Crveni kupus kao lijek

Savjeti o prehrani

Crveni kupus je mnogima od nas namirnica koju redovito imamo na tanjuru, najčešće u obliku salate, a može ga se jesti ukiseljenog, kuhanog ili u sirovom obliku. No, znate li koje su sve dobrobiti koje ovo povrće donosi našem zdravlju i zašto je dobro da redovno jedete upravo ovu vrstu kupusa?

Crveni kupus je nutritivno bogata namirnica koja pripada istoj skupini povrća, u kojoj su brokula, prokulice i kelj. Iako ima jako malo kalorija, crveni kupus je prava riznica nutrijenata.

U 100 grama naribanog, sirovog crvenog kupusa nalazimo:

 • Energetska vrijednost: 31 kcal
 • Proteina 1,43 g
 • Masti 0,16 g
 • Ugljikohidrata 7,37 g
 • Vlakana 2,1 g
 • Vitamin C 57 mg (62% preporučene dnevne vrijednosti)
 • Vitamin K 38,2 µg (31% preporučene dnevne vrijednosti)
 • Vitamina B6 0,209 mg (12% preporučene dnevne vrijednosti)

Osim navedenoga, crveni kupus je bogat vitaminom A te ostalim vitaminima B-kompleksa, a od minerala sadrži kalij, željezo, kalcij, magnezij te u manjim dozama i neke druge minerale.

Danas, najčešće, možemo birati između dvije kultivirane podvrste kupusa: bijelog i crvenog.
Deset dekagrama crvenog kupusa daje 157 kalorija, a ista količina bijeloga kupusa – 103,8 kalorija. Komu je potrebna «jača» hrana, neka uzme crveni kupus, a oni koji su na dijeti ili se plaše debljanja, neka biraju bijeli kupus.
Crveni kupus nešto je teže probavljiv pa se preporuča pripremati ga uz dodatak raznih začina (timijana, lovora, kima) kako bi ubrzali probavu.
Crveni i bijeli kupus podjednako su bogati mineralima i vitaminima. U njima ima kalija, kalcija, fosfora, magnezija, natrija, željeza, mangana, bakra, cinka… Od vitamina, u kupusu ima karotena (provitamina A), vitamina E, vitamina B1, B2, B3, B6 te – najviše – vitamina C. U bijelom kupusu vitamina C ima 30 do 60 miligrama posto, a u crvenom 40 do 72 miligrama posto, odnosno 10 do 18 puta više nego u mrkvi.
Premda se i bijeli i crveni kupus mogu pripremati za jelo i sirovi i kuhani, ipak ih je najbolje jesti sirove jer se tako iz njih «izvuče» maksimum korisnih tvari.

Ljekovita svojstva crvenog kupusa

Prevenira rak

Zahvaljujući obilju antioksidansa i antocijanina, crveni kupus smanjuje rizik od raka te ima snažna protuupalna svojstva.
Antioksidansi neutraliziraju djelovanje štetnih slobodnih radikala, koji, osim što ubrzavaju starenje, povećavaju rizik od raka i srčanih oboljenja.
Tvari iz crvenog kupusa poznate pod nazivom indoli smanjuju tumor dojke kod žena, pokazala su istraživanja.
Vitamin A također dokazano smanjuje rizik od raka pluća.

Potiče probavu te snižava tlak i kolesterol

Crveni kupus pravi je čistač crijeva.
Dijetalna vlakna što ih sadrži uvelike pomažu radu crijeva i eliminaciji otpadnih tvari iz organizma.
Ova namirnica također snižava kolesterol i krvni tlak, pa bi ga trebali što češće jesti svi oni koji boluju od hipertenzije i kojima prijeti rizik od začepljenja krvnih žila.

Crveni kupus je izvrstan za zdravlje kostiju

Crveni kupus sadrži razne hranjive sastojke važne za zdravlje kostiju. Iako većina ljudi zna da su vitamin D i kalcij presudni za njihovo zdravlje kostiju, ostale hranjive tvari neophodne za vaše kosti uključuju vitamin K i magnezij.

Crveni kupus dobar je izvor vitamina K i pruža male količine kalcija, magnezija i cinka koji mogu pomoći u izgradnji i održavanju zdravih kostiju.

Crveni kupus je bogat antioksidansima

Crveni kupus je izvrstan izvor antioksidansa i drugih biljnih spojeva koji štite od staničnih oštećenja. Među antioksidansima koje nalazimo u crvenom kupusu su vitamin C, karotenoidi i flavonoidni antioksidanti, kao što su antocijanini i kaempferol te ih sve nalazimo u preko 4 puta većim količinama nego što je slučaj s običnim, bijelim kupusom.

Također, crveni kupus je dobar izvor sulforafana, spoja bogatog sumporom koji nastaje prilikom rezanja ili drobljenja sirovog kupusa. Sulforafan je povezan sa snažnim blagodatima za zdravlje srca i antikancerogenim djelovanjem.

Crveni kupus pomaže u borbi protiv upalnih procesa

Upalni procesi mogu doprinijeti razvoju niza bolesti, a upravo se crvenom kupusu pripisuje pozitivno djelovanje na smanjenje upala. Osim klasične konzumacije, čak i stavljanje listova kupusa na kožu može imati antiupalno djelovanje.
Dodatno, listovi kupusa smanjuju bolove u dojkama, oticanje i upalne procese zbog pojačanog stvaranja mlijeka i cirkulacije tijekom prvog perioda nakon poroda.

Usporava starenje te štiti od Alzheimerove bolesti

Crveni kupus pokazao se kao pravi saveznik zdravlja mozga.
Njegovom konzumacijom pomoći ćete svojim moždanim funkcijama i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.
Antocijanini iz crvenog kupusa smanjuju stvaranje plaka u mozgu, koji se dovodi u vezu s demencijom i Alzheimerovom bolešću.

Čuva zdravlje očiju i kostiju

Vitamin A kojim obiluje crveni kupus snažno štiti vaš vid i zdravlje očiju te uvelike smanjuje rizik od makularne degeneracije.
Ovaj vitamin također pridonosi zdravlju zubi, kostiju i vezivnog tkiva. Vitamin K iz crvenog kupusa pridonosi i gustoći kostiju.
Crveni kupus također ublažava artritis te bolove u kostima i zglobovima.

Recept za sok od kupusa

Sastojci:

 • 3 šljive
 • ¼ manjeg crvenog kupusa
 • 1 korijen cikle
 • 2 stabljike celera
 • 1 naranča

Priprema:

Izvadite koštice iz šljiva. Sve sastojke dobro operite. Ogulite naranču, a kupus naribajte. Sve sastojke stavite u blender ili sokovnik pa izmiksajte tako da dobijete sok.

Ovaj sok jako je dobar za želudac i probavni sustav. Čisti bubrege i cijeli organizam, snižava krvni tlak te ima antikancerogeno djelovanje.

1 razmišljanje na “Crveni kupus kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *