Crni papar

Crni papar kao lijek

Savjeti o prehrani

Papar (lat. Piper nigrum) je višegodišnja zimzelena biljka penjačica koja potječe iz Azije, s područja južne Indije.
Raste u obliku loze, a visinom može doseći i do petnaest metara.
Najveća vrijednost ove biljke su njezini maleni bobičasti plodovi, koji se smatraju jednim od najstarijih poznatih začina.
Najpoznatiji je crni papar, ali postoje i brojne druge, nešto manje poznate vrste, poput primjerice bijelog, crvenog ili zelenog papra.
Crni papar se dobiva sušenjem potpuno razvijenih, ali nedozrelih plodova, koji se nakon sušenja mogu upotrebljavati u zrnastom ili u mljevenom obliku.
Ovaj planetarno popularan začin diljem svijeta se koristi prvenstveno u kulinarske svrhe, ali i za prevenciju ili liječenje mnogih bolesti.

Kemijski sastav

Papar je bogat alkaloidima, a svoj pikantni okus zahvaljuje alkaloidima piperinu, piperetinu, piperylinu i chavicinu. Bijeli papar sadrži oko 2,5% eteričnih ulja, a u zelenom i crnom su do 4,8%. 50% zrna čini gustin, do 6% masti i flavonoid i glukoza.

Glavna bioaktivna komponenta u papru zaslužna za oporost i nadražujuća svojstva je piperin. Znanstvena istraživanja pokazuju kako papar ima ulogu u poboljšanju rada probavnog sustava stimulirajući probavne enzime i lučenje želučanih sokova te ubrzavajući prolazak hrane kroz probavni sustav.

Brojne studije su pokazale da crni papar ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

Nadalje, jedno istraživanje pokazalo je njegov neobičan učinak na ljude. Udah papra osim što izaziva kihanje, stimulacijom dišnih puteva može pomoći pri smanjenju apstinencijskih simptoma prestanka pušenja.

Nutritivne vrijednosti crnog papra

Podaci u nastavku prikazuju količinu hranjivih tvari u žličici mljevenog crnog papra, težine 2,3 grama (g).

Hranjiva vrijednost:

  • Energija u kalorijama – 5,77
  • Bjelančevine – 0,239 g
  • Ugljikohidrati – 1,47 g
  • Vlakna – 0,582 g
  • Šećeri – 0,015 g
  • Kalcij – 10.2 mg
  • Željezo – 0,223 mg
  • Magnezij – 3,93 mg
  • Fosfor – 3,63 mg
  • Kalij – 30,6 mg
  • Natrij – 0,46 mg
  • Cink – 0,027 mg
  • Mangan – 0,294 mg
  • Selen – 0,113 mcg
  • Fluorid – 0,787 mcg
  • Niacin – 0,026 mg
  • Folat – 0,391 mcg
  • Betain – 0,205 mg
  • Beta karoten – 7.13 mcg
  • Lutein + zeaksantin (mcg) 10.4
  • Vitamin E (mg) 0,024
  • Vitamin K (mcg) 3,77
  • Vitamin A (mcg ekvivalent aktivnosti retinola) 12.6

Trenutačno ne postoje prehrambene smjernice o tome koliko crnog papra treba konzumirati osoba bilo kojeg spola ili dobne skupine.

Međutim, Dijetalne smjernice za Amerikance: 2020. – 2025. napominje da dodavanje bilja i začina može pomoći u dodavanju okusa jelu kada osoba pokušava smanjiti unos dodanog šećera, natrija i zasićenih masnoća u prehrani.

Evo nekoliko zdravstvenih blagodati papra:

Visok udio antioksidansa

Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti vaše stanice. Neki slobodni radikali nastaju prirodno – primjerice tijekom vježbanja i probave hrane.

Međutim, prekomjerni slobodni radikali mogu se stvoriti izlaganjem tvarima kao što su zagađenje, dim cigareta i sunčeve zrake.

Pretjerano oštećenje slobodnih radikala može dovesti do velikih zdravstvenih problema. Na primjer, povezuje se s upalom, preranim starenjem, bolestima srca i određenim vrstama karcinoma.

Crni papar bogat je biljnim spojem piperinom, za koji su istraživanja u epruveti otkrila da ima snažna antioksidativna svojstva.
Studije sugeriraju da prehrana bogata antioksidansima može spriječiti ili odgoditi štetne učinke slobodnih radikala.
Studije u epruveti su i na glodavcima primijetile da dodaci mljevenog crnog papra i piperina mogu smanjiti štetu koju nanose slobodni radikali.
Na primjer, štakori hranjeni hranom bogatom masnoćom plus crnim paprom ili koncentriranim ekstraktom crnog papra imali su značajno manje markera oštećenja slobodnih radikala u svojim stanicama nakon 10 tjedana u usporedbi sa štakorima koji su hranjeni samo hranom bogatom masnoćom.

Protuupalna svojstva crnog papra

Iako nema opsežnih istraživanja na ljudima o protuupalnim prednostima crnog papra i piperina, nekoliko studija na glodavcima sugerira da piperin može pomoći u ublažavanju upale.

Na primjer, tijekom jedne studije čiji je cilj bio saznati može li piperin suzbiti ozljede srca povezane s doksorubicinom, lijekom protiv raka, istraživači su otkrili da su laboratorijski miševi kojima je ubrizgan piperin doživjeli smanjenu upalu.

Druga studija na glodavcima sugerira da protuupalna svojstva piperina mogu pomoći u zaštiti od oštećenja bubrežnog tkiva povezanog s ishemijom-reperfuzijom. Ishemija-reperfuzija se odnosi na oštećenje tkiva koje nastaje kada dio tijela ne prima dovoljno kisika.

Istraživači su također otkrili da specifični dodaci piperinu mogu pomoći u smanjenju kronične upale koju doživljavaju ljudi s metaboličkim sindromom, ali potrebno je više istraživanja na ljudima.

Štiti od bakterija i virusa

Crni papar ima karakteristike prirodnog antibiotika, prvenstveno zahvaljujući vitaminu C u svom sastavu.
Istraživanja su potvrdila da je ovaj začin učinkovit protiv velikog broja različitih vrsta bakterija, virusa i gljivica.
Svojim djelovanjem može značajno doprinijeti prevenciji infekcija te jačanju imuniteta.

Dobar za probavu

Crni papar pomaže u dobroj probavi, a kada se konzumira sirov, klorovodična kiselina se oslobađa iz želuca i pomaže u razgradnji proteina. Klorovodična kiselina pomaže u čišćenju crijeva i štiti vas od drugih gastrointestinalnih bolesti. Stoga ne zaboravite dodati prstohvat crnog papra u svu hranu.

Sprječava zatvor stolice

Ako imate manje od tri stolice tjedno, možda patite od zatvora. Međutim, ovaj se problem može riješiti dodavanjem bibera u hranu svakodnevno. Dakle, crni papar obuzdava rak debelog crijeva, zatvor, proljev i druge vrste bakterijskih vrsta bolesti ako se svakodnevno konzumira.

Koristi našem mozgu

Studije na životinjama pokazale su da piperin poboljšava rad mozga.
Konkretno, pokazao je potencijalne dobrobiti za simptome povezane s degenerativnim stanjima mozga kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Na primjer, studija na štakorima s Alzheimerovom bolešću otkrila je da piperin poboljšava pamćenje, budući da su štakori koji su konzumirali piperin mogli opetovano trčati kroz labirint za razliku od štakora kojima nije dat piperin.

U drugoj studiji na glodavcima, čini se da ekstrakt piperina smanjuje stvaranje amiloidnih plakova, koji su guste nakupine štetnih fragmenata proteina u mozgu koji se povezuju s Alzheimerovom bolešću.

Ipak, potrebne su studije na ljudima kako bi se potvrdilo vide li se ti učinci i izvan studija na životinjama.

Svojstva u borbi protiv raka

Iako do danas nije bilo istraživanja na ljudima, nekoliko laboratorijskih istraživanja sugerira da bi piperin u crnom papru mogao imati svojstva u borbi protiv raka.

Na primjer, jedan sveobuhvatan pregled začina i liječenja raka navodi da su studije otkrile da piperin suzbija replikaciju stanica raka kod raka dojke, prostate i debelog crijeva.

Isto tako, tvar obećava kao terapeutsko sredstvo u liječenju osteosarkoma, vrste raka kostiju. Međutim, više znanstvenika mora provesti više studija kako bi u potpunosti istražili ovaj učinak.

Pomaže kontrolirati šećer u krvi

Studije pokazuju da piperin može pomoći u poboljšanju metabolizma šećera u krvi.
U jednoj studiji, štakori hranjeni ekstraktom crnog papra imali su manji skok u razini šećera u krvi nakon konzumiranja glukoze u usporedbi sa štakorima u kontrolnoj skupini.

Osim toga, 86 ljudi s prekomjernom težinom uzimalo je dodatak koji je sadržavao piperin i druge spojeve tijekom 8 tjedana doživjelo je značajna poboljšanja u osjetljivosti na inzuli.
Međutim, nije jasno hoće li se isti učinci pojaviti samo s crnim paprom, jer je u ovoj studiji korištena kombinacija mnogih aktivnih biljnih spojeva.

Pomaže smanjiti razinu kolesterola

Visoki kolesterol u krvi povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u svijetu.

Ekstrakt crnog papra proučavan je na životinjama zbog njegovog potencijala smanjenja razine kolesterola.

U jednoj 42-dnevnoj studiji, štakori hranjeni hranom bogatom mastima i ekstraktom crnog papra smanjili su razinu kolesterola u krvi, uključujući LDL (loš) kolesterol. Isti učinci nisu primijećeni u kontrolnoj skupini.

Osim toga, vjeruje se da crni papar i piperin pospješuju apsorpciju dodataka prehrani koji imaju potencijalno djelovanje na snižavanje kolesterola, poput kurkume i crvene riže.

Na primjer, studije su pokazale da crni papar može povećati apsorpciju aktivne komponente kurkume — kurkumina do 2000%.

Ipak, potrebno je više studija kako bi se utvrdilo ima li sam crni papar značajne učinke na snižavanje kolesterola kod ljudi.

Visokokvalitetan papar možete kupiti ovdje – https://naturashop.com.hr/605-piperin-crni-papar-vege-kapsule-100-kapsula.html

Stvari na koje treba pripaziti

Crni papar, prvenstveno preko svog aktivnog sastojka piperina, može stupiti u interakciju s određenim lijekovima. Može imati manje do umjerene interakcije koje utječu na to kako vaše tijelo apsorbira lijekove na recept. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da možete uživati ​​u blagodatima crnog papra bez utjecaja na lijekove.

Kako koristiti crni papar

Kad god je to moguće, prilikom pripreme jela sami sameljite papar od papra u zrnu. Konzumiranje svježe mljevenog crnog papra daje vam više zdravstvenih prednosti nego konzumacija prethodno mljevenog crnog papra. Korištenje svježeg papra također osigurava da jedete čisti crni papar, a ne papar pomiješan s drugim dodacima.

Reference:
https://www.healthline.com/nutrition/black-pepper-benefits
https://www.medicalnewstoday.com/articles/black-pepper-benefits
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-pepper
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/crni-papar

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-whole-peppercorns-5988689/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *