Crveni vjetar ili Erizipel

Crveni vjetar ili Erizipel

Simptomi

Erizipel je akutna infekciozna bolest uzrokovana b-hemolitičkim streptokokom skupine A, karakterizirana lokaliziranim, oštro ograničenim crvenilom i otokom kože, općim simptomima i sklonosti recidivima.

Najčešća su lokalizacija upale potkoljenice i lice, no može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela.

Uzročnik ulazi kroz oštećenu kožu, a stanja koja tome najčešće pridonose jesu: gljivične infekcije stopala, oteklina uzrokovana zastojem limfe, kožni ulkus ili ekcem. Povećanu sklonost erizipelu također imaju bolesnici s kroničnim bolestima i osobe s oslabljenim imunitetom. Preboljena bolest ne ostavlja imunitet, već naprotiv, povećanu lokalnu sklonost kože za ponovno pojavljivanje bolesti. Erizipel se obično prenosi kapljičnim putem, a inkubacija (vrijeme od ulaska bakterije do pojave znakova bolesti) traje od nekoliko sati do nekoliko dana.

Simptomi crvenog vjetra

Ovo je bolest sklona ponavljanju, ali ako dođe do ponavljanja, simptomi su blaže izraženi. Erizipel prolazi puno sporije nego što nastane.

Bolest počinje naglo, visokom temperaturom do 40°C, zimicom i treskavicom. Moguće je da se pojavi glavobolja, malaksalost i povraćanje.
Crveni vjetar se na koži očituje naglim pojavljivanjem oštro ograničenog crvenila i oticanja s često uzdignutim rubom na površinskom sloju kože. Moguće je da se pojave i mjehuri, manji ili veći, ispunjeni bistrim ili krvavim sadržajem.
Uz erizipel lica najčešće dolazi i rinitis, zbog čega se promjene prvo vide na nosu te se šire poprimajući oblik leptira.

Epidemiologija erizipela

Izvor zaraze je redovito čovjek bilo bolesnik bilo kliconoša. Vrata ulaska infekta je oštećena koža. Erizipel nije jako kontagiozan, pogoduje mu limfna staza a kako i sam stvara opstrukciju limfnih žila stvara sam sebi uvjete za recidiv. Erizipelu su skloni bolesnici s kroničnim bolestima jetre, bubrega, varikoznim venama, alkoholičari, dijabetičari i bolesnici s tumorima, te osobe s poremećenom cirkulacijom limfe (opekline, kirurški zahvati, frakture itd.). Najčešće se javlja kod starijih dobnih skupina ali nije rijedak ni u dojenčadi.

Liječenje

Većina oboljelih od erizipela mogu se liječiti kod kuće, ali i u bolnici. Mala djeca i starije osobe češće mogu biti liječeni u bolnici. Ovisno o ozbiljnosti vašeg stanja, plan liječenja može uključivati prirodne masti, lijekove ili operaciju.

Ako se liječite kod kuće, pazite da zahvaćeni dio tijela bude podignut iznad ostatka te da redovito mijenjate hladne obloge, kako bi se smanjila oteklina. Također, važno je piti puno tekućine te povremeno ustati i prošetati.

Najčešći tretman za erizipel ili crveni vjetar ipak su antibiotici (penicilin). U težim slučajevima, antibiotici se ubrizgavaju kroz venu.

Možete piti lijekove protiv bolova za smanjenje nelagode i liječenje groznice. Osim toga, možete koristiti i antifungalnu krema za atletsko stopalo ako je ono uzrok vašeg slučaja crvenog vjetra.

Kirurška operacija potrebna je u rijetkim slučajevima brzo uznapredovalog crvenog vjetra koji uzrokuje odumiranje zdravog tkiva. Operacijom se uklanja to mrtvo tkivo.

Ako se ne liječi, crveni vjetar može uzrokovati druge komplikacije. Među njima su: apsces (gnojni čir), krvni ugrušci, gangrena (odumiranje tkiva), kronično oticanje nogu, septički artritis, trovanje krvi, tromboza, infekcija srčanih zalizaka, infekcije zglobova i kostiju (burzitis, tendinitis i fibromialgija).
Moguće je da se infekcija proširi na mozak ako imate crveni vjetar u blizini očiju.

Prevencija

Iako se crveni vjetar ne može uvijek spriječiti, možete poduzeti sljedeće korake kako bi smanjili rizik od oboljenja: Održavajte rane čistima, liječite atletsko stopalo, koristite hidratantne kreme kako bi se spriječili isušivanje i pucanje kože, pokušajte ne grepsti kožu, provjerite tretirate li učinkovito druge probleme s kožom (ekceme i sl.).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *