Charcotovo stopalo - uzrok, simptomi i liječenje

Charcotovo stopalo – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Charcotovo stopalo je rijetka, ali ozbiljna komplikacija koja može pogoditi osobe s perifernom neuropatijom, osobito one s dijabetes melitusom. Charcot utječe na kosti, zglobove i meka tkiva stopala ili gležnja. Kosti postaju slabe i mogu se slomiti, a zglobovi u stopalu ili gležnju mogu se iščašiti. Ako se ne otkrije u najranijoj fazi, zglobovi u stopalu kolabiraju i stopalo na kraju postaje deformirano. Deformirano stopalo može uzrokovati razvoj dekubitusa u stopalu ili gležnju. Otvorena rana s deformacijom stopala može dovesti do infekcije, pa čak i amputacije.

Što uzrokuje Charcotovo stopalo?

Charcotovo stopalo pogađa ljude koji ne mogu osjetiti ništa u stopalima i gležnjevima zbog oštećenja živaca. To je čest problem za osobe s dijabetesom. Ali i druge stvari mogu uzrokovati oštećenje živaca, kao što su:

 • Zlouporaba alkohola ili droga
 • Infekcija
 • Bolest ili ozljeda leđne moždine
 • Parkinsonova bolest
 • HIV
 • Sifilis

Ne postoji poseban uzrok za Charcotovo stopalo. Ali neke stvari ga mogu potaknuti:

 • Uganuće ili slomljena kost koja se ne liječi brzo
 • Ranica na stopalu koja ne zacjeljuje
 • Infekcija
 • Operacija stopala koja sporo zacjeljuje

Kad ti problemi počnu, možda nećete znati da vam je stopalo ozlijeđeno jer vas oštećenje živaca sprječava da osjetite bol. Stoga se ozljeda ili rana pogoršavaju dok hodate. Tada kosti u stopalu počinju gubiti kalcij koji ih čini čvrstima.

Simptomi Charcotovog stopala

Charcot stopalo se javlja u tri faze:

Prva faza: Fragmentacija i uništenje

Ovaj akutni, početni stadij obilježen je simptomima kao što su crvenilo i značajno oticanje stopala te gležnja. Ovo područje također može biti toplo ili vruće na dodir u usporedbi s drugim stopalom.

Iznutra se počinju javljati otekline mekog tkiva i mali prijelomi kostiju. Rezultat je razaranje zglobova i okolne kosti. Zbog toga zglobovi gube stabilnost, što dovodi do dislokacije. Kosti mogu čak postati kao žele, potpuno omekšati.

Tijekom ove faze, donji dio stopala može poprimiti ravan ili zakrivljen izgled. Koštane izbočine (plantarne izbočine) također se mogu pojaviti na donjem dijelu stopala. Ako se ne liječi, ovaj stadij može trajati i do godinu dana.

Druga faza: Koalescencija

Tijekom ove faze tijelo pokušava zaliječiti štetu nastalu tijekom prve faze. Uništavanje zglobova i kostiju usporava se, što rezultira smanjenjem otekline, crvenila i topline.

Treća faza: Rekonstrukcija

Tijekom ove treće, posljednje faze, zglobovi i kosti stopala zacjeljuju. Nažalost, ne vraćaju se sami u prvobitno stanje niti se oblikuju. Iako nema daljnje štete na stopalu, ono je često ostavljeno u deformiranom, nestabilnom stanju.

Stopalo također može biti sklonije stvaranju ranica i čireva, što može dovesti do daljnjih deformacija ili u nekim slučajevima potrebe za amputacijom.

Liječnički pregled

Povijest bolesti i fizički pregled

Liječnik će razgovarati s vama o vašim simptomima i vašem cjelokupnom zdravlju. Željet će znati:

 • Kako ste možda ozlijedili stopalo.
 • O vašem dijabetesu, kao što je zadnji broj hemoglobina A1C i bilo kakva povijest rana ili infekcija u stopalu.

Nakon razgovora o vašim simptomima i povijesti bolesti, liječnik će pažljivo pregledati vaše stopalo.

 • Ako vam je stopalo toplo, crveno i natečeno, liječnik može podići stopalo da vidi hoće li se ovi simptomi poboljšati.
 • Tražit će čireve ili koštane izbočine (kosti koje su neposredno ispod površine kože) koje bi mogle dovesti do čira.
 • Pažljivo će pregledati oblik Vašeg stopala kako bi potražili očite deformacije te će pokušati utvrditi jesu li deformacije ispravljive („savitljive“) ili krute.
 • Procijeniti će protok krvi i osjet u vašem stopalu.

Slikovni testovi

X-zrake. X-zrake daju detaljne slike gustih struktura, poput kosti. U vrlo ranoj fazi Charcotove bolesti, X-zrake mogu biti normalne. Međutim, u težim slučajevima mogu biti prisutni prijelomi i fragmenti kostiju. Kako stanje napreduje, deformacije mogu postati drastičnije, rezultirajući dislokacijama, razaranjem zglobova i stvaranjem nove kosti.

Kompjuterizirana tomografija (CT). CT se može smatrati trodimenzionalnim rendgenskim snimkom i stoga može pružiti vrlo detaljnu sliku kostiju. Liječnik će vjerojatno naručiti CT skeniranje ako smatra da trebate operaciju Charcotova stopala. Detaljan CT može uvelike pomoći u planiranju točno koje vrste operacije trebate.

Magnetska rezonancija (MRI) i ultrazvuk. MRI skeniranje i ultrazvuk mogu stvoriti bolje slike od rendgenskih snimaka mekih tkiva u stopalu i gležnju. Mogu se naručiti ako vaš liječnik posumnja na infekciju. Infekcije u kostima (osteomijelitis) može biti teško razlikovati od upale koja je normalno prisutna u Charcotovom stopalu. Međutim, ako postoji džep infekcije u mekim tkivima (apsces), to bi trebalo biti vidljivo na MRI.

Skeniranje kostiju/skeniranje indijem. Skeniranje kostiju je test nuklearne medicine koji može biti učinkovit u određivanju postoji li infekcija kostiju. Postoje različite vrste skeniranja kostiju, a liječnik mora odrediti koju vrstu(e) je najbolje koristiti za određeni problem. Ovi testovi su malo učinkovitiji od magnetske rezonance u razlikovanju Charcotove infekcije od koštane infekcije, ali još uvijek mogu biti neuvjerljivi. Skeniranje indijem je specijalizirani pregled koji uključuje postavljanje markera na bijele krvne stanice. Te se stanice zatim prate kako bi se vidjelo idu li u kost u borbu protiv infekcije.

I Charcotova infekcija stopala i kosti uzrokovat će pozitivan snimak kostiju, ali samo će infekcija pokazati značajno povećanu aktivnost na snimku indija.

Liječenje Charcotova stopala

Što ranije osoba dobije liječenje, manja je vjerojatnost da će imati ozbiljne komplikacije, poput čira ili infekcija.

Ovisno o ozbiljnosti, tretmani za Charcotovo stopalo mogu uključivati i kirurške i nekirurške opcije.

Nekirurški liječenje Charcotovog stopala

Osobe bez infekcija ili čira vjerojatno će dobiti nekirurški plan liječenja.

Nekirurško liječenje Charcotovog stopala uključuje smanjenje težine zahvaćenog stopala kako bi se ublažila bol i upala te zaštitilo stopalo od daljnjeg oštećenja, infekcije ili razvoja čira.

Ponekad osoba može dobiti gips ili čizmu kako bi zaštitila stopalo. Možda će također morati koristiti invalidska kolica ili štake kako bi smanjili težinu stopala nekoliko mjeseci ili više.

Nakon procesa zacjeljivanja, liječnik može preporučiti posebne cipele za podupiranje stopala.

Kirurško liječenje Charcotovog stopala

Kirurški zahvat koji će liječnik izabrati ovisi o svakom slučaju.

Na primjer, osoba može trebati operaciju ako joj stopalo promijeni oblik. Kirurg će možda trebati prerasporediti kosti i zglobove ili ukloniti neke kosti kako bi osoba ponovno mogla staviti težinu na svoje stopalo.

Ako postupak preoblikovanja ne uspije, možda će biti potrebno razmotriti amputaciju ekstremiteta.

Mala studija iz 2018. koja je uključivala 62 osobe sa Charcotovim stopalom izvijestila je o stopi amputacije od 25,7%.

Osim toga, postupak oštećenog tkiva može biti neophodan za uklanjanje čira. Ova operacija uništava mrtvu kožu i čisti čir kako bi se spriječila daljnja infekcija.

Komplikacije Charcotovog stopala

Kako vaše kosti postaju slabije, mogu se slomiti i pomaknuti s mjesta. Kada se to dogodi:

 • Stopalo može izgubiti oblik. Luk u sredini vašeg stopala može se spustiti sve dok kosti ne budu niže od vaše pete ili prstiju
 • Nožni prsti mogu se savijati
 • Gležanj može postati uvrnut i nestabilan
 • Kosti mogu pritiskati cipele. To može uzrokovati otvorene rane na koži koje se mogu inficirati. Loš protok krvi, koji je uobičajena nuspojava dijabetesa, može otežati zacjeljivanje infekcija. Ako to potraje predugo, možda ćete morati ukloniti nogu.

Sprječavanje razvoja Charcotovog stopala

Moguće je spriječiti Charcotovo stopalo u nekim slučajevima:

 • Ako imate dijabetes, održavanje razine šećera u krvi pod kontrolom može pomoći u smanjenju oštećenja živaca.
 • Osobe koje boluju od dijabetesa ili kod kojih postoji rizik od neuropatije trebaju izbjegavati oštećenja ili ozljede stopala kad god je to moguće: Izbjegavajte sportove ili vježbe koje mogu utjecati na vaša stopala, poput nogometa.
 • Svakodnevno se samopregledujte kako biste provjerili rane simptome.
 • Ako zloupotrebljavate alkohol ili druge supstance, program od 12 koraka ili druga intervencija, kao što je rehabilitacija, može pomoći da se zaustavi ponašanje koje vas izlaže riziku od Charcotovog stopala.
 • Slijedite upute liječnika i redovito odlazite na stručne preglede.

Reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682845/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15836-charcot-foot
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/diabetic-charcot-foot/
https://www.webmd.com/diabetes/what-is-charcot-foot
https://www.medicalnewstoday.com/articles/charcot-foot
https://www.healthline.com/health/charcot-foot

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/crop-client-getting-foot-massage-5240642/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *