Ciroza jetre – prehrana

Ciroza jetre – prehrana

Savjeti o prehrani

Promjene u prehrani i načinu života bitan su dio liječenja ciroze, bolesti jetre, kako bi se bolje živjelo s bolešću i spriječilo njeno pogoršanje. Koju dijetu slijediti, koju hranu treba izbjegavati, dopuštenu količinu alkohola,…

Stil života igra ključnu ulogu u nastanku ciroze, jer se simptomi mogu pogoršati prekomjernom tjelesnom težinom ili pothranjenošću. U nekim slučajevima, potreba za bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima veća je nego kod zdravih ljudi zbog metaboličkih poremećaja. Promjene u okusu, rana sitost i mučnina također pridonose razvoju pothranjenosti ili pothranjenosti.

Ciroza je ozbiljna kronična bolest jetre. Karakteristična je upala i disfunkcija organa. Kako napreduje, može dovesti do teških komplikacija kao što su rak jetre i smrt. Ciroza se može nazvati alkoholnom cirozom i posljedica je prekomjerne konzumacije alkohola, ili je posljedica neke druge bolesti, kao što je virusni hepatitis ili nealkoholni steatohepatitis.

Koju dijetu slijediti?

Prehrana bolesnika s cirozom temelji se na zdravoj i uravnoteženoj prehrani, ponekad frakcijskoj. Uglavnom se temelji na mediteranskoj prehrani sastavljenoj od ribe, bijelog mesa, voća i povrća te cjelovitih žitarica. Dozvoljeni su i mliječni proizvodi (jogurti, bijeli sirevi, itd.).

Stroga dijeta bez soli za cirozu jetre se ne preporučuje. Dnevno je dopušteno najviše do 3 g NaCl/dan. Ako ste pretili možda ćete morati slijediti dijetu za mršavljenje kako bi se izbjeglo pogoršanje simptoma ciroze jetre. Istodobno, liječnik provodi i nutricionističku procjenu kako bi poduzeo određene mjere i ispravio eventualne nedostatke: unos proteina, energetski unos, vitaminske dodatke, itd.

Koju hranu treba izbjegavati?

Određene namirnice mogu povećati oštećenje stanica jetre. To se odnosi na nareske, sireve i masno meso koji su posebno bogati masnoćom i soli; rafiniranu hranu poput kruha, riže, bijele tjestenine, peciva i kolače jer njihov visok glikemijski indeks zamara jetru, kao i gazirana pića.

Ciroza jetre i alkohol

Kod ciroze, upotreba alkohola je potpuno zabranjena, čak i u malim količinama.

Način života: ostali važni savjeti kod ciroze jetre

Preporučuju se i druge mjere:

  • Preporuča se tjelesna aktivnost
  • Ciroza jetre pridonosi nastanku infekcija, potrebno je posebno paziti na higijenu tijela, kože i usne šupljine.

1 razmišljanje na “Ciroza jetre – prehrana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *