Cervicitis (upala vrata maternice)

Cervicitis (upala vrata maternice) – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Cervicitis je upala cerviksa (upala vrata maternice).

Cerviks je uzak prolaz koji povezuje maternicu i vaginu. Ako nešto iritira cerviks i on se upali, stanje se naziva cervicitis. Često je upala asimptomatska te je općenito povezana sa spolno prenosivim bolestima, iako ne mora biti.

Cervicitis se može proširiti prema gore iz vrata maternice i proširiti se na sluznicu maternice (uzrokujući endometritis) i druge reproduktivne organe (uzrokujući upalnu bolest zdjelice).

Što uzrokuje cervicitis?

Ako se cervicitis pojavi iznenada uglavnom je uzrokovan infekcijom (akutni cervicitis). Ako je prisutan dulje vrijeme (kronični cervicitis), obično nije uzrokovan infekcijom.

Infekcije koje obično uzrokuju cervicitis uključuju seksualno prenosive bolesti poput:

 • Klamidijske infekcije uzrokovane bakterijom Chlamydia trachomatis (najučestalije)
 • Gonoreja uzrokovana bakterijom Neisseria gonorrhoeae (druga po učestalosti)
 • Genitalni herpes uzrokovan herpes simpleks virusom
 • Infekcija bakterijom Mycoplasma genitalium

Infekcije vagine (npr bakterijska vaginoza i trihomonijaza) također mogu utjecati na cerviks. Često se mikroorganizam koji uzrokuje cervicitis ne može identificirati.

Drugi uvjeti koji mogu uzrokovati cervicitis. Oni uključuju:

 • Ginekološki postupci
 • Predmeti (kao što su dijafragme) koji su ostavljeni u vagini predugo
 • Kemikalije korištene prilikom ispiranja vagine ili u kontracepcijskim kremama
 • Kod žena alergičnih na lateks, kondomi od lateksa

Simptomi cervicitisa

Cervicitis može uopće ne uzrokovati simptome ili simptome kao što su:

 • Sivkasti ili žućkasti vaginalni iscjedak
 • Vaginalno krvarenje ili točkasto krvarenje; bilo nakon spolnog odnosa ili između mjesečnica
 • Bol tijekom spolnog odnosa
 • Osjećaj peckanja prilikom mokrenja; obično rezultat širenja stanja na uretru

Ako se cervicitis proširi na maternicu, jajovode ili jajnike, to je stanje koje se naziva upalna bolest zdjelice (PID). Osobe s PID-om mogu osjetiti simptome poput bolova u trbuhu i vrućice.

Osobe koje imaju simptome koji bi mogli biti povezani s cervicitisom ili PID-om trebaju hitno potražiti liječničku pomoć.

Komplikacije

Cerviks služi kao barijera koja sprječava bakterije i viruse da uđu u maternicu. Kada je grlić maternice zaražen, postoji povećani rizik da će infekcija doći i do maternice.

Cervicitis uzrokovan gonorejom ili klamidijom može se proširiti na sluznicu maternice i jajovode, što rezultira upalnom bolešću zdjelice (PID), infekcijom ženskih reproduktivnih organa koja može uzrokovati probleme s plodnošću ako se ne liječi.

Cervicitis također može povećati rizik od dobivanja HIV-a od zaraženog spolnog partnera.

Dijagnosticiranje cervicitisa

Ako liječnik posumnja da imate cervicitis, može napraviti pregled zdjelice. Ovo omogućuje liječniku da bolje pogleda cerviks.
Liječnik će vjerojatno također uzeti bris grlića maternice da prikupi vaginalnu tekućinu ili da vidi koliko lako krvari.
Liječnik će također vjerojatno postaviti pitanja o vašoj seksualnoj povijesti. Liječnik će htjeti znati:

 • Broj partnera koje ste imali u prošlosti
 • Bez obzira jeste li imali seks bez kondoma
 • Vrsta kontracepcije koju ste koristili

Čak i ako nemate simptome, liječnik će obaviti rutinski pregled kako bi potražio cervicitis ako:

 • si ste trudni
 • liječnik misli da imate visok rizik od spolno prenosive bolesti

Testovi za cervicitis

Liječnik može uzeti bris grlića maternice kako bi provjerio ima li iscjetka, otekline, osjetljivosti i krvarenja. Liječnik će testirati vaginalnu tekućinu na prisutnost štetnih bakterija ili virusa.

Liječenje cervicitisa: antibiotici i antivirusni lijekovi

U slučajevima kada je cervicitis uzrokovan bakterijskom infekcijom, općenito će se propisati antibiotici. Također se obično propisuje određena vrsta antibiotika ako se sumnja ili potvrdi infekcija mikroskopskim parazitom trichomonas. Antibiotike treba uzimati prema uputama liječnika, kao i brošuri s uputama priloženoj u pakiranju. Važno je uzimati antibiotike tijekom cijelog propisanog ciklusa, čak i ako problem nestane prije tog vremena.

Ako je uzrokovan virusom, kao što je virus herpesa, obično će se propisati antivirusni lijekovi. Ovaj lijek može biti lokalni, tj. primijenjen izravno na zahvaćeno područje ili primijenjen oralno, ili oboje.

Liječenje bi uvijek trebalo uključivati oboljelu osobu i njenog seksualnog partnera. Bez toga, rizik od ponovne infekcije je vrlo visok. Štoviše, sve seksualne aktivnosti treba prekinuti do sedam dana nakon što svaki partner završi liječenje ili onoliko dugo koliko je odredio liječnik.

Liječenje cervicitisa: druge metode

Ako je stanje posljedica iritacije od kondoma ili tampona, na primjer, liječenje može uključivati prestanak korištenja tih proizvoda kako bi se omogućilo vrijeme za ozdravljenje.

Ako su simptomi cervicitisa posebno teški ili su se razvili u upalnu bolest zdjelice, osoba je trudna ili joj je imunološki sustav slab, oboljela osoba može biti primljena u bolnicu radi specijalizirane skrbi i podrške.

Prirodno liječenje cervicitisa

Akutni cervicitis koji je uzrokovan infekcijom najbolje je liječiti medicinski jer je neophodno ukloniti infekciju.

Ako žena ima kronični cervicitis s blagim simptomima, može odabrati korištenje kućnih lijekova za ublažavanje simptoma.
Osoba uvijek treba koristiti kućne lijekove uz medicinske tretmane. Oni nisu namijenjeni da ih zamijene.

Kućni lijekovi koji mogu pomoći u liječenju cervicitisa su:

 • Tradicionalna kineska medicina: Studija iz 2014. pokazala je da tretmani tradicionalnom kineskom medicinom, uključujući specifične kineske biljke, mogu biti učinkoviti u liječenju cervicitisa. Prijavljeno je da biljke imaju protuupalni učinak.
 • Konzumiranje jogurta ili uzimanje probiotičkih dodataka: Jogurt sadrži zdrave bakterije koje se nazivaju probiotici. Probiotici su također dostupni u obliku dodataka prehrani i mogu se kupiti online. Studija iz 2014. sugerira da probiotici mogu pomoći u liječenju bakterijske vaginoze, koja je jedan od uzroka cervicitisa.
 • Jedenje češnjaka ili uzimanje dodatka češnjaka: češnjak ima jaka antibakterijska svojstva. Druga studija iz 2014. otkrila je da uzimanje dodataka češnjaka također može pomoći u liječenju bakterijske vaginoze.

Dobro je potražiti dijagnozu i savjet liječnika prije nego što odlučite o liječenju. Ovi alternativni tretmani zahtijevaju daljnje studije jer se u ovom trenutku ne smatraju prvom linijom liječenja cervicitisa ili vaginalnih infekcija.

Kućni lijekovi koji podržavaju zdravlje vagine i vrata maternice te mogu spriječiti cervicitis su:

 • Konzumiranje zelenog čaja: Studija iz 2014. sugerira da bi zeleni čaj mogao imati zaštitnu ulogu u smanjenju rizika od raka jajnika i endometrija.
 • Izbjegavanje iritansa: Izbjegavanje tuševa, tampona, dijafragmi i mirisnih sapuna smanjuje rizik od iritacije.
 • Nošenje širokog pamučnog donjeg rublja: Prozračno donje rublje smanjuje nakupljanje vlage i bakterija koje mogu dovesti do infekcije.
 • Korištenje kondoma tijekom seksa: Ovo smanjuje rizik od spolno prenosivih bolesti, jednog od vodećih uzroka cervicitisa.

Reference:
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/vaginitis,-cervicitis,-and-pelvic-inflammatory-disease/cervicitis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervicitis/symptoms-causes/syc-20370814
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15360-cervicitis
https://www.hemed.hr/Default.aspx?sid=18675
https://ada.com/conditions/cervicitis/
https://www.webmd.com/women/cervicitis
https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/vaginitis,-cervicitis,-and-pelvic-inflammatory-disease/cervicitis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321573

Slika preuzeta sa – https://www.webmd.com/women/cervicitis

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *