Bezglutenska prehrana

Celijakija – intolerancija na gluten

Objave

Moj život do tog trenutka je bio sasvim normalan, bez ikakvih većih zdravstvenih poteškoća. Simptomi su u početku dolazili polako i prikriveno. Prvo se pojavio nekakav osip. Dermatolog kod kojega sam prvo otišao nije našao nikakvu poveznicu s ni čim, kod drugog kod kojeg sam otišao je ustanovio da odem do trećeg 🙂 . Tek je treći na osnovu ostalih mojih simtoma koji su se uz ovo pojavili pretpostavio o čemu se radi. Imao sam problema i sa zubnom caklinom. To sam mislio da je od stresa i gastritisa, a uz to sam primjetio kao da gubim i kosu.
Nakon što sam prošao sve preglede i testove, dijagnoza je glasila:

Stečena intolerancija na gluten.

Za celijakiju sam znao šta je, pročitao sam više članka s vremenom o tome. Za sada nekog konkretnog lijeka nema, a liječenje je doživotna apstinencija od svega što sadrži protein gluten.

Iako sam bio iznenađen dijagnozom, već nakon dva tjedna bezglutenske prehrane osjetio sam da mi je kosa mnogo bolja, a osip koji je kasnije dijagnosticiran kao dermatitis herpetiformis se također povukao.
Iako još u nevjerici, priznao sam sebi, to je to i pomaže. Samo sada moram biti discipliniran i držati se bezglutenske prehrane.

Bacilo sam se na proučavanje bezglutenske prehrane. Radio bih plan prehrane za nekoliko idućih dana. Razna brašna, tjestenine, mješavine žitarica i suhog voća sam imao u svakom dućanu i to me ohrabrilo.
Međutim, ono što me ljuti su cijene. Nevjerojatno je koliko obična, zdrava prehana zna biti skupa u odnosu na onu industrijski obrađenu.
Bezglutenska mješavina žitarica i voća za doručak: 40-ak kuna, cornflakes oko 30 kuna…! OK, zna se naći i nešto jeftinije, ali opet daleko skuplje od “obične” prehrane.

Savjet za bezglutensku prehranu

Mnoge namirnice prirodno ne sadrže gluten, pa temeljite svoju prehranu na svježem voću i povrću, grahu i grahoricama, krumpiru, riži, gljivama, mesu i domaćim mesnim prerađevinama, ribi i plodovima mora, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima (kiselo mlijeko, jogurt, sir), margarinu, šećeru i medu, kavi, čaju i prirodnim sokovima.
Koristite bezglutenske žitarice poput kukuruza, heljde, prosa, ali i amaranta, riže i kvinoje.
Margarin je izvrstan kao namaz i dodatak brašnastim proizvodima.
Zaboravite kupovne umake, pripremite domaće.
Bezglutenska alkoholna pića uključuju vino, sherry, porto, jabukovaču, žestoka pića i likere, no pivo nije prikladno za bezglutensku prehranu.

Pročitaj više o Bezglutenskoj prehrani

1 razmišljanje na “Celijakija – intolerancija na gluten

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *