Cikorija

Cikorija

Savjeti o prehrani

Cikorija je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini oblikuje zadebljali korijen s lisnom rozetom, a u drugoj godini daje stabljiku, list, cvijet i plod.

U preradi se korijen cikorije prži, pa se voćni šećer karamelizira, a inulin, masti i intybin daju aromatske i gorke tvari, ugljikohidrati, bjelančevine i eterična ulja (kavovini) daju specifičnu aromu sličnu aromi kave. Korijen izlučuje intybin koji privlači nematode koje od njega ugibaju, pa se tako tlo čisti od nematoda.

Morfološka svojstva cikorije

Korijen je zadebljao, vretenast i bijele boje. Tijelo korijena dugo je oko 20 cm i debljine oko 10-ak cm. List je slične građe kao list šećerne repe. Stabljika je uspravna, visoka 1 – 1,5 m i grana se. Cvjetovi su skupljeni u glavice koje se razvijaju na glavnoj stabljici i postranim granama. Pelud prenose kukci, pa je cikorija stranooplodna, a može biti izvjestan postotak samooplodnje. Plod je jednosjemeni (ahenij), sitan, izdužen, tamocrvene boje, dužine oko 3, a širine oko 1 mm. Masa 1 000 sjemenki iznosi 1 – 2 g, a hektolitarska težina oko 40 – 50 kg.

Ljekoviti sadržaj:

Etolirani listovi sadrže 7,7% suhe tvari, 0,4% bjelančevina, 0,13% biljnih masti, 4,0% ugljikohidrata, 2,9mg vitamina C, provitamina A u tragovima, te razne mineralne sastojke kao što su magnezij, kalij, mangan, željezo itd.

Cikorija u svojem satavu ima do 20% inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu, kalij…

Inulin je poznat po tome što se radi o hrani za dijabetičare koji lakše podnose fruktozu od gluktoze.

On je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica, nakon što uđe u organizam, samo se manji dio inulina razgradi, a veći dospjeva u debelo crijevo nerazgrađen.

Korijen cikorije lisnate sadrži više ljekovitih aktivnih tvari nego list te se uvijek preporučuje u pripravcima miješati list i korijen.

Korijen se vadi iz zemlje (u jesen) i očisti, isječe po dužini i naniže na konac, tako se sušu negdje u hladu na vjetrovitom mjestu.

Listovi i cvjetovi su rijetko u upotrebi, beru se za vrijeme cvata biljke.

Cikorija je danas poznata kao kultivirana biljka, nastala iz divlje cikorije koju često nalazimo kao korov, lako se razmnožava i može se naći skoro svugdje.

Ljekovita svojstva i djelovanja sastojaka cikorije lisnate danas su predmet znanstvenih istraživanja naročito onih koja se odnose na liječenje bolesti srca.

Listovi i korijen cikorije lisnate koriste se u proizvodnji biomase i komposta, a poradi velikog sadržaja ugljikohidrata, inulina sličnog škrobu, prerađuje u alkohol.

Zapadna pučka medicina rabi cikoriju lisnatu za liječenje bolesti želuca i crijeva, parazita u crijevima, bolesti jetre, povećane jetre i žutice, srca, gihta, kostobolje, reume, ubrzanog bila.

Cikorija pomaže kod probavnih problema

Jedan od najčešćih razloga za dodavanje cikorije u prehranu je unaprjeđenje funkcije probavnog sustava. Cikorija sadrži inulin, koji je moćan probiotik. Inulin se koristi za borbu protiv niza crijevnih i probavnih problema, uključujući i refluksa želučane kiseline, probavne smetnje i žgaravice, jer aktivno smanjuje kiselost tjelesnih sustava.

Cikorija pomaže kod bolesti srca

Inulin nije samo koristan za probavni sustav, također je dokazano da on smanjuje razine “lošeg” kolesterola u tijelu. Taj LDL kolesterol je jedan od glavnih uzroka visokog krvnog tlaka te povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Istraživanja su pokazala da kava na bazi cikorije može značajno poboljšati ravnotežu krvi i plazme u tijelu, što također smanjuje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Smanjuje stres

Poznato je da kava kao kofeinski napitak povećava stres i lučenje kortizola.

Cikorija kao njezina zdrava zamjena, zahvaljujući likticinu, djeluje sedativno, a to znači da smiruje tijelo i um.

Štiti od degenerativnih bolesti

Cikorija je bogata prirodnim antioksidansima i pomaže u uklanjanju opasnih slobodnih radikala.

Na taj način štiti od prijevremenog starenja i mnogih degenerativnih bolesti.

Prevenira od raka

Iako istraživanja još traju, postoje pokazatelji da je ekstrakt cikorije povezan sa smanjenjem rasta tumora. Rana izvješća ukazuju na to da je to zbog fruktana unutar cikorije, koji imaju anti-tumorska svojstva i antioksidativna svojstva. Polifenoli i fitokemikalije unutar cikorije također imaju pozitivan učinak na prevenciju raka različitih vrsta, uključujući rak dojke i raka debelog crijeva.

Smanjuje bolove kod artritisa

Cikorija se od davnina primjenjuje kao pomoć kod artritisa. Njezino protuupalno djelovanje potvrdila su i brojna istraživanja.

Ova biljka općenito smanjuje bol, a osobito pomaže kod bolova u mišićima i zglobovima.

Cikorija pomaže kod mršavljenja

Cikorija sadrži prirodna dijetalna vlakna, a ona pomažu u kontroliranju težine i gubitku viška kilograma. Također ona pomažu u regulaciji grelina, koji povezan s osjećajem gladi. Smanjenjem količine hormona grelina, umanjuju se i šanse za prejedanje.

Odličan izbor za dijabetičare

Budući da je riječ o beskofeinskom napitku koji sadrži inulin, cikorija je pogodna i za dijabetičare.

Inulin se u organizmu pretvara u fruktozu te samim time pomaže u regulaciji i održavanju normalnih razina šećera u krvi.

Pomaže kod anksioznosti i kod sna

Cikorija ima svojstva sedativa koja mogu smanjiti tjeskobu i smiriti um. Ekstrakt cikorije možete koristiti i ako imate problema sa spavanjem. Cikorija je svakako puno zdraviji izbor od raznih tableta za spavanje. Oslobađanje od stresa i tjeskobe može pomoći smanjiti rizik od bolesti srca, hormonske neravnoteže, kognitivnog propadanja i preranog starenja.

Kako pripremiti kavu od cikorije

Biljna kava od cikorije priprema se na sličan način kao i turska kava.
Najbolje je da sami uberete korijen, osušite ga, sameljete i potom iskoristite za kavu.
Na jednu šalicu vode (250 – 300 ml) ide jedna žličica cikorije.
Cikoriju odmah stavite u hladnu vodu i nakon što voda zavrije, ostavite je na štednjaku još nekoliko minuta.
Pričekajte da se talog slegne, a zatim, po želji, možete dodati cimet, med, agavin sok ili javorov sirup.

Prema starim običajima, cikorija se kuhala s mljevenim žirom, ječmom ili raži.

Čaj

1 žlica mješavine suhih listova i korijena, 2 dcl. vode

Priprema: vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti.

Uporaba: uzimati 2-3 šalice čaja na dan, može zaslađen s medom.

Napomena: ako se čaj priprema od svježih listova i korijena, uzimati dvije jušne žlice usitnjenog bilja.

Tinktura

200 grama korijena, 100 grama listova, litra 50-postotnog alkohola

Priprema: korijen očistiti i usitniti te preliti alkoholom i začepljeno držati na toplom mjestu 30 dana, procijediti.

Uporaba: uzimati tri puta na dan po 10-15 kapi s čajem, sokom ili s malo vode.

Mjere opreza kod korištenja cikorije

Iako postoje mnoge prednosti korištenja cikorije za zdravlje, ipak u nekim situacijama treba biti oprezan. Na primjer, trudnicama se ne preporučuje konzumiranje jer postoji mogućnost da izazove komplikacije ili čak pobačaj. Također, dojilje trebaju izbjegavati cikoriju budući da nema dovoljno istraživanja koja se bave prijenosom cikorije između majke i djeteta kroz majčino mlijeko.

Osim toga, ova biljka je usko povezana s ambrozijom i nevenom, pa alergijske reakcije nisu neuobičajene ako ste alergični na te vrste. Na kraju, ako imate žučnih kamenaca, previše cikorije može pogoršati problem, pa svakako razgovarajte sa svojim liječnikom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.