Crveni luk pripada rodu alliuma, otkud mu i latinski naziv Allium cepa. Rod allium obuhvaća 600 do 700 vrsta, a najveći broj njih su divlje biljke bez gospodarskog značenja. Zanimljivo je da se predstavnici roda allium pojavljuju samo na sjevernoj hemisferi, a na južnoj je pronađena jedna jedina vrsta u južnoj Africi, čiji je identitet još uvijek sporan i predmet istraživanja. Divlje allium vrste rasprostranjene su na cijeloj sjevernoj hemisferi, protežući se na američkom kontinentu do Meksika, a od kontinenata Starog svijeta obuhvaćaju sjevernu Afriku i gotovo cjelokupno područje Azije. Predstavnici roda allium ne nastanjuju vlažna tropska područja niti guste šume: allium vrste karakteristične su za otvorena područja livada, stepa, polupustinja i pustinja. Osobito gusto nastanjuju južnu i središnju Aziju. Veće značenje u prehrani ima samo ograničeni broj vrsta, među kojima je i crveni luk (pored češnjaka, poriluka i vlasca).
Nutritivne vrijednosti crvenog luka
Crveni luk sadrži oko devet posto ugljikohidrata, 1.4 posto proteina, minimalnu količinu masti (oko 0.2 posto) i skromne količine nekih minerala (kalcij, fosfor i željezo).
Ekstrakti crvenog luka obiluju fenolnim komponentama i imaju antikancerogeno djelovanje. Fenoli i polifenoli iz različitih biljaka inače se smatraju skupinama spojeva s antimikrobnim djelovanjem. Posebno zanimljivim izvorom fenolnih komponenata smatra se kožica (ljuska) luka, koja je inače otpad u preradi luka.
Crveni luk smatra se najbogatijim izvorom flavonoida u ljudskoj prehrani. Ima i antioksidacijsko djelovanje, koje ovisi o sadržaju fenolnih komponenata i o sadržaju flavonoida, a smanjuje se od vanjskih ovojnica prema unutarnjim. Od flavonoida je bitno istaknuti kvercetin, koji se intenzivno proučava jer se pokazalo da deaktivira neke tvari koje potiču rast tumora. Za crveni je luk u jednom istraživanju, koje je obuhvatilo 28 vrsta povrća i devet vrsta voća, utvrđeno da sadrži najveći postotak kvercetina. Kvercetin također ometa rast stanica osjetljivih na estrogen, koje nalazimo kod karcinoma dojke. Istraživanja su pokazala da kvercetin u kombinaciji s vitaminom C može imati i antivirusno djelovanje.
Flavonoidi čine skupinu od oko 5000 spojeva. Sve do 1968. smatrali su se bezvrijednim, no unatoč tome istraživanja su se nastavila. Tako je utvrđeno da su neki flavonoidi, poput kvercetina, ipak korisni jer imaju, primjerice, antivirusno djelovanje protiv herpesa i virusa gripe. Uz to, povećana konzumacija flavonoida povezuje se sa smanjenom učestalošću pojave i smanjenom smrtnošću od svih tipova karcinoma. Dokazano je i njihovo protuupalno, antivirusno, antibakterijsko i antioksidativno djelovanje.
Crveni luk sadrži i dragocjene vitamine, od kojih najviše B i C, kao i eterična ulja. Zbog sadržaja vitamina C crveni luk djeluje kao snažan antioksidans, ima važnu ulogu u sintezi polisaharida i kolagena, hrskavice, zubnog dentina, kostiju i zuba, te u održavanju normalna stanja krvnih kapilara.
Mnogi bacaju zelene listove crvenog luka, misleći da su nevrijedni, te jedu samo njegov bijeli dio, ali to nije dobro. U 10 dekagrama bijelog dijela mladoga crvenog luka ima u prosjeku oko 8,5 miligrama vitamina C, a u zelenim listovima više od 38 miligrama vitamina C.
Crveni luk kao prirodni lijek
Zdravlje srca i žila
Kod koronarnih bolesti, tromboze, začepljenih arterija i grušanja krvi preporučuje se svaki dan pojesti cijelu glavicu luka koju ste ispekli u pećnici s nekoliko kapi maslinova ulja na manjoj temperaturi. Ovako pripremljen luk jedite uz ručak i večeru dulje vrijeme.
Problemi sa krvarenjem
Krvarite iz nosa? Jedite sirovi luk. Ovo je također jednostavan i učinkovit domaći lijek za liječenje hemoroida. Za liječenje krvarenja iz nosa, izrežite sirov luk i mirišite ga neko vrijeme.
Rad bubrega
Crveni luk potiče rad bubrega i služi u izmjeni tvari u ljudskom organizmu. Odličan je diuretik, s obzirom na to da vrlo djelotvorno odstranjuje tekućinu iz organizma, pa se preporučuje oboljelima od reumatizma, gihta, artritisa, kod smanjene funkcije bubrega i otežana mokrenja. Izvrstan je lijek kod upale mokraćnog mjehura i upale prostate.
Regulira šećer i štiti od dijabetesa
Medicina od davnina priznaje djelovanje luka u regulaciji šećera, čak i u manjim količinama kada se upotrebljava kao dodatak jelima.
Studije su potvrdile da se česta konzumacija luka može povezati s nižim razinama glukoze u krvi, neovisno o tome je li luk kuhan ili sirov.
Aktivno djelovanje pripisuje se spojevima alil-propil-disulfidu i alicinu koji stimuliraju izlučivanje inzulina.
Luk sadrži mangan i krom – dva elementa koja su neophodna za pravilno lučenje i djelovanje inzulina.
Prepun je antioksidansa
Antioksidansi su sastojci koji sprječavaju oksidaciju – proces koji vodi do oštećenja stanica i predstavlja jedan od čimbenika rizika za razvoj raka, dijabetesa i bolesti srca. U crvenom luku nalazi se više od 25 različitih vrsta flavonoidnih antioksidanasa.
Sprječava rast stanica raka
Luk je bogat sumpornim spojevima. Sumpor štiti organizam od raka želuca, debelog crijeva, dojke, pluća i prostate. On također pomaže izliječiti bolesti mokraćnog sistema.
Ubodi kukaca
Ako vas je ubola osa ili pčela koristite sok od crvenog luka. Iscijedite luk i namažite mjesto uboda pogotovo tijekom prvih nekoliko sati nakon uboda.
Osigurava miran san i dobro raspoloženje
Folna kiselina koju nalazimo u luku može pomoći kod depresije jer prevenira stvaranje homocisteina u tijelu koji može spriječiti opskrbu mozga nutrijentima.
Višak homocisteina ometa proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina koji osim dobrog raspoloženja, reguliraju san i apetit.
Dobar je za zdravlje kostiju, kose i noktiju
Iako su za zdravlje kostiju mliječni proizvodi najvažniji, crveni luk također može odigrati važnu ulogu! Naime, dokazano je da crveni luk snižava razinu oksidativnog stresa, pojačava razinu antioksidanasa i sprječava gubitak gustoće kostiju, što je vrlo važno za sprječavanje osteoporoze i jačanje skeleta.
Liječi anemiju
Sumporna ulja i organski sulfidi dovode do suza kada režemo luk, i oni ulaze u nosnice. Ta ulja nam pomažu u liječenju anemije.
Bol u uhu
Ako se javi bol u uhu ne preporuča se stavljati ništa u uho. Umjesto toga narežite pola glavice luka, kratko zagrijte na tavi i stavite u tanku pamučnu čarapu koju malo stisnete kako bi bila vlažna. Takav oblog od luka stavite na uho i učvrstite zavojem ili kapom. Ovaj se lijek može koristiti i kod male djece.
Dobar je za probavu
Ova namirnica je odličan izvor vlakana i probiotika, koji su neophodni za dobru probavu i zdravlje crijeva, ali i izgradnju imuniteta.
Kurje oči
Iskoristite luk na način da uzmete glavicu, prerežete je na pola, i ostavite u 1 dl vinskog ili jabučnog octa da stoji četiri sata. Nakon toga izvadite luk, a od tekućine u kojoj je stajao napravite oblog, pa ga privijte navečer prije spavanja na kurje oko i ostavite da djeluje preko noći. Ovaj postupak možete ponavljati više dana zaredom, dok kurje oko ne omekša da ga možete izvaditi.
Sirup od luka
Cijela lukovica sitno se isjecka i izmiješa s tri velike žlice šećera. Doda se 1/8 l vode i prokuha se nekoliko minuta. Poslije kuhanja pripravljen sirup pusti se odstajati nekoliko sati te se zatim procijedi. Uzima se tri do pet puta na dan po jedna ili dvije čajne žličice. Ovako pripravljen sirup posebno je koristan kod prehlade te u liječenju kašlja.
Tinktura
U pola litre rakije komovice stave se dvije očišćene i sitno na kockice isjeckane glavice luka. Luk mora odstajati u rakiji (na umjerenoj temperaturi) dva tjedna, zatim se tinktura procijedi. Ovako dobivenom tinkturom masira se koža glave, odnosno korijen kose navečer prije spavanja. Osim tinkturom, koža vlasišta može se masirati i čistim sokom od crvenog luka, kako bi se postigli isti efekti u liječenju.
Pripravak od crvenog luka za mršavljenje
30 dkg dobro zgnječenog crvenog luka pomiješa se s 10 dkg livadskog meda te se ova mješavina stavi u 6 dl kvalitetnog bijelog suhog vina. Pripravak se drži na hladnom i tamnom mjestu. Uzimaju se dnevno tri do četiri jušne žlice pripravka kao dodatni dio kure za mršavljenje.
Uz češnjak, luk se smatra najzdravijim začinom. Stavlja se u sva jela, koristi se u sirovom, prženom ili kuhanom stanju, sitnije ili krupnije nasjeckan, u umacima, pečenkama ili salatama. No da bi se postigao efekt koristan po zdravlje, crveni luk je najbolje jesti sirov. Najnekorisniji je prženom obliku, jer visoka temperatura uništava njegove ljekovite sastojke.
Čaj od luka
Luk je zdrava biljka i jako kvalitetna namirnica koju često koristimo u našoj kuhinji. Najbolje ga je jesti u svježem stanju, posebno ako želimo iskoristiti njegova ljekovita svojstva. Kada biramo luk, vrijedi pravilo da je on zdraviji što je ljući. Ipak, nekada nam nije zgodno iskoristiti luk u svježem stanju, posebno zbog njegovog posebnog mirisa koji je jak i dugo traje. Da bi izbjegli situacije kada nam luk može smetati, možemo ga koristiti u obliku čaja.
Prema potrebi možemo posegnuti za čajem od luka. I čaj je jako ljekovit, a nema izraženi miris koji nam nekada zaista može smetati. Budući da nama nikakvih štetnih djelovanja, ovaj čaj može se piti svakodnevno, a dobar je i za odrasle i za djecu. Također, čaj mogu piti i trudnica – ali se svakako trebaju posavjetovati sa liječnikom koji im vodi trudnoću.
Kako se pravi čaj od crvenog luka? Uzmite glavicu luka srednje veličine, razrežite je na 4 dijela i prelijte s 3 šalice vode. Ako ste sigurni da luk nije šprican, slobodno ga narežite zajedno sa ljuskom kako bi bio što djelotvorniji. Nakon toga zakuhajte na laganoj vatri, pa kuhajte dok pola količine tekućine ne ispari. Kada ste skuhali čaj, procijedite ga, pustite da se malo ohladi i pijte dok je topao. Okus ovako pripremljenog čaja sladak je i ugodan, a po potrebi ga možete dodatno zasladiti s pomoću meda.
Također, ako vam okus čaja ne prija, slobodno ga obogatite okusom nekog drugog ljekovitog bilja. Za tu namjenu možete iskoristiti listiće kadulje, ili par žličica kamilice i majčine dušice.
Čaj od luka odličan je prirodni lijek protiv kašlja, ali se može koristiti i za liječenje grlobolje, prehlade i gripe.
Kod spomenutih bolesti čaj je potrebno piti 2-3 dana, da dođe do poboljšanja.
Savjet
Dobar savjet za one kojima je suženje očiju prilikom rezanja crvenog luka prepreka da ga uopće koriste jest da se nož kojim luk režemo svaki put ponovno stavi pod mlaz hladne vode. Sastojak crvenog luka koji izaziva suze je propantial S-oksid, koji u našoj suznoj tekućini reagira s vodom. Ako se prži na vrućoj masti ili ulju, treba izbjegavati njegovo zagaranje, da ne bi postao gorak.