Čir želuca i čir dvanaesnika mogu se opisati kao ograničena oštećenja sluznice probavnog sustava koji prodiru kroz mišićni sloj sluznice, ostavljajući pri cijeljenju ožiljak.

Čir na želucu (peptički ulkus) – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi Savjeti o prehrani

Čir želuca i čir dvanaesnika mogu se opisati kao ograničena oštećenja sluznice probavnog sustava koji prodiru kroz mišićni sloj sluznice, ostavljajući pri cijeljenju ožiljak. Glavnu ulogu u razvoju bolesti imaju infekcija bakterijom Helicobacter pylori, lijekovi, čimbenici životnog stila, teški fiziološki stres, ali i genetski čimbenici.

Naziv peptički ulkus može se odnositi i na čir želuca (ulkus želuca) i na čir dvanaesnika (ulkus dvanaesnika). Ove dvije bolesti imaju vrlo slične uzroke i simptome te ih je teško razlikovati samo na temelju kliničke slike, već su za preciznu dijagnozu potrebni endoskopija ili rendgensko snimanje.

Čir na želucu – uzrok

Nekad se vjerovalo da čir na želucu uzrokuju začinjena hrana ili stresan život. Danas se smatra kako su najčešći uzroci čira na želucu sljedeći:

Infekcija bakterijom Heliobacter pylori (H. pylori) – iako nije sasvim jasno kako se Heliobacter pylori širi, većina znanstvenika smatra kako se najčešće prenosi izravno sa zaražene na zdravu osobu. Ljudi je također mogu unijeti u tijelo putem hrane i vode. Ova bakterija ima nekoliko sojeva te najčešće živi na sluznici želuca. U većini slučajeva, ne uzrokuje probleme, no može izazvati akutnu upalu (gastritis), koja potom prelazi u kroničnu i može uzrokovati nastanak čira. Istraživanja pokazuju da će oko 15 do 20% osoba zaraženih bakterijom H. pylori razviti čir želuca ili dvanaesnika, a manje od 1% karcinom ili limfom želuca.

Redovita uporaba određenih lijekova protiv bolova – određeni lijekovi protiv bolova iz skupine nesteroidnih antireumatika čine sluznicu želuca ili dvanaesnika osjetljivijom na ozljede. To su lijekovi poput ketoprofena, ibuprofena, diklofenaka, indometacina i drugih. Otprilike 30% odraslih osoba koje redovito koriste ove skupine lijekova osjeća nuspojave na probavnom sustavu.

Rizični faktori za pojavu čira na želucu su:

 • pušenje i konzumiranje alkohola – obje loše navike stimuliraju želudac na proizvodnju više kiseline no što je uobičajeno. Ako je kod osobe dodatno prisutna i infekcija bakterijom H. pylori, rizik od pojave čira na želucu je još veći,
 • uzimanje kokaina i metamfetamina – opojne tvari ograničavaju dotok krvi u sluznicu želuca čime onemogućuju njeno normalno funkcioniranje,
 • virusne bolesti – poput citomegalovirusa i herpesa, osobito kod starijih osoba i onih čiji je imunitet već ugrožen,
 • emocionalni stres.

Koji su simptomi čira na želucu?

Niz je simptoma koje se povezuje s čirom na želucu. Ozbiljnost simptoma ovisi o ozbiljnosti čira. Najčešći simptom je pečenje u želucu, u području između prsa i pupka. Najčešće, bol je intenzivnija kad je želudac prazan, a intenzivna bol može trajati od par minuta do nekoliko sati.

Drugi najčešći simptomi čira na želucu su:

 • tupa bol u trbuhu
 • gubitak težine
 • izbjegavanje obroka zbog boli
 • mučnina ili povraćanje
 • nadutost
 • osjećaj brzog punjenja želuca (brza sitost)
 • podrigivanje ili refluks kiseline
 • žgaravica, odnosno peckanje u grudima
 • bol koja se može smanjiti kada pojedete, popijete ili uzimate antacide (lijekove koji neutraliziraju želučanu kiselinu)
 • anemija, čiji simptomi mogu uključivati umor, kratkoću daha ili blijedu kožu
 • tamna i neredovita stolica
 • sadržaj koji se povraća je krvav ili izgleda kao zrna kave

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, posjetite liječnika i posavjetujte se o daljnjem postupanju. Čak i slučaju da su simptomi umjereni, čir se može pogoršati ako ga ne liječite. Čir koji počne krvariti može biti opasan po život i zbog toga je važno odmah posjetiti liječnika.

Puknuće čira na želucu

Kad pukne čir na želucu najčešće se javlja povraćanje krvi, tamna krv u stolici te snažna mučnina ili povraćanje. Puknuće čira na želucu redovito prati i intenzivna bol koja se pojačava prilikom pokreta, dodirivanja trbuha, kihanja ili kašljanja. Posumnjate li da je u pitanju puknuti čir, odmah pozovite hitnu pomoć ili se uputite do najbliže bolnice.

Pretrage

Radi provjere povezanosti simptoma s ulkusom provodi se rendgenska pretraga jednjaka, želuca i dvanaesnika te endoskopija. Ispijanjem barijeve kaše, a potom snimanjem dobija se jasna slika ciljanih organa i ulkusa. Endoskopska pretraga vrši se endoskopom koji se sastoji od tanke, osvijetljene cijevi koja na svome kraju ima malu kameru. Pacijent je blago sediran, a liječnik pažljivo uvodi endoskop kroz njegova usta i grlo sve do želuca i dvanaesnika. Na taj način moguće je promatrati sluznicu organa, a mogu se načiniti snimke ulkusa i biopsija (uzimanje komadića tkiva) za mikroskopsku pretragu.

Dijagnosticiranje H. pylori

U slučaju nalaza ulkusa, provodi se pretraga na bakteriju H. pylori. Ova pretraga je važna budući da se liječenje ulkusa uzrokovanog H. pylori razlikuje od onoga izazvanog nestroidnim protuupalnim lijekovima. H. pylori se dijagnosticira iz krvi, daha i tkiva. Krvne pretrage otkrivaju antitijela za bakteriju H. pylori. Krv se uzima iz prsta, u liječničkoj ordinaciji. Pretraga daha najčešće se provodi nakon liječenja, radi provjere uspješnosti terapije, ali i u dijagnostičke svrhe. Zove se urea izdisajni test. U liječničkoj ordinaciji pacijent ispija otopinu uree koja sadrži posebni ugljikov atom. H. pylori razgrađuje ureu i oslobađa ugljik koji krvlju dospijeva u pluća i izdahom se iz njih izbacuje. Točnost ovog testa je 96-98%. Tkivne pretrage (biopsija) provode se na tkivu uzetom za vrijeme endoskopije.

Liječenje čira na želucu

Liječenje čira na želucu ovisi o uzroku, no većinom se liječenje vrši bez potrebe za operativnim zahvatom. U slučaju značajnog krvarenja čira, liječnik će vjerojatno zatražiti hospitalizaciju.

Ako je čir na želucu rezultat djelovanja H. pylori, liječnik će propisati antibiotike i inhibitore protonske pumpe (IPP) koji blokiraju rad želučanih stanica zaduženih za proizvodnju želučane kiseline.

Uz navedeno, liječnik se može odlučiti za neki od sljedećih savjeta:

 • Blokatori H2 receptora (također blokatori proizvodnje želučane kiseline)
 • Prekid uzimanja svih vrsta nesteroidnih protuupalnih lijekova
 • Endoskopija
 • Uzimanje probiotika koji pomažu u borbi protiv H. pylori
 • Uzimanje bizmuta

Simptomi čira mogu se povući vrlo brzo nakon početka uzimanja lijekova, no lijekove treba popiti do kraja, prema liječnikovim uputama. To je posebno važno kod infekcije H. pylori, kako bi se osiguralo da je bakterija eliminirana iz organizma.

Neki od mogućih nuspojava lijekova za liječenje čira na želucu su mučnina, vrtoglavica, glavobolja, proljev i bolovi u abdomenu. Ove nuspojave su obično privremene, a ako potraju posavjetujte se s liječnikom koji će razmotriti promjenu terapije.

U rijetkim slučajevima čir na želucu se liječi operativno. Najčešći uzrok toga je kontinuirano vraćanje čira, loše zacjeljivanje, krvarenje, probijanje kroz želudac i curenje hrane iz želuca u tanko crijevo.

Operativni zahvat može uključivati uklanjanje cijeloga čira, uzimanje dijela tkiva iz crijeva i „lijepljenje“ preko mjesta na kojem se nalazi čir, vezanje arterije koja krvari i prekidanje opskrbe želuca živčanim završecima kako bi se smanjila proizvodnja želučane kiseline.

Čir na želucu – operacija

Operacija čira na želucu provodi se u slučaju komplikacija, kao što su krvarenje ili perforacija čira. Kako do toga ne bi došlo, slijedite metode prevencije, uzimajte propisane lijekove i prilagodite prehranu svom stanju.

Može li se čir na želucu spriječiti?

Čir na želucu se može spriječiti prije svega pravilnim pranjem ruku prije i nakon jela, kako bakterija ne bi ušla u želudac. Osim toga, pomoći mogu i promjene u prehrani te izbjegavanje ljute hrane, alkohola, cigareta i pretjerane količine kave. Određena hrana također može pomoći u sprječavanju nastanka čira. To su voće i povrće, hrana bogata vlaknima, probiotici te hrana bogata vitaminom C, cinkom i selenom.

Prehrana koja pomaže kod čira na želucu

Iako zdrava prehrana ne može izliječiti čir na želucu, ona može pomoći u održavanju zdravlja probavnoga sustava. Općenito govoreći, prehrana bogata voćem, povrćem i vlaknima doprinosi općem zdravlju. Namirnice koje pomažu u borbi protiv H. pylori te jačaju zdrave bakterije u crijevima su:

 • brokula, cvjetača, kupus i rotkvice
 • zeleno lisnato povrće, poput špinata i kelja
 • hrana bogata probioticima, poput kiselog kupusa, miso juhe, kombuče, jogurta
 • jabuke
 • borovnice, maline, jagode i kupine
 • maslinovo ulje

Također, budući da čir na želucu često prati i refluks, savjetuje se izbjegavati začinjenu i kiselu hranu dok čir zacjeljuje.

Kombinacijom preventivnih mjera, dijetnih uputa i promjenom načina života moguće je značajno umanjiti rizik obolijevanja od želučanog, odnosno duodenalnog čira, a u dogovoru s liječnikom, pravilnim izborom terapije i metode liječenja značajno umanjiti tegobe nastale ulkusnom bolešću, ubrzati cijeljenje i postići konačno i trajno izlječenje.

Kakva se prehrana kod čira na želucu preporuča?

Alkalna dijeta za čir na želucu svakako je jedna od najučinkovitijih metoda u tretmanu spomenutih oboljenja, a temelji se na uporabi 80 posto namirnica s baznim ph i 20 posto namirnica koje imaju kisele ph vrijednosti. Također je potrebno izbjegavati sve poznate kupovne suhomesnate proizvode, mesne prerađevine, jače začinjenu i ljutu hranu, sve umjetne začine, hranu koja obiluje solju i aditivima, zimnicu – odnosno namirnice koje sadrže alkoholno ocat, sve slatkiše, gazirane slatkaste sokove, različite masne i tvrde sireve, hranu koja se prži, margarin, svinjetinu, vruću hranu, kečap, majonezu, proizvode od bijelog brašna i kvasca, ali i sva druga jela koja primijetite da vam smetaju odmah nakon konzumacije.

Kako liječiti čir na želucu liječenje prirodnim putem

Pripremili smo više odličnih recepata za prirodno liječenje čira, pa da krenemo redom:

Sok od sirovog kupusa protiv čira

Jedan od najpoznatijih lijekova za ulkus želuca i dvanesterca je sok od sirovog kupusa. I zaista, ovo povrće je fenomenalni prirodni lijek protiv čira, što je dokazano još pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Znanstvenici su otkrili da svakodnevno ispijanje jedne litre svježe iscijeđenog soka smanjuje bol i zacjeljuje čir na želucu i dvanaestercu, brže nego bilo koja službena standardna terapija. Liječenje ovom metodom traje oko tri tjedna, a najbolje je koristiti proljetni i ljetni kupus i to odmah nakon branja. Osim što jača otpornost sluznice na kiselinu, svjež kupus djeluje i kao izvanredni prirodni antibiotik, te je moguće da će uništiti i upornu heliko bakteriju.

Slatki korijen kao lijek protiv ulkusa

Biljka sladić ima izvanrednu antiulcersku moć. Njegovi sastojci smanjuju jaku kiselinu, stimuliraju lučenje
sluzi i potpomažu obnavljanje stanica na zidovima želuca. Znanstvenici ističu da je ova biljka podjednako učinkovita kao i neki lijekovi koji se koriste protiv čira.

Čaj od sladića pravi se tako što se žlica nasjeckanog korijena prelije šalicom kipuće vode i ostavi da se lagano kuha 15 minuta. Čaj procijediti i piti 3 puta na dan.

Sok od krumpira za čir na želucu

U tradicionalnoj medicini sokom od krumpira odavno se liječio gastritis, čir na želucu, artritis i još neke druge bolesti. Sada su i znanstvenici otkrili ove čudesne i nevjerojatne moći krumpira. Naime, potvrđeno je da krumpir sadrži jedinstvene antibakterijske sastojke koji liječe ulkus želuca. Prilikom ispitivanja otkriveno je da stomačne bakterije ne mogu razviti otpornost na prirodni sok od krumpira, za razliku od većine antibiotika koji stvaraju određenu rezistentnost. Krumpirov sok ne samo da bi mogao liječiti, već i poslužiti u prevenciji razvoja ovih bakterija, čije je pretjerano množenje osnovni uzrok nastanka nelagodnog gastritisa i čira. Sok možete napraviti tako što ćete 50 grama dobro oljuštenog krumpira iscijediti u vašem sokovniku i piti svježe izjutra i u podne tijekom narednih 6 tjedana.

Laneno sjeme jača sluznicu

Jedan je od najboljih lijekova protiv čira na želucu upravo mljeveno laneno sjeme. Kada se ove sjemenke potope u vodu, izdvaja se fenomenalna lanena sluz kojoj se između ostalog pripisuju brojne ljekovite moći kada je terapija čira u pitanju. Ova sluz je vrlo gusta i vrlo viskozna, zbog čega se i u fitoterapiji mnogo cijeni. Na iziritiranoj i oboljeloj sluznici želuca stvara takozvani neprekinut film i ona ga u potpunosti oblaže i pokriva, fenomenalno štiti ublažavajući razne upale.

Sjeme od dunje za čir na želucu

Kao i laneno sjeme, i dunjino obiluje dragocjenim sluzavim tvarima, a sadrži i izuzetni pektin, zahvaljujući kojem osvježava i jača našu nadraženu sluznicu. Osim toga, bogato je i cijanovodičnom kiselinom koja je izvanredan lokalni anestetik, te nam umanjuje bol i reakciju želuca na stres.

Izmiješajte žličicu sjemena dunje i sjemena lana, prelijte šalicom hladnog čaja od kamilice, pa poslije sat vremena procijedite i pijte nezaslađeno, uvijek barem pola sata prije jela.

Bokvica ili trputac s medom je pravi melem za želudac

Riječ je o jednoj od najomiljenijih ljekovitih biljaka koja posjeduje antibakterijska svojstva i djeluje protiv raznih upala kože i sluznice. Bokvica povoljno djeluje na probavne organe, te pomaže u slučaju proljev, katara želuca, grčeva i čira na dvanaesniku i želucu. Za liječenje ulkusa obično se koristi melem od bokvice i meda, a pravi se tako što se pomiješaju mljeveno lišće od svježe bokvice i med u omjeru 1: 2. Mješavina se čuva nekoliko dana u frižideru uz povremeno miješanje, a onda se koristi tri puta tijekom dana po jedna mala žličica, 15 minuta prije svakog od glavnih obroka.

Prirodni lijek za čir na želucu od aloje

Znanstvenici su dokazali da aloe vera ima snažna antioksidativna svojstva, pa može prevenirati nastanak ulkusa na želucu, pa i izliječiti stanice zahvaćene čirom, ali i obnoviti oštećenu sluznicu.

Kantarion je čuveni narodni lijek za želudac

Poznat je po svojim antibakterijskim i antiviralnim učincima, a zahvaljujući izuzetnom protuupalnom svojstvu koristi se uspješno za saniranje rana i raznih opeklina. Vrlo je učinkovit i kada je čir na želucu i dvanaestercu u pitanju, kao i kod poremećaja kod probave, za stimulaciju lučenja želučanih sokova jer uspješno olakšava probavu hrane. Eterično ulje kantariona sprječava neugodne grčeve trbuha, olakšava nas od nadutosti i ostalih želučanih tegoba. Koristi se za ublažavanje boli u slučaju kroničnog gastritisa i za zacjeljivanje ranica kod ulkusa na želucu i dvanastercu. Može se koristiti u obliku čaja (ulazi i u sastav raznih mješavina), i kao ulje. Ulje od kantariona se uzima tri puta dnevno po trideset kapi, obavezno prije jela.

Neven protiv čira na želucu

Kao i kantarion, i neven ima snažnu regenerativnu moć, te je u stanju vrlo brzo regenerirati sluznicu želuca i crijeva. Može se koristiti u obliku čaja ili ulja.

Čaj za čir na želucu se priprema tako što se jedna žlica ove biljke popari sa decilitar i po vrele vode i poslije dva sata procijedi i lagano pije.

Čuvarkuća – poznata i kao domaća aloja

Sve češće se spominje kao lijek za sve, pa i za ulkus. Ako imate čir na želucu, probajte napraviti čaj od čuvarkuće.

Vrlo jednostavno se priprema, i to tako što se u 250 ml vode stavi 12 grama sasušenih ili 10 grama svježih listovabiljke i kuha se petnaest minuta, a zatim se procijedi i ostavi da se malo ohladi. Ujutro popijte punu šalicu čaja, obavezno na prazan želudac, a kasnije svakih sat vremena po jednu punu jušnu žlicu dok ne potrošite pripremljenu količinu.
Svježi listovi čuvarkuće mogu se samljeti i pomiješati s medom, ili pak sa bokvicom i medom, a može se jesti i samostalno.

Najbolji čajevi protiv čira na želucu

Podubica smiruje želudac

Preliti žlicu hajdučke trave sa 2 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 20 minuta. Procijediti i piti 2-3 šalice nezasladenog čaja dnevno, uvijek pola sata prije jela. Piti najmanje deset dana.

Kupina protiv čira

Žlicu lista kupine preliti sa pola litre vode i kuhati dok ne provrije. Sklonite sa vatre, dobro poklopite i poslije dva sata procijedite. Pijte samo po gutljaj ovog čaja tokom cijelog dana.

Hajdučka trava ublažava tegobe

Preliti ravnu žlicu hajdučke trave sa 2 dl proključale vode I ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procijediti i piti 2 šalice nezasladenog čaja dnevno, prije jela. Piti najmanje 21 dan.

Propolis za čir na želucu

Pomiješati 250 g svježeg maslaca i 30 ml propolisa. Izliti u teglu i uzimati po žličicu ovog prirodnog lijeka svako jutro prije doručka.

Heljda je fenomenalna žitarica

U slučaju da imate čir na želucu i dvanaestercu treba žvakati svježe, sirovo heljdino brašno. Potrebno ga je dugo žvakati. Ovaj lijek stvara zaštitni sloj na oboljeloj sluznici.

Reference:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/symptoms-causes/syc-20354223
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22314-stomach-peptic-ulcer
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/stomach-ulcer
https://www.healthdirect.gov.au/stomach-ulcers
https://www.medicalnewstoday.com/articles/312045
https://www.healthline.com/health/stomach-ulcer

1 razmišljanje na “Čir na želucu (peptički ulkus) – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *