Cimet

Cimet kao lijek

Savjeti o prehrani

Cimet ili drugim nazivom Cinnamomum zeylanicum jedan je od najstarijih začina u povijesti. Ime mu potječe od židovskog i arapskog naziva amomon što u prijevodu znači mirisna začinska biljka. Zbog svojih iznimno vrijednih ljekovitih svojstava te cijenjenosti, gdje se jedno vrijeme cijenio više nego zlato dobio je naziv i “zlatni cimet“.

Cimet ima lijep miris i slatki okus, a dostupan je u obliku štapića ili u prahu.
Postoji oko stotine vrsta cimeta, a ključne zdravstvene prednosti dolaze iz sastojaka koji se nalaze u kori cimeta.
Za cimet je trenutno dokazan učinak kod stanja kao što je pretilost, dijabetes i dislipidemiju.

U tradicionalnoj ayurvedskoj medicini koriste se ekstrakti cimeta kao pomoć kod stanja kao što su artritis, proljev i nepravilnosti u menstrualnom ciklusu.

Prema članku objavljenom u znanstvenom časopisu Critical reviews in food science and nutrition 2010. godine, provedene studije pokazale su sljedeća svojstva cimeta:

  • antibakterijska,
  • antimikrobna,
  • antioksidativna,
  • antikancerogena,
  • protuupalna,
  • hipoglikemijska,
  • imunomodulatorna,
  • pomaže pri snižavanju kolesterola,
  • štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Antibakterijska svojstva cimeta istraživana su 1999. godine na izraelskom fakultetu prehrambenog inženjerstva i biotehnologije u Haifi. Za cimet su dokazana antibakterijska svojstva protiv bakterija Bacillus subtilis i Escherichia coli.

Nutritivna svojstva i vrijednosti

Osim po bogatstvu antioksidansa, cimet je poznat i po obilju vlakana i mangana.

Jedna (jušna) žlica cimeta sadrži:

  • 19 kcal
  • 0,3 g bjelančevina
  • 6,2 g ugljikohidrata
  • 4,1 g dijetalnih vlakana
  • 0,1 g masnoća
  • 1,4 mg mangana (68% dnevno preporučene doze)
  • 77,7 mg kalcija (8% dnevno preporučene doze)
  • 0,6 mg željeza (4% dnevno preporučene doze)

Osim toga, cimet sadrži i vitamine K, E i B6, te minerale magnezij, kalij, cink i bakar.

Dvije vrste cimeta

Slatkasta mirodija opojnog mirisa dobiva se guljenjem kore s tankih grančica zimzelenog drveta. Pri tome se vanjska kora odbacuje, a unutrašnja uvija u štapiće. Postoje na stotine vrsta cimeta ali najpoznatije su dvije. Jedan je kasija, kineski cimet, koji se proizvodi od biljke latinskog imena Cinnamomum cassia Blume, koje svoje podrijetlo vuče iz Burme. Druga vrsta cimeta je ljekoviti Cinnamomum zeylanicum Nees odnosno cejlonski cimet. On se od davnine primjenjuje u narodnoj medicini starih svjetova, a zapisi koji govore u prilog tome pronađeni su u grčkim, rimskim i egipatskim rukopisima. Potječe iz Šri Lanke, odnosno bivšeg Cejlona po kojem je i dobila ime. Finog je i slatkog mirisa, pomalo ljutog okusa, ali zato topao i ugodan.

Cimet ima odlična ljekovita svojstva i može ublažiti simptome raznih tegoba. No, prije nego počnete svakodnevno uzimati cimet, svakako se posavjetujte s liječnikom, naročito ako patite od nekih medicinskih stanja ili uzimate neke lijekove.

Cejlonski – jedini pravi cimet!

Jako je važno da razlikujemo pravi, cejlonski cimet od onog kineskog jer samo prvi ima iznimna ljekovita svojstva.
Taj se ljekoviti cimet dobiva iz stabla vrste Cinnamomum verum (ili Cinnamomum zeylanicum), a stiže nam iz Šri Lanke (nekadašnji Cejlon).
U većini trgovina naći ćete samo kineski cimet, koji se dobiva od stabla vrste Cinnamomum cassia. Prepoznatljiv je po peckavoj, oštroj aromi. Ovu jeftiniju varijantu cimeta nije preporučljivo koristiti u liječenju.
Osim toga, kineski cimet sadrži puno kumarina, tvari koja u većim količinama može prouzročiti i oštećenja jetre.
Za razliku od kineskog, cejlonski cimet sadrži vrlo malo kumarina, stoga se, kao i zbog brojnih drugih dobrobiti, samo on preporučuje u ljekovite svrhe.


Cimet je dostupan u obliku praha i u štapićima. Štapiće možemo čuvati duže, a cimet u prahu ima intenzivniju aromu. Ako možete, pomirišite cimet kako bi se uvjerili da ima slatkast miris i da je svjež. Cimet treba čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Mljeveni cimet na ovaj način možete čuvati 6 mjeseci, a cimet u štapićima ostat će svjež jednu godinu. Rok trajanja cimeta možete produljiti ako ga čuvate u hladnjaku, iako pravi znalci to neće preporučiti.

Cimet i dijabetes tipa 2

Cimet pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2. Čaj od cimeta je jedan od najučinkovitijih načina da regulirate razinu šećera u krvi. Pustite vodu da proključa i dodajte 1 žličicu cimeta. Pustite da odstoji 15 minuta. Voda će postati smeđa. Ocijedite ju i popijte.

Ima snažna antioksidativna svojstva

U jednom istraživanju cimet je proglašen jednim od najzdravijih začina. Po svojim antioksidativnim moćima iza sebe je ostavio čak i češnjak, ružmarin, origano i timijan.

Zahvaljujući sastojcima kao što su polifenoli, flavonoidi i fenolna kiselina, cimet prevenira oksidativni stres i oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala. Zbog toga je odličan saveznik u borbi protiv kroničnih oboljenja.

Pokazalo se da cimet smanjuje nakupljanje dušikova oksida u krvi te sprečava lipidnu peroksidaciju. Riječ je o procesima koji povećavaju rizik od raka, oštećenja mozga i srčanih oboljenja.

Snažno djeluje protiv infekcija, prehlade i gripe

Zahvaljujući antivirusnim, antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima, cimet je pravi zaštitnik kada je riječ o virusnim, bakterijskim i gljivičnim infekcijama.

Eterično ulje cimeta pokazalo se osobito djelotvornim kod bakterijskih infekcija, poput upale grla ili pneumonije. Cimet smiruje kašalj te pomaže i kod promuklosti.

Zahvaljujući regulaciji šećera u krvi, cimet također sprečava pretjerani rast gljivica u probavnom sustavu (znamo da se gljivice uvelike hrane upravo šećerom!).

Usto, smanjuje razine opasne vrste gljivice pod nazivom Candida albicans, koja, ako se pretjerano razmnoži, može dovesti do težih problema.

Ublažava simptome izazvane trovanjem

Cimet ima jako antibakterijsko djelovanje, pa je odličan u liječenju probavnih problema izazvanih salmonelom i E. coli. Mljeveni cimet, ulje ili čaj od cimeta, efikasni su u neutralizaciji probavnih problema.

Cimet pojačava moždane funkcije

Cimet je odavno pokazao da može uvelike poboljšati moždane funkcije. Samo prekrasan miris tog slatkog začina pojačava aktivnost mozga. Miris cimeta može poboljšati kognitivne obrade i poboljšati funkcioniranje mozga s pažnjom, memorijom prepoznavanja i radnom memorijom.

Ljudima koji pate od tjeskobe ili nervoze, cimet se preporučuje kao dodatak čaju ili kavi jer značajno smiruje um.

Cimet i Alzheimerove bolest

Cimet zajedno s medom pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti. Pomiješajte 1 žličicu cimeta s malo meda. Ovo pojedite svaki dan prije doručka. Ako vam je smjesa previše intenzivna, dodajte ju u čaj.

Djeluje protuupalno i antialergijski

U cimetu su otkriveni brojni flavonoidi, koji uvelike smanjuju upalne procese u organizmu.
Redovitom konzumacijom cimeta smanjit ćete oticanje zglobova i upalne procese u tijelu, a samim time uvelike ćete ublažiti bolove izazvane upalama poput artritisa.

Uz pomoć cimeta doskočit ćete i alergijama, PMS-u te menstruacijskim grčevima, a usto ćete pomladiti organizam, odnosno izbjeći rane znakove starenja.

Snižava krvni tlak i čuva vaše srce

Cimet je pravi zaštitnik vašeg srca! S obzirom na to da sadrži tvari koje reguliraju i uravnotežuju razine šećera u krvi, samim time i snižava krvni tlak. Dakle, cimet može biti i vaš prirodni pomoćnik kod hipertenzije.

Osim toga, ovaj začin snižava razine štetnog LDL kolesterola te kontrolira razine triglicerida, što je jako važno za srčane funkcije. Ima i svojstva koagulansa, odnosno može spriječiti pretjerano krvarenje.

Cimet potiče cirkulaciju i obnovu srčanog tkiva, što smanjuje rizik od srčanog udara. Uzimanjem doze veće od pola žličice cimeta možete uvelike zaštititi zdravlje svog srca.

Pomaže kod mršavljenja

Cimet poboljšava cirkulaciju i može ubrzati metabolizam. Samim tim, bit ćete uspješniji u borbi sa prekomjernim kilogramima.

Cimet poboljšava funkciju debelog crijeva

Kombinacija kalcija i vlakana u cimetu može poboljšati funkcionalnost debelog crijeva. Kalcij i vlakna se vežu na žučne soli te pomažu kod njihovog uklanjanja iz organizma. Uklanjanjem žuči, vlakna pripomažu u sprječavanju oštećenja, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Dijetalna vlakna u cimetu također su vrlo korisna u ublažavanju simptoma iritabilnog crijeva kao što su proljev i zatvor.

Cimet sprječava rak

Istraživanja su pokazala kako cimet može smanjiti širenje stanica raka što prevenira protiv i pomaže oboljelima od raka. Cimet može minimalizirati povećanje kancerogenih stanica u tijelu, a također pomaže smanjiti stopu rasta leukemije.

Međutim, prava znanstvena istraživanja nisu provedena na ljudima, već samo na kulturi stanica. To je samo indikacija ljekovitosti, ali nije i dokaz.

Cimet i akne

Pomiješajte cimet i med i nanesite smjesu na prištić. Ostavite da stoji nekoliko minuta. Također možete ostaviti da stoji preko noći. Isperite toplom vodom.

Čuva zdravlje usne šupljine i uklanja zadah

Pokazalo se da cimet uklanja neugodan zadah i dezinficira usnu šupljinu.
Njime čak, ako ga stavite na bolestan zub, možete ublažiti neugodnu zubobolju.

Ubodi insekata

Pomiješajte malo mljevenog cimeta s medom pa smjesu nanesite na mjesto uboda. Nakon minutu do dvije neugodni simptomi boli, pečenja ili svrbeža bi trebali nestati.

Cimet u gastronomiji

Cimet se najčešće dodaje napicima, desertima, voćnim jelima i kolačima, osobito onima od jabuke. No, rezerviranjem cimeta samo za ova jela uskraćujemo si cijeli spektar doživljaja.
Tako cimet odlično nadopunjuje okus zobene kaše, slatkog krumpira, mrkve i zimske bundeve, ali i jelima od janjetine, piletine i mljevenog mesa. Često se dodaje kavi, a za instant zagrijavanje najbolje je malo cimeta dodati kuhanom vinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *