Groningenu tvrde kako jedna od sastavnica namirnica kao što su peršin i celer može pobijediti rak krvi – leukemiju! Ispitivanja su pokazala kako je flavonoid u pitanju, apigenin, zaustavio rast dvije vrste stanica koje se javljaju kod leukemije.

Osvježava dah

Grickanje celera može ukloniti neugodan dah iz ustiju. Njegova hrskava struktura povećava količinu sline u ustima i na taj način uklanja zadah. Također, ako dugo vremena gladujete (pripazite, za zdravlje i vitalnost stručnjaci preporučuju više manjih obroka umjesto dva-tri veća obroka dnevno), sakupit će se poveća količina želučane kiseline i to će sigurno osjetiti ljudi u vašoj blizini.

Čај оd lіšćа сеlеrа

Оvај čај је vаžаn zа dеtоkѕіkасіјu і bоlјu сіrkulасіјu. U dvа dесіlіtrа vrućе vоdе ѕtаvіtі јеdnu kаvеnu žlicu ѕuhоg lіšćа сеlеrа. Рrоkuhаtі і ріtі dvа рutа dnеvnо ро јеdnu šalicu čаја.

Prednosti soka od celera

Sok od celera u zadnjih je nekoliko godina proglašavan sredstvom za mršavljenje, lijekom za mnoge bolesti, čistačem organizma, probavnog sustava i kože. Međutim, što je od toga zaista znanstveno provjereno?

Različiti dijelovi celera su tijekom povijesti bili korišteni i u medicinske svrhe, i to kao:

  • afrodizijak,
  • protiv grčenja mišića,
  • diuretik,
  • laksativ,
  • sedativ,
  • stimulans,
  • čistač krvi,
  • protiv bubrežnog i žučnog kamenca.

Tri su dijela celera – zelena stabljika s listovima, sjemenke i bijeli mesnati korijen. Sok od celera priprema se od stabljike.

Svježi sok od celera koncentrirani je izvor flavonoida. To su kemijski spojevi koji nemaju energetsku vrijednost, niti ih moramo unositi za održavanje normalnih funkcija organizma, ali se povezuju s mnogobrojnim pozitivnim učincima na zdravlje i prevenciju bolesti.

Flavonoidi se, kao i drugi polifenolni spojevi, ponašaju kao antioksidansi. To znači da sudjeluju u obrani organizma od nepoželjnih učinaka slobodnih radikala i takozvanog oksidacijskog stresa. U soku od celera upravo se flavonoidi smatraju najodgovornijima za njegove pozitivne učinke.

Kontraindikacije

Za vrijeme trudnoće može dovesti do neželjenih smetnji.
Stimulira rad bubrega i njegove funkcije, stoga kod oboljelih bubrega treba posebno paziti.
Za dijabetičare je najbolje da ga uzimaju kuhanog, a oprez je potreban jer sadrži ugljikohidrate.

Postoje osobe alergične na celer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *