Ako volite ljutu hranu, postoji velika vjerojatnost da ste se barem jednom u životu susreli s čilijem. Jestivo u svakoj fazi – od sjemena do potpuno odrasle čili papričice – ovo začinsko povrće lako se uzgaja i ima ga u izobilju u cijelom svijetu. Čili je posebno popularan u meksičkoj i azijskoj kuhinji, ali se može dodati gotovo svakoj hrani kako bi joj dao dašak okusa i začina.
Tajno oružje čilija leži u kapsaicinu koji se nalazi u žilicama na kojima se nalazi sjeme. Upravo kapsaicin čini čili ljutim, a jačina se mjeri prema Scovilleovoj mjernoj jedinici što je broj puta koliko se uzorak osušenog čilija mora razrijediti u vodi sa šećerom prije nego izgubi svu ljutost. Zelene paprike, primjerice, iznose nula. No, habanero paprike imaju vrijednost između 100.000 i 150.000 Scovillea dok čisti kapsicin iznosi 16 milijuna.
Ljekovita i nutricionistička svojstva čilija
Čili papričice su ljute. Nema sumnje u to. Za svu tu ljutinu zaslužan je jedan od dva primarna alkaloida čilija, kapsaicin, odnosno kapsaicinoida iz obitelji kapsaicina. Obitelj kapsaicinoida sastoji se od kapsaicina (koji čini 69 posto faktora ljutine čilija), dihidrokapsaicina (koji čini 22 posto faktora ljutine čilija), nordihidrokapsaicina (koji čini 7 posto faktora ljutine čilija), homokapsaicina (koji čini 1 posto faktora ljutine čilija) i homodihidrokapsaicin (koji čini 1 posto faktora ljutine čilija). Većinom znanstvenici i mi ostali cijelu obitelj nazivamo kapsaicinom jer je kapsaicin dio naziva svakog spoja. Ovo može učiniti znanstvene radove pomalo zbunjujućim, ali za naše potrebe znatno pojednostavljuje komunikaciju.
Kapsaicin se širi kroz mahunu čilija iz tkiva posteljice u kojem se nalaze sjemenke, bijeli komadić koji mnogi recepti preporučuju da uklonite zajedno sa sjemenkama. Što je čili zreliji, to će se više kapsaicina proširiti na mesnatu vanjsku stijenku čili papričice. Kapsaicin je ono što bi većina znanstvenika nazvala aktivnim sastojkom. To je sastavni dio koji proizvođači lijekova i travari podjednako traže kada pripremaju mnoge kreme za artritis i bolne mišiće bez recepta.
Vatrena ljutina kapsaicina povećava cirkulaciju i istovremeno smanjuje upalu. To je i način na koji biljka čili papričice osigurava vlastiti opstanak. Većina sisavaca ne voli taj osjećaj žarenja i neće više puta jesti biljku čili papričice. Međutim, ljudi, kao i ptice, nadvladaju opekline. Uzimajući u obzir koliko se daleko čili proširio kroz povezanost s obje vrste, čini se da je ljutina doista osigurala opstanak čili papričice.
Osim kapsaicina, čili papričice sadrže alkaloid solanin te jabučnu i oksalnu kiselinu. Količina ovih tvari u svakoj čili papričici prilično je mala. Poput klinčića, čili ima eugenol. Ovo objašnjava umrtvljujući učinak i čili papričice i klinčića. Stomatolozi koji iskorištavaju analgetsko djelovanje eugenola koriste ulje klinčića za umrtvljivanje područja u ustima zahvaćenih infekcijama zuba. Prednost paprike je što služi kao antiseptik i analgetik za one koji podnose ljutinu. Dodajte malo kajenske paprike ili crvenog čilija u prahu za poliranje zubi kako biste poboljšali higijenu zuba. Koristite vrlo malu količinu jer se može otkriti čak i 1 dio kapsaicina na 11 milijuna dijelova osnovnog proizvoda.
Čili je vrlo hranjiv čak i u malim količinama. Sadrži nadopunu vitamina A i C, kalcija, fosfora, željeza, kalija, tiamina (B1), riboflavina (B2) i niacina (B3), te raznih antioksidansa. Čak i jedna čajna žličica kajenskog praha umiješana u zdjelicu čilija ili dodana salsi povećava količinu vitamina A na 748,98 IU (15% DV). Pogledajte podatke navedene o nutritivnoj vrijednosti čili papričice.
Čili papričice se dodaju mnogim biljnim formulama u malim količinama kao katalizator za ubrzavanje apsorpcije svojstava drugih biljaka u probavni i krvožilni sustav. Kapsaicin, čak i u tragovima, poboljšava protok krvi i pojačava djelovanje drugih biljaka u cijelom tijelu. Interno, čili papričice pomažu u smanjenju upale u probavnom traktu i poboljšavaju sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari i lijekove. Čili papričice primijenjene lokalno ili izvana će povećati protok krvi u području na koje su primijenjene.
Na staničnoj razini, kapsaicin djeluje kao ključ (ligand) za otvaranje ili zatvaranje ionskih kanala u tjelesnim membranama kako bi ioni u elektrolitima kao što su natrij, kalij, klorid ili kalcij mogli ući u stanicu. Na nuerotransmitorima postoje ionski kanali zatvoreni ligandom koji kontroliraju razne kemijske izmjene, kao što je GABA, koja potiče zacjeljivanje. Otvaranje ionskih kanala pomaže smanjiti otpuštanje glutamata, noroefrina i tvari P, koji su odgovorni za signale boli u mozgu. Istraživanja pokazuju da kapsaicin koji se koristi zajedno s nekim lijekovima na recept ili s hranom povećava njegovu korisnost u tijelu jer služi kao ligand za te svrhe.
U nutricionističkom smislu, čili papričice se koriste za poboljšanje vida i izgradnju i popravak tkiva i kostiju. Vitamin C jedna je od najbolje čuvanih tajni čilija. Jedna čili papričica može imati čak osam puta veću količinu od porcije citrusa slične veličine. To je puno vitamina C, ali toliko ćete pronaći samo u zelenom čiliju, po mogućnosti svježem i zelenom. Vitamin C se ne čuva dobro. Kako čili papričica sazrijeva, sadržaj vitamina C znatno se smanjuje. Da biste dobili dnevnu količinu vitamina C u jednom potezu, trebali biste pojesti oko 30 grama svježe, zelene čili papričice… i da, te slatke paprike će vam dobro poslužiti ako je vitamin C ono što tražite .
Sadržaj vitamina A u čiliju znatno se povećava kako paprika sazrijeva. Osim toga, vitamin A se ne gubi kada se čili čuva. Za najveće povećanje vitamina A, koristite sušene, svježe, smrznute ili konzervirane čilije koji su potpuno zreli. Zamislivo biste mogli dobiti cjelodnevnu količinu vitamina A u samo žličici umaka od crvenog čilija.
Dostupno je eterično ulje kajenskog papra. Obično se ekstrahira CO2 i prvenstveno se koristi u formulama za zagrijavanje i liječenje bolnih mišićnih tkiva. Češće je pronaći kapsaicin u obliku uljane smole. Ovo je jako kondenzirana čili papričica i s njom treba postupati vrlo oprezno. Koristite rukavice, zaštitu za oči i zaštitu za lice kada rukujete kapsaicinom u bilo kojem obliku.
Čili skraćuje trajanje bolesti
Ako ste tip osobe koja pije sok od naranče kad ste bolesni, onda već znate važnost vitamina C kada je u pitanju jačanje vašeg imunološkog sustava.
Studije pokazuju da, iako vitamin C ne može u potpunosti spriječiti običnu prehladu, uzimanje više vitamina C kada ste bolesni može skratiti vrijeme trajanja vaše bolesti. Čili je pun, čak i više vitamina C od naranče. Dakle, ako vam se sok od naranče ne sviđa, možete se osjećati dobro ako umjesto toga grickate čili kad ste bolesni.
Čili i bolesti srca
Začinjena je hrana često povezana sa žgaravicama. Budite oprezni i oko jela čili papričica ako imate problema sa srcem.
Zapravo, kada je riječ o prevenciji bolesti srca, začinjena hrana može biti upravo ono što vašem tijelu treba. Studije pokazuju da kapsaicin u ljutim papričicama može smanjiti upalu i smanjiti šanse za srčane bolesti.
Čili i smanjenje kilograma
Studije pokazuju da kapsaicin u čili papričicama može smanjiti apetit. Druge studije pokazuju da čili papričice mogu ubrzati metabolizam i pomoći vam da sagorite kalorije koje pojedete. Iako jedenje čili papričica same po sebi možda neće dovesti do značajne promjene u vašoj težini, njihova upotreba u kombinaciji s planom mršavljenja koji je odobrio liječnik može vam pomoći da brže vidite rezultate.
Potencijalni nedostaci
Čili papričice mogu imati štetne učinke kod nekih osoba, a mnogima se ne sviđa njihov osjećaj pečenja.
Osjećaj pečenja
Čili papričice poznate su po svom ljutom, gorućem okusu.
Za to je odgovorna tvar kapsaicin, koji se veže na receptore boli i uzrokuje intenzivan osjećaj pečenja.
Iz tog razloga, spoj oleoresin capsicum ekstrahiran iz čili papričica glavni je sastojak sprejeva za suzavce.
U velikim količinama uzrokuje jaku bol, upalu, oticanje i crvenilo.
Tijekom vremena, redovito izlaganje kapsaicinu može uzrokovati da određeni neuroni za bol postanu neosjetljivi na daljnju bol.
Bolovi u trbuhu i proljev
Konzumacija čilija kod nekih ljudi može uzrokovati crijevne tegobe.
Simptomi mogu uključivati bol u trbuhu, osjećaj pečenja u crijevima, grčeve i bolan proljev.
Ovo je češće kod ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS). Čili može privremeno pogoršati simptome kod onih koji ga nisu navikli redovito jesti.
Iz tog razloga, osobe s IBS-om bi trebale ograničiti konzumaciju čilija i druge začinjene hrane.
Rizik od raka
Rak je ozbiljna bolest koju karakterizira abnormalni rast stanica.
Dokazi o učincima čilija na rak su različiti.
Studije iz epruvete i studije na životinjama pokazuju da kapsaicin, biljni spoj u čili papričicama, može povećati ili smanjiti rizik od raka.
Opservacijske studije na ljudima povezuju konzumaciju čili papričice s povećanim rizikom od raka, posebno žučnog mjehura i želuca.
Osim toga, crveni čili u prahu identificiran je kao faktor rizika za rak usta i grla u Indiji.
Imajte na umu da opservacijske studije ne mogu dokazati da čili papričice uzrokuju rak, samo da su ljudi koji su jeli velike količine čili papričica imali veću vjerojatnost da će ga dobiti.
Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo jesu li konzumiranje velikih količina čilija ili dodaci kapsaicina dugoročno sigurni.
Reference:
https://medcraveonline.com/MOJFPT/medicinal-uses-and-health-benefits-of-chili-pepper-capsicumnbspspp-a-review.html
https://thepracticalherbalist.com/advanced-herbalism/herbal-encyclopedia/chili-pepper-herbal-fire-for-digestion-and-circulation/
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chili-peppers
https://www.healthline.com/nutrition/foods/chili-peppers
Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/flat-lay-shot-of-red-chili-pepper-5968219/