Crni trn (trnina ili trnjina)

Crni trn (trnina ili trnjina) kao lijek

Savjeti o prehrani

Crni trn je poznat još i kao trnina, trnula, trnjina ili trnavka.
Latinski naziv za ovu biljku je Prunus spinosa, a riječ je o vrsti iz roda Prunus (Maloideae, Rosaceae). Trnina pretežno raste po pašnjacima ili po rubovima šuma, ponekad kao gusto razgranat grm s trnovitim ograncima. Rasprostranjena je po gotovo cijelom području Europe, ali je pronalazimo i po dijelovima sjeverne Afrike. Stablo trnine ima vijek do nekih 40 godina, a može narasti u visinu između 1, pa sve do 5 metara. Trnina ima malene listove, veličine između 2 i 4 centimetra. Grmoliku biljku u travnju i svibnju ukrašavaju sitni bijeli cvjetovi. Trnina ima tamnu koru, koja se prirodno cijepa u poodmakloj dobi i tako tvori uske trake po granama. Kore po granama su crvenkasto-smeđe boje. Plodovi trnine dozrijevaju u kolovozu. Kada dozriju, plodovi su koštunica plavkasto-crne boje okruglog oblika, promjera između 1 i 1,5 centimetra. Plodove zovemo i divlje šljive. Opisujemo ih kao plodove jako kiselog i gorkog okusa, sve dok ih ne „obradi“ prvi mraz. Nakon mraza koštice postaju ukusnije, a najbolji okus postižu u prosincu.

Ljekovitost trnine – znanstveni dokazi

Gotovo svaki dio biljke se može koristiti u ljekovite svrhe. Značajniji aktivni sastojci su polifenoli, uključujući flavonoide, A-tip proantocijanidine, antocijanine, kumarine i fenolnu kiselinu čija se različita kombinacija nalazi u različitim organima ove biljke. U kori i plodu prisutni su tanini i gorke tvari. U sjemenkama postoje cijanogenetski heterozidi. U stabljikama i listovima prisutni su kalcij, kalij i flavonski heterozidi. Plod sadrži pektine, vitamin C i druge bioaktivne sastojke. Koštice su otrovne jer sadrže glikozid amigdalin koji sadrži cijanovodik. Pojedini sastojci trnine, kao flavonoidi pentozidi i dimeri A-tipa procijanidina su rijetki u prirodi. Ova posebnost možda je utjecala na tradicionalnu ljekovitu upotrebu trnine.

Evo zaključaka nekih od provedenih istraživanja:

 • Rane studije daju naslutiti da flavonoidi iz cvijeta smanjuju kapilarnu propusnost i djeluju antiupalno na unutarnje organe životinja, normaliziraju kolesterol u krvi u zečeva, pokazuju spazmolitički efekt u crijevima različitih životinja, i povećavaju amplitudu kontrakcija srca u žabljem srcu.
 • Ekstrakt trnine se pokazao bogat polifenolima koje djeluju antioksidativno i inhibirajuće na neke upalne enzime te je time znanstvenim dokazima podržana upotreba biljke u tradicionalnoj medicini. Ekstrakt cvijeta trnine pokazuje potencijal kao komplementarna terapija patologija vezanih za oksidativni stres i kardiovaksularnih oboljenja. Polifenoli mogu zaštititi stanične i funkcionalne elemente od lipidne peroksidacije, kronične upale, i oksidativnog oštećenja na DNA, što rezultira vazodilatirajuće, vazozaštitno, anti-aterogeno, antitrombocitično, i anti-apoptozno. Jedna druga studija pokazuje da plodovi trnine u usporedbi s gloginjama imaju manji sadržaj vitamina C (najviše dehidroksiaskorbinske kiseline), ali puno veći udio ukupnih fenola. Zbog toga je antioksidativni utjecaj trnine puno jači, iako su obje ove biljke pokazale izrazito korisna svojstva za ljudsko zdravlje.
 • Biljka pokazuje antibakterijska i antikancerozna svojstva vjerojatno zbog sadržaja 11 hidroksicinamata u plodu. I u Hrvatskoj je rađeno istraživanje utjecaja ekstrakta cvijeta trnine na stanice humanog hepatocelularnog karcinoma. Pokusi su potvrdili da je ekstrakt cvjetova trnine toksičan za stanice jetrenog karcinoma u koncentraciji 50–200 μg/mL. Pod upitnikom ostaje potencijalna toksičnost na zdrave jetrene stanice, no definitivno postoji potencijal korištenja trnine kao fitomedicinsko podupiruće terapije. Dodatno, ekstrakt lišća u vodenoj otopini pokazao je antitumorsko djelovanje na maligne stanice: HeLa, K562 i MDA-MB-453.
 • Etanolski ekstrakt pokazuje snažno antimikrobno djelovanje protiv Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Salmonella abony i antifungalno djelovanje protiv Candida albicans. Drugi rad potvrđuje da vodeni i alkoholni ekstrakt lišća ima antibakterijska svojstva najbolje vidljiva protiv: B. cereus i E. cloacae. T. viride, P. funiculosum, P. ochrochloron, P. verrucosum var. Cyclopium.
 • Utvrđeno je inhibitorno djelovanje na hemolizu eritrocita.
 • Rezultati sugeriraju da se listovi mogu koristiti u fitofarmaciji i prehrambenoj industriji, posebice kao antioksidansi.

Ljekovita svojstva i primjena

 • Usna šupljina: Plodovi trnine smiruju upalu desni i sluznice usta.
 • Dišni organi: Cvjetovi, listovi i plodovi trnine smiruju kašalj, olakšavaju iskašljavanje te pomažu kod upale grla, bronhitisa, astme i upale pluća.
 • Srce: Cvjetovi trnine jačaju srce i pospješuju bolji rad srca.
 • Krv i krvne žile: Cvjetovi i listovi trnine čiste krv, a plodovi trnine zaustavljaju unutarnja krvarenja, jačaju krv i pomažu kod slabokrvnosti.
 • Probava: Plodovi trnine pospješuju izlučivanje želučane kiseline i bolji rad želuca, te potiču apetit.
 • Želudac: Cvjetovi, listovi i plodovi trnine smiruju upalu sluznice želuca te pomažu kod grčeva i bolova želuca.
 • Crijeva: Plodovi trnine smiruju upalu sluznice crijeva i zaustavljaju proljeve, a kuhani u crnom vinu liječe dizenteriju. Cvjetovi i listovi trnine, a posebno cvjetovi, pospješuju pražnjenje crijeva te se upotrebljavaju kao vrlo blago sredstvo za čišćenje.
 • Bubrezi i mokraćni mjehur: Cvjetovi, listovi i plodovi trnine pospješuju bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomažu kod upale bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, mokraćnog pijeska i mokraćnih kamenaca.
 • Kosti i zglobovi: Cvjetovi, listovi i plodovi trnine pospješuje izlučivanje vode i štetnih tvari iz tijela, te pomažu kod reume, artritisa i gihta.
 • Duševne bolesti: Cvjetovi trnine umiruju te pomažu kod nemira, neuroze i nesanice.
 • Ženske bolesti: Cvjetovi trnine pomažu kod menstrualnih bolova i menstrualnih grčeva, te zakašnjele menstruacije.
 • Koža: Cvjetovi trnine pospješuju znojenje i tako smanjuju povišenu tjelesnu temperaturu. Plodovi trnine dezinficiraju kožu, čiste nečistu kožu, smiruju upalu kože te pomažu kod osipa, akna i ekcema.

Čaj od cvjetova trnine

1 žličicu suhih cvjetova preliti sa 2,5 dl kipuće vode, ostaviti da odstoji pokriveno 5 minuta, procijediti i dva puta dnevno uzimati za čišćenje i izlučivanje vode.

Čaj od plodova trnine

U litru kipuće vode staviti žlicu zdrobljenih plodova trnine i kuhati tri minute. Nakon toga maknuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Posve ohlađen, čaj ocijediti i piti u više navrata tijekom dana, laganim gutljajima. Čaj od trnine pomaže kod umora i stoga se preporučuje sportašima i starijim osobama.

Ako taj procijeđeni čaj prokuhamo sa 1 žlicom meda, dobijemo lijek za upalu pluća i bronhija, koji omekšava sluz i olakšava iskašljavanje.

Piju se 2-3 šalice dnevno, svakih pola sata po jedna žlica.

Protiv osipa kod djece se daje 1 šalica tog čaja dnevno, tako da se količina razdjeli na četiri dijela.

Čaj protiv debljanja

Trnina je glavni sastojak čaja protiv debljanja.
Ako imate problema sa prekomjernom težinom svakako isprobajte ovaj čaj.

Priprema se na način da se 1 velika žlica meda zakuha sa 2,5 dl vode, pa se u to doda mješavina od po 5 grama cvijeta trnine, ružmarina (Rosmarinus officinalis), krkavine (Rhamnus frangula), kadulje (Salvia officinalis) i 2 grama pelina (Artemisia absinthium). Ostavite sve da stoji poklopljeno 20-25 minuta, pa nakon toga procijedite. Ovaj čaj se pije po 1-2 šalice na dan, kroz 4 tjedna.

Od trnine se rade i razni drugi preparati kao što su rakija, sirup, pekmez, liker….

Refrence:
https://www.agroklub.com/hortikultura/manje-poznate-cinjenice-o-trnini-nasoj-autohtonoj-otpornoj-i-robusnoj-stablasici/70680/
http://www.biljnaljekarna.com/trnina-ili-crni-trn/
https://alternativa.hr/trnjina-crni-trn/

Slika preuzeta sa https://alternativa.hr/trnjina-crni-trn/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *